Περού: Χάνεται η ελπίδα για πρόωρες εκλογές το 23 -Μεγαλώνει ο θυμός στις περουβιανές Άλπεις
Οι διαμαρτυρίες και τα οδοφράγματα στις νότιες Άνδεις του Περού έχουν ενταθεί ελλείψει συναίνεσης στο Κογκρέσο για την πρόοδο των γενικών εκλογών, με ταραχές που έχουν παραλύσει μεγάλο μέρος μιας περιοχής πλούσιας σε χαλκό και αρχαιολογικούς χώρους των Ίνκας όπως το Μάτσου Πίτσου.
Το νομοθετικό σώμα απέρριψε πολλά νομοσχέδια για την πρόοδο των εκλογών, βασικό αίτημα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε την περασμένη Παρασκευή που μπήκε στο συρτάρι.
Οι διαδηλώσεις έχουν παραλύσει τη χώρα των Άνδεων, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 48 νεκρούς. Το χειρότερο κύμα βίας στο Περού των τελευταίων δύο δεκαετιών απειλεί να αποσταθεροποιήσει μια από τις πιο αξιόπιστες οικονομίες της περιοχής.
Το Reuters μίλησε τη Δευτέρα με δεκάδες διαδηλωτές σε πολλούς αποκλεισμούς στο νότιο Περού. Μερικοί από αυτούς έγιναν από μια χούφτα ανθρώπων και άλλοι από μερικές δεκάδες, οι οποίοι δεν βλέπουν άλλη λύση από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις μετά την απουσία συμφωνίας στο Κογκρέσο για την προώθηση των εκλογών το 2023.
Σε πολιτικό επίπεδο το Κογκρέσο είναι πολύ κατακερματισμένο. Έχει 13 μπλοκ, που προκαλούνται εν μέρει από κανόνες που επιτρέπουν σε μια ομάδα πέντε νομοθετών να δημιουργήσει εύκολα ένα νέο. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν μόλις 24 και 15 έδρες αντίστοιχα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη των πλειοψηφιών που απαιτούνται για τη νομοθετική ρύθμιση.
Η Adelma Quispe, μια διαδηλώτρια από τη νότια πόλη Ayavire, είπε ότι οι διαδηλώσεις θα είχαν κοπάσει εάν υπήρχε συμφωνία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Αλλά όχι τώρα», είπε η Κουίσπε, στεκόμενη πίσω από έναν αποκλεισμό δρόμου. Το οδόφραγμα φτιάχτηκε από πέτρες, περουβιανές σημαίες και φυλάσσεται από περίπου 20 διαδηλωτές στην έξοδο από το Αγιαβίρε. Η διαδηλώτρια ξεκαθάρισε μάλιστα πως το κλείσιμο των δρόμων δεν θα σταματήσει μέχρι να παραιτηθεί η Boluarte, να προκηρυχθούν νέες εκλογές και να γίνει δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα.
Το Περού, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, συγκλονίζεται από κοινωνικές αναταραχές μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι από τους θανάτους διαδηλωτών σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας σημειώθηκαν σε αγροτικές περιοχές του νότου, εξαθλιωμένες παρά τα άφθονα ορυκτά αποθέματα.
Στο Humachiri, μια πόλη κοντά στη νότια πόλη Juliaca, οι διαδηλωτές σε όλη την περιοχή, λένε ότι μπορούν να επιβιώσουν με τοπικές καλλιέργειες και ζώα και να ξεπεράσουν την πρωτεύουσα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Πηγή: Reuters
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More