Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πεκίνο: Για προσπάθεια επέκτασης της σύγκρουσης από την Ουκρανία  στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κατηγόρησε  τη Δύση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Serghei Şoigu κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να επεκτείνει τη σύγκρουση από την Ουκρανία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα σχόλια που έγιναν σε αμυντικό φόρουμ στο Πεκίνο, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας στο Xiangshan Forum, τη μεγαλύτερη εκδήλωση στρατιωτικής διπλωματίας της Κίνας, ο Σόιγκου είπε ότι το ΝΑΤΟ κρύβει τη συσσώρευσή του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με μια «επιδεικτική επιθυμία για διάλογο», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Şoigu δήλωσε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ προωθούν έναν αγώνα δρόμου εξοπλισμών στην περιοχή, αυξάνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία εκεί, καθώς και τη συχνότητα και την κλίμακα των στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν τις ανταλλαγές πληροφοριών με το Τόκιο και τη Σεούλ σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με τον Σόιγκου. Κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές ως δικαιολογία για «ανθρωπιστικές παρεμβάσεις».

Ο Şoigu σημείωσε ότι η εμφάνιση νέων μπλοκ ασφαλείας όπως το Quad και το AUKUS υπονομεύει τον ρόλο της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τις προσπάθειες για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, είπε, το γεγονός ότι η Ρωσία ανακάλεσε την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) δεν σημαίνει το τέλος της συμφωνίας και η Μόσχα δεν μειώνει το όριο χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Προσπαθούμε μόνο να αποκαταστήσουμε την ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει αυτή τη συνθήκη», δήλωσε ο Şoigu, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Δεν μιλάμε για την καταστροφή του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, η Μόσχα είναι έτοιμη για συζητήσεις για τη μεταπολεμική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, προκειμένου να συνεχιστεί η «συνύπαρξη» με τη Δύση, αλλά οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να νικήσουν στρατηγικά τη Ρωσία.

Επιμένοντας ότι οι χώροι για τέτοιες συνομιλίες δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί, ο Şoigu είπε: «Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστούν ίσες σχέσεις μεταξύ όλων των πυρηνικών δυνάμεων και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν ειδική ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και την παγκόσμια σταθερότητα. “.

Το Φόρουμ Άμυνας Xiangshan στο Πεκίνο συγκεντρώνει στρατιωτικούς και διπλωμάτες από 90 χώρες.

Η Κίνα οργανώνει αυτό το φόρουμ απουσία Κινέζου υπουργού Άμυνας στην εξουσία, μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης την περασμένη εβδομάδα χωρίς επίσημη εξήγηση του Li Shangfu, σημειώνει το France Presse.

Μιλώντας στα εγκαίνια της διάσκεψης, ο στρατηγός Zhang Youxia, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιρροή «ορισμένων χωρών» στον υπόλοιπο κόσμο, εμφανίζοντας έτσι μια συγκαλυμμένη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 «Ορισμένες χώρες, φοβούμενες ότι ο κόσμος μπορεί να σταθεροποιηθεί, δημιουργούν σκόπιμα προβλήματα, ανακατεύονται στις περιφερειακές υποθέσεις, ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και υποκινούν «έγχρωμες επαναστάσεις»», είπε.

“Για να εξυπηρετήσουν τα εγωιστικά τους συμφέροντα, ασκούν πίεση παντού. Δημιουργούν πολλές τεχνητές γεωπολιτικές συγκρούσεις, μετά κηρύττουν αμεροληψία, ενώ στην πραγματικότητα ευνοούν τη μία πλευρά, καθιστώντας τις περιφερειακές καταστάσεις περίπλοκες και δυσεπίλυτες”, πρόσθεσε.

Αλλά ο στρατηγός έδειξε επίσης ότι το Πεκίνο θέλει να βελτιώσει τις στρατιωτικές επικοινωνίες με την Ουάσιγκτον, με την οποία έχουν αυξηθεί οι εντάσεις σχετικά με τη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της.

«Είμαστε επίσης πρόθυμοι να αναπτύξουμε στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας ωφέλειας συνεργασίας», είπε.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More