Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρακολουθήσεις: Aνοίγει ο κατάλογος των μαρτύρων – Τι είπαν Κεφαλογιάννης και Σπίρτζης στην ΕΡΤ (video)

 

Στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, καταθέτουν οι δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης, ενώ ήδη έχουν καταθέσει σχετικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησαν ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής,  Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Δεν ελήφθησαν πρωτοβουλίες από καμμία κυβέρνηση και όλοι επικαλούμαστε το νόμο του 2008 για την ΕΥΠ, αλλά δεν υπήρξε θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και χαρακτήρισε σημαντικές ως βάση συζήτησης τις προτάσεις Καστανίδη.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε ότι η Εξεταστική «δεν λειτουργεί όπως πρέπει», ενώ παρέθεσε το χρονικό της δικής του υπόθεσης.

«Η Εξεταστική έχει δύο σκέλη, να διερευνήσει τα στοιχεία και το σημαντικότερο, να καταλήξει σε κοινές προτάσεις για να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:

«Οι οπτικές είναι διαφορετικές από τα κόμματα σχετικά με τον κατάλογο των μαρτύρων. Εάν χρειαστεί θα κληθούν περισσότερα πρόσωπα, είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζοντας ότι τέθηκαν ήδη από τον κ. Γεραπετρίτη οι πρώτες προτάσεις  από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών».

Χρ. Σπίρτζης: Υπάρχει εννιαίο κέντρο παρακολουθήσεων 

«Μετά τις καταγγελίες ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε παράνομα τον Νίκο Ανδρουλάκη συνάδελφοι σας δημοσιοποίησηαν τα links που χρησίμευαν ως παγίδες παρακολούθησης για κινητό.

Ο κ. Σπίρτζης  αναφέρθηκε και στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη: «’Εκανε ρεπορτάζ για τις τράπεζες και την αμνηστία και όταν υποψιάστηκε παρακολούθηση έκανε αίτηση στην ΑΔΑΕ η οποία όχι μόνο δεν απαντήθηκε αλλά συνεχίστηκε η παρακολούθηση με το Predator, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομοθέτησε και κατήργησε το δικαίωμα των πολιτών να απευθύνονται για προστασία στην ΑΔΑΕ».

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε ίδιο link παρακολούθησης με τον Κουκάκη αλλά δεν το πάτησε. Φυσικά καταλαβαίνετε ότι το κέντρο είναι ίδιο στην παρακολούθηση, πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δική του υπόθεση:

«Την ημέρα που κατέθεσα την επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό ( 15 Νοέμβρη 2021) δεν πάτησα το link του κακόβουλου λογισμικού γιατί είχα διαβάσει δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ. Τέσσερις ημέρες μετά μου στάλθηκε το ίδιο μήνυμα με Ανδρουλάκη και Κουκάκη και το πάτησα. Εδώ υπάρχει εννιαίο κέντρο παρακολουθήσεων και πρέπει να απαντηθεί το γιατί ήθελε ο Μητσοτάκης να παρακολουθήσει τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά κι εμένα που ήμουν σε συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η Εξεταστική δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε»

Τα «Νέα» και η «Καθημερινή» αποκάλυψαν ότι σώζεται ένα έγγραφο που στάλθηκε στην ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Λένε ότι το υπογράφουν 3 άνθρωποι: Κοντολέων, Βλάχου και η δεύτερη υποδιευθύντρια της ΕΥΠ που ήταν στην προτεινόμενη λίστα μαρτύρων και δεν έγινε δεκτή. Είναι υπεύθυνη για το οργανωμένο έκλημα και εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί υπογράφει και γιατί δεν καλείται να καταθέσει»., είπε ο κ. Σπίρτζης.

«Γιατί τώρα» η καταγγελία Σπίρτζη

«Γιατί τώρα  το έμαθα», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε φτιάξει δομή σαν αυτή του Ευρωκοινουβουλίου που ενόπισε το κακόβουλο λογισμικό. Εδώ είναι ξέφραγο αμπέλι. ‘Εμαθα από δύο δημοσιεύματα για το link που μπορείς να μολυνθείς. ‘Αρχισα να ψάχνω αν υπάρχει στα μήνυματά μου αντίστοιχο link από αυτά που δημοσίευσαν πριν από 35 ημέρες δημοσιογράφοι και εντόπισα έξι. Τα έστειλα σε ειδικούς ασφάλειας Πηροφορικής τη Δευτέρα παράλληλα με αίτημα στην ΑΔΑΕ και την Τρίτη έλαβα απάντηση για δύο μολυσμένα μηνύματα. Δεν είχαμε τον χρόνο να ψάξουμε μόνοι μας αφού δεν υπάρχει επίσημη Αρχή όπως η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου».

Ο κ. Σπίρτζης σχολίασε στη συνέχεια ότι «η αγωνία του Γ. Οικονόμου ήταν μόνο να έχει αποτέλεσμα το στήσιμο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που από μόνο του αρκούσε για να μην έχει καλή εικόνα ο πρωθυπουργός».

Γ. Κεφαλογιάννης:  Δεν μιλάμε για κλειστό κατάλογο μαρτύρων – Εάν χρειαστεί να κληθούν περισσότερα πρόσωπα, θα κληθούν

Δεν ελήφθησαν πρωτοβουλίες από καμμία κυβέρνηση και όλοι επικαλούμαστε το νόμο του 2008 για την ΕΥΠ, αλλά δεν υπήρξε θεσμικό πλαίσιο, τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:

«Στο Ευρωκοινοβούλιο εξετάζεται το προηγούμενο του Predator κακόβουλο λογισμικό, το Pegasus, εξού και η Επιτροπή PEGA».

Υπήρξε ομοφωνία από τα κόμματα, είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Δεν μπορώ να πω ποια έγγραφα, αλλά οι προτάσεις των κομμάτων ήταν ομόφωνες, σε αντίθεση με τις διαφωνίες για τις λίστες μαρτύρων.

Από τις 10.00 η εξέταση των μαρτύρων 

Η εξέταση μαρτύρω διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών με τη διαδικασία της πλήρους μυστικότητας, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί για όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Ο κατάλογος άνοιξε με τις καταθέσεις των πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δαραβίλλα (2012-2015) και Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-2019).

Πηγή:ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More