Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραίτηση Τσίπρα: Οι συνέπειες στον ΣΥΡΙΖΑ και οι παρενέργειες στο πολιτικό σύστημα – Τι λένε στην ΕΡΤ Βίτσας, Μαύρος, Ρόρη

Για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας.

Η πρόταση που έχει κάνει αυτή τη στιγμή η Πολιτική Γραμματεία, η οποία συνεδρίασε χτες, είναι να είναι πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά πάσα πιθανότητα και με βάση το καταστατικό θα εκλεγεί, γιατί εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να είναι ο Διονύσης Καλαματιανός. Αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα” τόνισε και πρόσθεσε:

Τώρα πρέπει να γίνει μια Κεντρική Επιτροπή. Να υποβάλουν οι υποψήφιοι – υποψήφιες την υποψηφιότητα τους για τη θέση του προέδρου. Θα πάμε σε ένα διαρκές συνέδριο που θα εγκρίνει αυτές τις υποψηφιότητες. Κάπου στα τέλη του Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη θα γίνει πανελλαδική εκλογή του νέου προέδρου“.

Σε ερώτηση για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος έως την εκλογή νέου προέδρου, απάντησε ότι δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάτι τέτοιο και ότι μεταβατικός στην ουσία είναι ο κ. Φάμελλος.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με δύο ζητήματα τα οποία είναι ξένα το ένα από το άλλο. Το ένα είναι η εσωτερική του ανασύνταξη, που σημαίνει ότι πρέπει να έχει πρόεδρο και μια σειρά πράγματα που έχουν να κάνουν με την οργανωτική του δομή και λειτουργία. Και το δεύτερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τα προβλήματα αυτής της εποχής. Για παράδειγμα, ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε ένα νέο αυξανόμενο κύμα ακρίβειας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανταποκριθεί. Γιατί παρ όλες τις δυσκολίες και τη μικρή δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή ότι είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση με 47 βουλευτές, καθήκον μας είναι και αν θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει μπροστά είναι να προτείνουμε λύσεις και να τις παλέψουμε. Διαφορετικά το μοναδικό πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να συζητάμε μεταξύ μας για τα του οίκου μας. Αλλά ο οίκος μας είναι ένα πολιτικό κόμμα και ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την κοινωνία, δεν έχει σχέση με τον εαυτό του” κατέληξε.

Από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, τόνισε ότι ο εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χρόνος, διότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται με τεράστιες επιταχύνσεις και όχι απλά μεγάλες ταχύτητες “και τα πράγματα δεν τα βλέπω να κινούνται με τις αντίστοιχες ταχύτητες. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι ένας επόμενος εχθρός είναι η ενδεχόμενη γραφειοκρατία που ορίζει το καταστατικό, το οποίο συνάδει με τον χρόνο. Ξέρω ότι το καταστατικό είναι ένα πολύ ισχυρό πράγμα το οποίο δεν μπορείς να το ποδοπατήσει. Όμως, από την άλλη μεριά θα πρέπει να είναι κανείς πιο αποφασιστικός, διότι η κοινωνία δεν σε ρωτάει ποιο είναι το καταστατικό σου. Σε ρωτάει τι έχεις να μου δώσεις εμένα. Το τρίτο πράγμα είναι ότι, και για μένα το σοβαρότερο, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη δυνατότητά του να αποδέχεται τι είναι αυτό το οποίο συμβαίνει στην κοινωνία. Παραμονές των εκλογών, ενώ έβλεπε να συμβαίνουν πράγματα και δημοσκοπικά αρνιόταν να τα αποδεχτεί. Αυτό δείχνει και άρνηση να “διαβάσει” την κοινωνία. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικά είναι σε φάση ανοιχτά τελείως να “διαβάσει” την κοινωνία γιατί αν θέλει να τη διαβάσει την κοινωνία θα πρέπει να αποδεχθεί τρομακτικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και νούμερα και αριθμούς, τα οποία είναι απειλητικά σχεδόν. Μέσα εκεί λοιπόν για την αποδοχή της κοινωνίας πρέπει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία, οι πολίτες έχουν κινηθεί προς έναν πραγματισμό και όχι προς ιδεολογικές θεωρίες. Και όσο και αν προσπαθεί η Κεντροαριστερά παραδοσιακά να πει ότι για να δώσω πρακτικές λύσεις πρέπει να πατήσω πάνω σε ένα μανιφέστο, θεωρητικό και ιδεολογικό, η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται γι αυτό, αλλά ενδιαφέρεται να ακούσει τη λύση για την ακρίβεια, τη λύση για την υγεία, τη λύση που να του πει ότι είναι δίκαιη, ότι είναι αναπτυξιακή, ότι είναι χίλια δύο πράγματα. Το αν αυτό είναι κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό δεν τον ενδιαφέρει, πιστέψτε με.

Επίσης θα τεθεί η μεγάλη πρόκληση “Τι κάνουμε με δύο κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ”. Δεν είναι άμοιρο το ΠΑΣΟΚ από αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή και μάλιστα τρέξαμε προεκλογικά δύο ερωτήσεις οι οποίες ήταν προφητικές. Η μία ερώτηση ρωτούσε “Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα μπορεί να επανέλθει, να επανακάμψει, να γίνει ισχυρός γιατί έχει να προσφέρει ακόμα στην κοινωνία πολλά” και ο βαθμός συμφωνίας με αυτή την άποψη ήταν 24,7% που σημαίνει ότι αυτό είναι και μια οροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επί αυτού που ρωτήθηκε όλη η Ελλάδα ήταν 84%. Αντίστοιχα στο ΠΑΣΟΚ κάναμε την ερώτηση “Κάποιοι λένε ότι σύντομα μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μπει στη διαδικασία να γίνει ισχυρότερο και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Πόσο συμφωνείτε με αυτό” και η συμφωνία εκεί ήταν πιο κάτω, ήταν στο 21,5% αλλά το εύρημα ήταν ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επί αυτής της ερώτησης ήταν 38%. Που σημαίνει ότι ακόμα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει στο σημείο να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον όχι σύντομα. Αυτό το πράγμα λοιπόν στο μυαλό του κόσμου τίθεται ως θέμα γιατί δεν ενώνονται αυτοί; Αφού ο ένας προέρχεται από τον άλλον…” τόνισε ο κ. Μαύρος.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Λαμπρινή Ρόρη, σημείωσε ότι δύο είναι τα μεγάλα νέα: “Ένα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει πλέον την ανταγωνιστικότητά του να διεκδικεί την εξουσία. Δηλαδή έχει χάσει αυτό που λέμε την κυβερνητική του κλίση, τη δυνατότητά του να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία, παρά το ότι παρέμεινε δεύτερο κόμμα. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το νέο ήταν ότι δεν κατάφερε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου να ξεπεράσει στην πραγματικότητα τα ποσοστά του, να φύγει μπροστά έτσι ώστε να απειλεί περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ με όρους ανταγωνιστικότητας. Άρα είναι ένα δύσκολο πεδίο και για τα δύο κόμματα. Δεν υπάρχει στη φάση αυτή και για αρκετό ακόμα καιρό νομίζω ένας σαφής δρόμος που θα τις εξελίξει αυτές τις καταστάσεις. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αναμφισβήτητα έχει περάσει διάφορες φάσεις θεσμοθέτησης στο εσωτερικό του. Η τελευταία ήταν ας πούμε μια έξτρα δόση προειδοποίησης γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Σίγουρα η διάταξη των δυνάμεων μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και αυτού που λέμε ομπρέλα της μειοψηφίας είναι το ένα κρίσιμο ζήτημα. Αν θα παραμείνει ας πούμε κάπως έτσι η διάταξη των δυνάμεων με τον νέο πρόεδρο ή αν θα αλλάξει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξει“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More