Παν. Κανελλόπουλος στην ΕΡΤ Πύργου: «Αναγκαιότητα η κοινή αμυντική & εξωτερική πολιτική της ΕΕ» (audio)
Tην αναγκαιότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής πολιτικής στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Πύργου ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της έδρας «Jean Monnet».
Με αφορμή την κήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γερμανία, την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία και την επικείμενη δεύτερη θητεία Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε πως θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να «ενηλικιωθεί» πολιτικά με την χάραξη κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.
«Το εγχείρημα που άρχισε τη δεκαετία του ‘50 με τη μορφή της ΕΚΑΕ, της ΕΚΑΧ και μετεξελίχθηκε στην ΕΟΚ και σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε σήμερα να έχει ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα με 27 κράτη-μέλη των 450 εκατ. πολιτών, με τη μεγαλύτερη κοινή αγορά στον κόσμο και κοινό νόμισμα -από τα δύο σταθερότερα νομίσματα στον πλανήτη- και με την ελεύθερη κίνηση προσώπων κεφαλαίων, εμπορευμάτων. Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με την μέχρι τώρα πορεία μας, αλλά για το μέλλον οφείλουμε να σχεδιάσουμε την κοινή άμυνα και την κοινή εξωτερική πολιτική», τόνισε στεκόμενος ιδιαίτερα στο ζήτημα των δαπανών εξοπλισμού.
«Η Ευρώπη πέρασε 50-60 χρόνια στη “σκιά” των HΠΑ και πράγματι επωφελήθηκε από τις ΗΠΑ, διότι πολλοί σύμμαχοι-εταίροι μας είχαν πολύ μικρές πολεμικές δαπάνες. Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει μια δύναμη στον εξωτερικό τομέα. Σκεφτείτε ότι η Ευρώπη δεν μπόρεσε με τη συνθήκη της Λισσαβώνας να ονομάσει τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής ως υπουργό Εξωτερικών αλλά ύπατο εκπρόσωπο», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η ρητορική Τραμπ ως προς το ΝΑΤΟ φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της.
Ακούστε απόσπασμα της συνέντευξης
«Θα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει και κοινή εξωτερική πολιτική και δεύτερον κοινή αμυντική πολιτική, διότι εδώ ερχόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Το ΝΑΤΟ μέχρι τώρα μας εξασφάλιζε πλήρως. Τώρα ήρθε η ώρα που πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα δούμε τι θα κάνει ο κύριος Tραμπ, όμως εν πάση περιπτώσει πρέπει να καταλάβουμε ότι η άμυνα έχει δαπάνες, τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος, πρέπει να ιδρύσουμε την κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ με όποια κράτη-μέλη το επιθυμούν, έστω και σταδιακά. Κατανοώ ότι αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο αν από τα 27 κράτη-μέλη βρεθούν πέντε πρόθυμα. Οι εξελίξεις όμως θα πείσουν και τους υπόλοιπους ότι χρειαζόμαστε την κοινή αμυντική πολιτική και σιγά σιγά θα γίνει ό,τι έγινε και με το Ευρώ που από 11 σήμερα έχουμε γίνει 20. Πρέπει να την τολμήσουμε ώστε κάποια στιγμή η Ευρώπη να καταστεί αυτοδύναμη, να εξασφαλίσει την εδαφική της κυριαρχία και -το κυριότερο- να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, γιατί τώρα έχει μείνει πίσω», δήλωσε.
Παράλληλα,, ο κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι θα είναι καθοριστική η συμβολή της στην οικοδόμηση της αμυντικής πολιτικής.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο το Ηνωμένο Βασίλειο σιγά σιγά να επανέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκει άλλωστε. Εάν κάνουμε κοινή αμυντική πολιτική, χρειαζόμαστε την πυρηνική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου διότι αυτή η ένωση πρέπει να έχει και την πυρηνική δύναμη της Γαλλίας και την πυρηνική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More