Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παναμάς: Περισσότεροι από 170.000 μετανάστες διέσχισαν τη ζούγκλα Νταριέν σε 5 μήνες

Λίγοι περισσότεροι από 170.000 μετανάστες διέσχισαν την αφιλόξενη και επικίνδυνη ζούγκλα του Νταριέν, φυσικό σύνορο της Κολομβίας και του Παναμά, τους πρώτους πέντε μήνες της τρέχουσας χρονιάς, ανακοίνωσε η παναμαϊκή υπηρεσία μετανάστευσης, τάση που θα μπορούσε να σημάνει πως το 2024 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ.

Ο αριθμός αυτός ήταν κατά 2% υψηλότερος από τους σχεδόν 167.000 που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διαδρομή την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, κατά τα δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης (SNM), καθώς ακόμη περισσότεροι άνθρωποι αψηφούν τον κίνδυνο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ, με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή.

Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκε ρεκόρ διελεύσεων από την περιοχή αυτή: οι άνθρωποι που διέσχισαν την πυκνή ζούγκλα ήταν πάνω από μισό εκατομμύριο, παρότι αντιμετωπίζουν σειρά κινδύνων στη διαδρομή: από το να γίνουν λεία αρπακτικών ως το να υποστούν κλοπές, βία, σεξουαλική κακοποίηση και να γίνουν εμπόρευμα διακινητών ανθρώπων, καθώς την περιοχή λυμαίνονται συμμορίες.

Οι αρχές του Παναμά ζήτησαν διεθνή βοήθεια κι έκαναν αυστηρότερα τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, μολαταύτα ο αριθμός των μεταναστών συνέχισε την ανοδική του τροχιά.

Η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Χοσέ Ραούλ Μουλίνο που θα αναλάβει την εξουσία την 1η Ιουλίου, αναμένεται να προχωρήσει στην επιβολή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για να περιορίσει τη μετανάστευση, αν και δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες. Ο κ. Μουλίνο διεμήνυσε ήδη προεκλογικά πως θα «κλείσει» τη ζούγκλα, που έχει έκταση 5,75 εκατ. στρεμμάτων και μήκος 266 χιλιομέτρων.

Αν και οι αριθμοί των διελεύσεων αυξήθηκαν στις αρχές της χρονιάς, το SNM διαπίστωσε μείωσή τους τον Απρίλιο και τον Μάιο, κάτι που απέδωσε στο ότι άρχισε η περίοδος των βροχών.

Οι παναμαϊκές αρχές λένε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν είναι υπήκοοι Βενεζουέλας, χώρας που βιώνει οικονομική και πολιτική κρίση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την SNM, από τους 4.499 επιπλέον μετανάστες που πέρασαν από τη ζούγκλα τις πρώτες έξι ημέρες του Ιουνίου, 901 ήταν παιδιά.

Η ασφάλεια των συνόρων και η μετανάστευση συγκαταλέγονται στα κορυφαία ζητήματα ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ σε πέντε μήνες, στις οποίες θα διεκδικήσουν ξανά την προεδρία ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, όπως και το 2020. Καθώς η αναμέτρηση πλησιάζει στον ορίζοντα, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν σταματούν να κατηγορούν τον πρόεδρο Μπάιντεν πως ευθύνεται για αυτή που αποκαλούν «εισβολή».

Την Τρίτη, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο στερείται από τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην αμερικανική επικράτεια το δικαίωμα να ζητούν άσυλο όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως για επτά συνεχόμενες ημέρες, όπως το τρέχον διάστημα, και διευκολύνονται οι απελάσεις στο Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More