Παναγιώτης Κορκολής (ΕΝΑ) στο Πρώτο: Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν με τα ευρωπαϊκά κονδύλια (audio)
«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν, με βάση ένα συνολικό σχέδιο το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής», τόνισε ο Παναγιώτης Κορκολής, διευθυντής ανάπτυξης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Ο κ. Κορκολής που είναι οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτευσης Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε επίσης ότι ο πληθωρισμός μεγαλώνει τις ανισότητες και καθιστά αναγκαίες παρεμβάσεις στην αγορά και αναδιανεμητικά μέτρα υπέρ των πιο αδύναμων.
Ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει εύκολα, είπε ο κ. Κορκολής υπογραμμίζοντας ότι: «Πρώτο και κυριότερο πρέπει να είναι η εποπτεία και η σωστή λειτουργία της αγοράς. Ακούσαμε πρόσφατα σύγκριση τιμών σε απόλυτες τιμές μεταξύ σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου οι τιμές εδώ είναι υψηλότερες. Αυτό είναι πρόβλημα αγοράς, όταν παίρνουμε ως δεδομένο ότι και τα ενοίκια εδώ είναι χαμηλότερα σε σχέση με το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και οι μισθοί πολύ χαμηλότεροι. Άρα κανείς πρέπει να παρέμβει στην αγορά. Πρέπει να πιστεύει ότι πρέπει να ελέγξει, όχι να ελέγξει με την έννοια την απόλυτη, αλλά ουσιαστικά να κατευθύνει την αγορά και να δώσει το σήμα. Η αισχροκέρδεια δεν είναι ανεκτή. Δεν έχει δοθεί η αναγκαία σημασία στο σημείο αυτό».
Για τις μικρές επιχειρήσεις
Σχετικά με το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτήσεις, ο κ. Κορκολής είπε: «Το φαινόμενο αυτό έχει προκύψει από την αδυναμία της χώρας να παράγει τεχνολογία, να παράγει μεγάλες επιχειρήσεις. Η κατεύθυνση δηλαδή της οικονομίας αναγκάζει πάρα πολλούς να καταφύγουν σε αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα ανάγκης και όχι ευκαιρίας. Και γι αυτό βλέπουμε οικογενειακές επιχειρήσεις και πολύ μεγάλο μέγεθος μικρών επιχειρήσεων κάτω από 10 κάτω από 2 εργαζόμενους κτλ. Άρα εδώ έχουμε ένα δομικό πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι θέλει και δομικές αλλαγές για να αλλάξει. Προφανώς όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την σπάθη της καταστροφής από τη μια μέρα στην άλλη των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο και θα πάρει χρόνο και κίνητρα λοιπόν για συνενώσεις ναι, αλλά και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν και κεφάλαια και προσανατολισμός των ευρωπαϊκών πόρων. Άλλωστε αυτή είναι και προτεραιότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κ. Κορκολής πρόσθεσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει μια δράση η οποία, όπως είπε, σταμάτησε από τη σημερινή κυβέρνηση, για δομές στήριξης σε κάθε νομό, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και το κράτος, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις, πριν αποφασίσουν αν χρειάζονται ένα σύμβουλο, να ενημερωθούν για θέματα χρηματοδοτήσεων, αλλά και για θέματα εξαγωγών και άλλων δύσκολων θεμάτων.
«Αυτό -είπε ο κ. Κορκολής- είναι ένας τρόπος για να στηριχθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ειδικά τμήματα ή να έχουν εργαζόμενους που έχουν εξειδίκευση σε τέτοια ζητήματα. Άρα αυτοί είναι κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τη μικρή επιχειρηματικότητα να μεγαλώσει και να στηριχθεί σε βάθος χρόνου και με επιμονή και υπομονή θα έλεγα».
Για την καινοτομία
Για το θέμα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων ο κ. Κορκολής είπε ότι υπάρχει μια τάση ανοδική. «Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει -ανέφερε- δεν είναι κυρίως αν θα εξαγοραστεί μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση από κάποια μεγάλη επιχείρηση, ειδικά στον τομέα του τουρισμού και της ψηφιακής οικονομίας. Το σημαντικό είναι να μείνουν δραστηριότητες και προστιθέμενη αξία στη χώρα, άρα και εδώ προς τιμήν του, προς τιμήν τους πάρα πολλά ελληνικά σχήματα που πήραν χρηματοδότηση από το Equifund και από άλλα αντίστοιχα εργαλεία έχουν επιλέξει να κρατήσουν ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα. Αλλιώς, αν εξαγοραστεί η ιδέα, αν θέλετε έτσι και όλη η διασπορά να μεταφερθεί στο εξωτερικό δεν πετυχαίνουμε τίποτα ως οικονομία».
«Είναι σημαντικό που συνεχίζονται αυτές οι πρωτοβουλίες. Μεγαλώνουν και συνεχίζονται»
Το Equifund, έφερε ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα σε σχέση με το προηγούμενο χρηματοδοτικό εργαλείο το Τζέρεμι. Αυτά πρέπει να πολλαπλασιαστούν και τώρα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Να θυμίσω ότι αυτά τα κεφάλαια επίσης είναι ανακυκλωμένα να έρχονται πίσω στο κράτος που τα επενδύει και άρα μπορεί να τα ξανά επενδύσει σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να λυθούν και κάποια θεσμικά ζητήματα, να διευκολυνθούν δηλαδή οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην ίδρυση τους, λειτουργία τους κλπ. Και εκεί είχαν γίνει βήματα και κυρίως να καταλάβουν οι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες, οι νέοι που υπάρχουν πάρα πολύ στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα και πέριξ αυτών, ότι όταν και αν έχουν μια ιδέα και θέλουν να προχωρήσουν, θα βρουν υποστήριξη και χρηματοδότηση.
Απορροφητικότητα
Για τα ευρωπαϊκά κονδύλια ο κ. Κορκολης είπε ότι η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται μόνο στο ποσοτικό σκέλος της απορρόφησης, γιατί εκεί υπάρχει μια στρέβλωση. Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε ένα νούμερο λέμε τόσο είμαστε πίσω, είμαστε μπροστά και μπορεί να γίνει και πολιτική αντιπαράθεση, αλλά προφανώς αυτό που μετράει περισσότερο είναι να δούμε τι σημαίνει αξιοποίηση.
Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βάλουμε ως πρώτο κριτήριο το κριτήριο της εγχώριας παραγωγής αξίας, να διαλέγουμε δηλαδή δράσεις που μπορούν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή. Και αυτό ξέρετε, είναι και αντικείμενο σχεδιασμού και σε βάθος και αντικείμενο δημόσιων προμηθειών. Μπορούμε να κατευθύνουμε τις δημόσιες προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις με συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο τρόπο, ώστε να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγήν. Αν δεν το έχεις όμως το κριτήριο αυτό από την αρχή στο μυαλό σου, τότε κινδυνεύεις αυτό που λέμε αξιοποίηση να μην έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Να μην προσπαθήσει δηλαδή να μην συμβάλει δηλαδή σε μία επανα βιομηχανική της χώρας, σε κάποιους τομείς, σε μια στροφή προς υψηλή προστιθέμενη αξία».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More