Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παλαιστινιακό κράτος: Ποια είναι η γεωγραφική περιοχή που αφορά η αναγνώριση και η σημασία της

Στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία, εντείνοντας την πολιτική πίεση στον Νετανιάχου και στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Για ιστορική αναγνώριση έκανε λόγο η Χαμάς, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, που διεμήνυσε πως δεν θα παραμείνει σιωπηλό.

Πιο αναλυτικά από τις 28 Μαΐου, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία προστίθενται στις 142 χώρες του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος.

Οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και άλλες, οι οποίες έχουν την πάγια θέση ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και μετά θα αναγνωρίσουν και εκείνες. Η Ελλάδα εντάσσεται στις χώρες που δεν έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση.

Μέχρι τώρα,το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος ήταν η Σουηδία το 2014. Υπάρχουν ωστόσο, έξι ακόμη χώρες η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, που το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πράξη, η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους δεν σημαίνει πως θα τελειώσει ο πόλεμος. Θα δώσει όμως μια ελπίδα στους Παλαιστίνιους ότι έρχονται πιο κοντά στο να υλοποιηθεί το όνειρό τους και να αποκτήσουν παλαιστινιακό κράτος. Βεβαίως, είναι και ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και για το ότι τόσα χρόνια δεν γίνονται διαπραγματεύσεις για τη λύση των δύο κρατών.

Ποια είναι τα παλαιστινιακά εδάφη

Η αναγνώριση αφορά στα γνωστά παλαιστινιακά εδάφη: Την δυτική όχθη του Ιορδάνη ποταμού, όπου ζουν περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν σαν πρωτεύουσά τους και την απομονωμένη Λωρίδα της Γάζας.

Και για τις τρεις περιοχές υπάρχουν προβλήματα. Το Ισραήλ λέει ότι είναι η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του ως μια και αδιαίρετη, όμως, αποκλείει αυτομάτως την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τους Παλαιστίνιους.

Στη Δυτική Όχθη επεκτείνονται συνεχώς οι εβραϊκοί οικισμοί και επομένως συρρικνώνονται τα εδάφη και η Γάζα είναι παραδομένη στη Χαμάς τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμία διάθεση αυτή τη στιγμή για να προχωρήσει το Ισραήλ σε αυτή τη λύση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More