Παιδεία και υγεία στο επίκεντρο της συζήτησης Λινού – Αγαπηδάκη στην ΕΡΤ
Καλεσμένες στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά βρέθηκαν σήμερα (04.05.2023) και λίγο πριν τις εκλογές 2023, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο τομέας της υγείας αλλά και της παιδείας, που αποτελεί σημαντικό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.
Το ΕΣΥ στο επίκεντρο
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη απάντησε αρχικά για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, όσα χρόνια κυβέρνησε η ΝΔ, μια τετραετία που σηματοδοτήθηκε από μια πανδημία. «Αναμόρφωση σημαίνει κάτι πολύ πιο εντατικό από την μεταρρύθμιση. Καμία χώρα δεν κατάφερε να κάνει αναμόρφωση του συστήματος υγείας μέσα στην πανδημία», είπε.
Υπενθύμισε ότι: «Eπί 3 έτη προσπαθούμε να δούμε πώς πιέζεται το ΕΣΥ, να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό. Όλη αυτή λοιπόν η διαχείριση συγκεντρώνει τις δυνάμεις της Πολιτείας προκειμένου να μπορέσουμε να μην έχουμε μολύνσεις και θύματα από τον κόσμο.
Όμως ενισχύσαμε το ΕΣΥ από 550, πήγαμε 1.300 σε κλίνες ΜΕΘ, αυξήσαμε 1,5 δισ. τον προϋπολογισμό, καταφέραμε να ενισχύσουμε μισθολογικά γιατρούς, νοσηλευτές και να κάνουμε μια σειρά από πράγματα μεταξύ των οποίων ένα εμβληματικό πρόγραμμα πρόληψης.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας επενδύονται 600 εκατομμύρια στην πρόληψη, πρωτοβάθμια και δημόσια υγεία, έχουμε το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχει σώσει ήδη πάνω από επτάμισι χιλιάδες γυναίκες. Και αυτά θα τα επεκτείνουμε. Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι δεν κάναμε πράγματα για το ΕΣΥ παράλληλα με την πανδημία.
Η Αθηνά Λινού κλήθηκε να απαντήσει αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βελτιώσει το ΕΣΥ, σε περίπτωση που κυβερνήσει ξανά.
«Όταν ξεκίνησε να κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμασταν ίσως στη μεγαλύτερη αιχμή της οικονομικής κρίσης, ένα μνημόνιο. Βέβαια το δεύτερο είναι ότι τα πράγματα έκτοτε – από τότε που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία – στο επίπεδο υγείας πήγαν πολύ πολύ χειρότερα και ιδιαίτερα στα θέματα προληπτικής ιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», είπε.
Πρόσθεσε πως: «Και τώρα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, αν δούμε τα πράγματα με τους πραγματικούς αριθμούς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι υποψήφιες ή οι γυναίκες που δικαιούνται μαστογραφία και που θα έπρεπε να ενισχύσουμε τη μαστογραφία ακόμα και αν εφαρμόσουμε το ανεπαρκές ηλικιακό όριο που είναι μεταξύ 50 και 70, ενώ θα έπρεπε να αρχίζει στα 40, αλλά υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ενάμισι εκατομμύριο Ελληνίδες».
Ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων
Η κ. Λινού απάντησε σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και αν θεωρεί πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής ευνοεί τους πλούσιους.
«Εξαρτάται σε ποια χώρα ζεις, με τις συνθήκες. Εδώ γιατί δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Η Κύπρος ας πούμε, πάει πάρα πολύ καλά και έχει πετύχει, άλλα δεν ξέρω αν πετυχαίνουν όλα τα παιδιά. Εδώ έχουμε τεράστιο πρόβλημα ανισοτήτων και στην παιδεία, όχι μόνο στα δημόσια σχολεία έχουμε τεράστιο πρόβλημα ανισοτήτων.
Στη διάρκεια της πανδημίας στις φτωχογειτονιές το 80% των παιδιών δεν είχε ούτε πρόσβαση στο διαδίκτυο ούτε υπολογιστές για να παρακολουθήσει τα μαθήματα», ανέφερε.
«Εξαρτάται καθαρά από τις συνθήκες» το αν είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, είπε η κ. Λινού.
Ο στόχος της αυτοδυναμίας
Για τον στόχο της αυτοδυναμίας και τα σενάρια πολιτικής συναίνεσης ρωτήθηκε η κ. Αγαπηδάκη και απάντησε ότι: «Είναι άλλο να διεκδικούμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλο το να υπάρχει πεδίο συνεννόησης σε θέματα που ξεπερνούν τα κόμματα».
Πρόσθεσε πως: «Έχουμε δει κυβερνήσεις συνεργασίας και διαφωνίες μέσα σε αυτούς τους σχηματισμούς. Θέλω να πω το να υπάρχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση δε συνεπάγεται ότι δεν προσπαθεί να έχει πεδίο συνεννόησης με τα άλλα κόμματα. Το αποδείξαμε άλλωστε αυτό ενεργά και στην προηγούμενη διακυβέρνηση».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More