Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμιο δέος για τις εικόνες από τα βάθη του Σύμπαντος – Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα

Το βαθύ παρελθόν του γαλαξία μας, 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν… Το διαστημικό υπερ-τηλεσκόπιο “James Webb” της ΝΑSΑ, που βρέθηκε 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη, κατάφερε να απεικονίσει τον γαλαξιακό μας χωροχρόνο στην πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Σύμπαντος. Κι όπως είπαν οι επιστήμονες, η ανθρωπότητα ζει μία από τις μεγάλες της μέρες.

NASA: Δείτε τις εικόνες από το μακρινό σύμπαν που προκαλούν δέος

Δέος προκαλεί η εικόνα του Σύμπαντος, όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. H πρώτη έγχρωμη φωτογραφία, η βαθύτερη υπέρυθρη εικόνα, από το διαστημικό τηλεσκόπιο “James Webb”, όταν το σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο».

«Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη “νεογέννητο” αναφέρει η ΝΑSΑ.

Η πρώτη φωτογραφία, που έδωσε στη δημοσιότητα NASA, και την οποία αποκάλυψε ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία σε υπέρυθρο φως, από το πιο προηγμένο τηλεσκόπιο.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο, φως από άλλους κόσμους σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας, είναι εκπληκτικό για μένα».

Η εικόνα δείχνει ένα γαλαξιακό σμήνος 4.6 δισεκατομμυρίων ετών, ό,τι πιο μακρινό έχει δει η ανθρωπότητα, τόσο σε χρόνο, όσο και σε απόσταση, στην υψηλότερη ανάλυση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο αστροφυσικός – επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύσης Σιμόπουλος, τόνισε «οι φωτογραφίες είναι σε τέτοιο βαθμό καταπληκτικές που εγώ και οι συνάδελφοι μείναμε με το στόμα ανοιχτό, τα επόμενα χρόνια θα μάθουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε να ρωτήσουμε».

Θα κοιτάξουμε σχεδόν στην αρχή του σύμπαντος και αυτό είναι κάτι το οποίο η επιστήμη και η ανθρωπότητα ρωτά συνεχώς, είναι ακριβή αυτή του είδους η έρευνα αλλά αξίζει επισήμανε ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής.

Με 6,4 μέτρα διάμετρο κατόπτρου, το τηλεσκόπιο “James Webb” βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 εκ. χιλιόμετρα από τη Γη. Το αξίας 10 διs. δολαρίων τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον περασμένο Δεκέμβριο και θεωρείται ο διάδοχος του φημισμένου διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

«Η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου ομοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού» τόνισε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

Την ιστορική στιγμή της δημοσίευσης της πρώτης φωτογραφίας, ακολούθησαν νεότερες γαλαξιακές λήψεις.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More