Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό 29 φάροι της χώρας (video)

Η τρίτη Κυριακή κάθε Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φάρων και φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της, το 2003. Η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα έχει ως κεντρικό στόχο της την ενημέρωση των πολιτών για τη λειτουργία και την σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Παράλληλα, προβάλλεται και το έργο που επιτελούν οι φαροφύλακες καθώς και οι δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Στη χώρα μας, το φαρικό δίκτυο είναι αρκετά ευρύ και οι επιτηρούμενοι φάροι είναι συνολικά 62. Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων είναι ανοικτοί και επισκέψιμοι από το κοινό 29 από αυτούς.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”ROADS” παραγωγής 2017, το οποίο είναι αφιερωμένο στους ελληνικούς φάρους και τους φαροφύλακες.

ROADS
ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ

Ενημερωτική εκπομπή έρευνας με τον Πάνο Χαρίτο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο επάγγελμα των φαροφυλάκων.

Αρχικά, ο Πάνος Χαρίτος επισκέπτεται το φάρο στο Δρέπανο Αχαΐας και συνομιλεί με φαροφύλακες οι οποίοι του περιγράφουν τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους. Έπειτα, ο Μιχάλης Φωτόπουλος και ο Μαρίνος Μυλούλης, φαροφύλακες στο Δρέπανο Αχαΐας, εξηγούν τους λόγους που τον έκαναν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ο Κωνσταντίνος Κολοκούρης, Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων διακρίνει τις τρεις βασικές κατηγορίες φάρων που απαντώνται στις ακτές της χώρας. Ο Στέλιος Αρβανίτης, ηλεκτρολόγος και τεχνικός φάρων, μιλά για τη δική του ειδικότητα που περιλαμβάνει την συντήρηση και την αντικατάσταση βλαβών που καλείται να επιδιορθώσει.

Έπειτα, το οδοιπορικό συνεχίζεται στο φάρο του Γυθείου και της Μονεμβασιάς. Ο Νίκος Τσάκωνας, φαροφύλακας στη Μονεμβασιά μοιράζεται στιγμές από τη δεκαετή παραμονή του στο φάρο του Γυθείου στη νήσο Κρανά. Ο Περικλής Σταυρόπουλος, φαροφύλακας στο Γύθειο μιλά για τους φάρους στους οποίους έχει υπηρετήσει και τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία του λόγω της κακοκαιρίας. Επιπλέον, γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πρώτη αναφορά για τους φάρους στα Ομηρικά έπη καθώς και στο φάρο της Αλεξάνδρειας.

Ακόμη, οι φαροφύλακες εξηγούν πως αντιμετωπίζουν τις μοναχικές ώρες στη βάρδια τους αλλά και το πως μπορούν να συνδυάσουν το επάγγελμα αυτό με την προσωπική τους ζωή. Ακόμη, γίνεται λόγος για το ποιοι προσλαμβάνονταν ως φαροφύλακες πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και πως οργανώθηκε η υπηρεσία φάρων μέσω του Πολεμικού Ναυτικού μετά το τέλος του πολέμου. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Κολοκούρης συνεχίζει την ιστορική αναδρομή του στην ιστορία του φαρικού συστήματος και εξηγεί το πως συνδυάστηκε η επιστήμη με την οργάνωση του ενώ τονίζει και τις υψηλές απαιτήσεις των κτιριακών υποδομών των φάρων και το πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την συντήρησή τους.

Τέλος, ο Στάθης Γεραλέξης, συνταξιούχος φαροφύλακας, μιλά για τη μετάθεσή του στο Καστελόριζο και τις δυσκολίες που συνάντησε σε διάφορες στιγμές της καριέρας του.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται πανοραμικά πλάνα από τη Μονεμβασιά, το Γυθείο, το Δρέπανο Αχαΐας και τους φάρους αυτών των περιοχών.

Έτος παραγωγής: 2017
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 7/3/2017
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πάνος Χαρίτος
Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More