Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με τη Γη να γίνεται καμίνι που βράζει

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και, σύμφωνα με όλες τις ζωτικές ενδείξεις, η Γη γίνεται καμίνι που βράζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ινδία καταγράφηκαν 53°C. Ο πλανήτης νοσεί σοβαρά και το βασικό σύμπτωμα είναι η υπερθέρμανση. Ανήμερα της ημέρας περιβάλλοντος το πρόγραμμα COPERNICUS έδωσε στη δημοσιότητα τα θερμοκρασιακά δεδομένα του Μαΐου αλλά και του προηγούμενου 12μηνου, σύμφωνα με τα οποία

Ο Μάιος παγκοσμίως ήταν κατά +1,52οC πιο θερμός σε σχέση με το ΜΟ των τελευταίων 175 ετών.

Η Ευρώπη κατά +088ο C, ενώ το 12μηνο Ιουνίου 2023-Μαίου 2024 η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά +1,63οC πάνω από το μέσο όρο.

Η κλιματική κρίση επιδεινώνει όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Έλλειψη νερού και ερημοποίηση είναι τα βασικότερα προβλήματα που οφείλονται αποκλειστικά σε ανθρωπογενή αίτια και απειλούν ευθέως και την επιβίωση της ανθρωπότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

το 40% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ερημοποίησης
*Συνολικά 20 δισεκατομμύρια στρέμματα γης έχουν ερημοποηθεί, όσο η έκταση της Ινδίας

55 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την αγροτική γη λόγω ξηρασίας και ερημοποίησης

3,2 δις άνθρωποι βλέπουν μείωση σοδειάς

ως το 2040 θα χαθεί τουλάχιστον το 12% της αγροτικής παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί διατροφική ανασφάλεια στον κόσμο

135 εκατομμύρια ως το 2030 θα μεταναστεύσουν λόγω έλλειψης νερού – κλιματικοί μετανάστες

Η απώλεια του παγκόσμιου ΑΕΠ: θα προσεγγίσει τα 10 τρισ. δολάρια μέχρι 2050

Το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ είναι η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της φύσης που διασφαλίζει την τροφή, το νερό τον καθαρό αέρα και την ευημερία και αυτό μπορεί να συμβεί με βιώσιμη γεωργία, προστασία του εδάφους από χημικά, προστασία φυσικών οικοτόπων /βιοποικιλότητας, μείωση εκπομπών ρύπων προστασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών.

Στόχος η αποκατάσταση της υποβαθμισμένης φύσης κατά 15% για τη μείωση απωλειών κατά 60% ώστε να αποφευχθεί η διόγκωση της παγκόσμιας φτώχειας -διατροφική ανασφάλεια -κλιματική μετανάστευση – συγκρούσεις
Το βασικό δόγμα πλέον είναι το δόγμα της ενιαίας υγείας ανθρώπου και φύσης. Όταν η υγεία και ισορροπία της φύσης διαταράσσεται τότε ούτε ο άνθρωπος μπορεί να νιώθει ασφαλής.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More