Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer 2022: Διάγνωση, υποστήριξη, εκπαίδευση
Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα (21 Σεπτεμβρίου) για τη νόσο Alzheimer νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην υπάρχουσα εικόνα που αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19 και τις νέες προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης που ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας στις οποίες έπρεπε να προσαρμοστούν οι ηλικιωμένοι και ειδικά ο πληθυσμός που ανήκει στην ευπαθή ομάδα ανθρώπων με άνοια και οι φροντιστές του, ανέδειξαν προβλήματα και δυσκολίες σε μια ομάδα πληθυσμού που σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικές αφορά πάνω από 200.000 ασθενείς.
Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης λειτουργεί από το 2002 ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση), συμβαδίζει με τις εξελίξεις. Απευθύνεται πλέον στο κοινό του διευρύνοντας τις υπηρεσίες του ως ειδικό κέντρο πρόληψης και διάγνωσης της νόσου Alzheimer και άλλων τύπων άνοιας παρέχοντας διάγνωση σε όλα τα στάδια, συμβουλευτική, υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση για τους φροντιστές, αντιμετώπιση των αναγκών τόσο για τον ασθενή όσο και για τον φροντιστή και το οικογενειακό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας.
Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης από το 2002 υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, την αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητας τους, η καλλιέργεια και η ενίσχυση των νοητικών τους λειτουργιών. Προσφέρεται επιπλέον η δυνατότητα στους συγγενείς των ασθενών να δέχονται συμβουλές και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νόσου. Το Κέντρο σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από άποψη λειτουργικότητας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο δημόσιου νοσοκομείου. Στα πρώτα στάδια της διάγνωσης (στάδιο Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής) παρατηρείται διαταραχή μνήμης, θέματα συμπεριφοράς, λειτουργικές δυσκολίες σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής που οδηγούν σε σταδιακή απώλεια της αυτονομίας. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων μπορεί να επιβραδυνθεί μέσα από τη διαδικασία της συνειδητοποίησης και αποδοχής σε κοινωνικό επίπεδο και μέσα από δραστηριότητες που διατηρούν το επίπεδο της ποιότητας ζωής του ασθενή.
Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750. Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία του Κέντρου.
Ενδεικτικά στοιχεία για την άνοια και τη νόσο Alzheimer
Tο δημογραφικό προφίλ στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη δείχνει έναν ολοένα αυξανόμενο γερασμένο πληθυσμό αναδεικνύοντας την πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας. Η άνοια είναι ο όρος για πολλές ασθένειες που στο σύνολο τους εξελίσσονται επηρεάζοντας τη μνήμη και άλλες λειτουργίες και δεξιότητες του ανθρώπου και μεταβάλλουν σε σημαντικό έως καθοριστικό βαθμό την ικανότητα του ασθενή να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συνήθης ασθένεια που συναντάται στο 60-70% των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια ανθρώπων ζούνε με άνοια (8,1% γυναίκες και 5,4% άντρες άνω των 65 ετών). Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως 2030 και τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. ΤΟ 2019 το συνολικό κόστος παγκοσμίως για την άνοια εκτιμήθηκε στα 1.3 τρις δολάρια και αναμένεται να φτάσει στα 1.7 τρις έως το 2030. Οι ανάγκες για υποστήριξη είναι μεγαλύτερες στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.
Το κόστος στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια-Νόσο Alzheimer ανέρχεται σε 3δις ευρώ ετησίως. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της επίσημης κοινωνικής φροντίδας καθώς και το έμμεσο κόστος. Το τελευταίο αφορά τις δαπάνες της οικογένειας που έχει αναλάβει τη φροντίδα του ασθενή και το κόστος του φροντιστή, είτε πρόκειται για άτομο που αμείβεται από την οικογένεια είτε για φροντιστή-συγγενή στην περίπτωση του οποίου προσμετράται η απώλεια εργατοωρών και εισοδήματος αντίστοιχα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More