Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Εκατόμβη νεκρών και θηριωδίες
Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση των μαχητών της Χαμάς το Σάββατο. Ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακτούν τον έλεγχο των περιοχών που χτυπήθηκαν από τη Χαμάς, αποκαλύπτεται το μέγεθος της θηριωδίας του πολέμου με σωρούς ανθρώπων να βρίσκονται καμένοι και αποκεφαλισμένοι στο κιμπούτς του Κφάρ Αζά.
Το θερμόμετρο ανεβαίνει στην περιοχή, μετά και από την επίθεση με πυρά προερχόμενα από την Συρία προς το Ισραήλ αλλά και την ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για την εκτόξευση πυραύλων ακριβείας κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι είναι απάντηση σε ισραηλινές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις από τους μαχητές της.
Συνολικά 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 5.184 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον θύλακα. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 169 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες κατά της Χαμάς. «Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειες των 169 Ισραηλινών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ενημερωθεί οι οικογένειες 60 ανθρώπων που έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Γάζα. Οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται πλέον σε 1.200.
Η Χαμάς δήλωσε ότι δύο από τους κορυφαίους αξιωματούχους της σκοτώθηκαν: Ο Ζακάρια Μουαμάρ ήταν επικεφαλής του οικονομικού της τμήματος και ο Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα συντόνιζε τους δεσμούς με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι βρέθηκαν τα πτώματα περίπου 1.500 ένοπλοι της Χαμάς.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν καθώς το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε την Τετάρτη κυβερνητικός αξιωματούχος της Χαμάς.
Τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλά κτίρια του Ισλαμικού Πανεπιστημίου που συνδέεται με τη Χαμάς στην πόλη της Γάζας, δήλωσε αξιωματούχος του πανεπιστημίου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είπε ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν “προηγμένα συστήματα ανίχνευσης” που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να εντοπίζει στρατιωτικά αεροσκάφη.
Χτύπησαν επίσης 80 στόχους της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Χανούν της βορειοανατολικής Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων που χρησιμοποιούνται από την ισλαμιστική ομάδα για τη “χρηματοδότηση της τρομοκρατίας” στον θύλακα, δήλωσε ο στρατός.
Σε απάντηση στην επίθεση του Σαββάτου, το Ισραήλ επέβαλε “πλήρη πολιορκία” στη Γάζα, αναστέλλοντας τις προμήθειες τροφίμων, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων στον ήδη αποκλεισμένο θύλακα. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απειλεί να εκτελέσει ομήρους που απήχθησαν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων νέων ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός μουσικού φεστιβάλ, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 270 άτομα.
Η αναταραχή έχει επίσης αυξηθεί στη Δυτική Όχθη, όπου 15 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο. Εξάλλου, δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αφού έριξαν φωτοβολίδες και πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Γι αυτό ίσως ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ προέβλεψε σήμερα ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν εσωτερικές εστίες έντασης ανάμεσα στον αραβικό και τον εβραϊκό πληθυσμό σε σχέση με τον πόλεμο της Γάζας και σημείωσε ότι αυξάνει την διάθεση πυροβόλων όπλων σε πολίτες που έχουν άδεια. “Έδωσα εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας να προετοιμαστεί για ένα σενάριο ‘Φρουρός των Τειχών 2’, κάτι το οποίο πιστεύω ότι διαφαίνεται“, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Ο Νετανιάχου, ο βετεράνος ηγέτης στο τιμόνι του σκληρού δεξιού συνασπισμού του Ισραήλ, ζήτησε να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση εθνικής ενότητας έκτακτης ανάγκης” αφού η πρόταση της κυβέρνησής του για δικαστικές μεταρρυθμίσεις δίχασε το έθνος.
Εν μέσω πυρών βρέθηκε το συνεργείο της ΕΡΤ και η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενταράκη, στην πόλη Ασκελόν του Ισραήλ. Την ώρα που ενημέρωνε το τηλεοπτικό κοινό, ακούστηκαν σειρήνες και ρουκέτες άρχισαν να πέφτουν. Ωστόσο, η απεσταλμένη της ΕΡΤ, μαζί με τον εικονολήπτη Κάρλο Ρούβιο και την ηχολήπτρια Παναγιώτα Δερβισιώτη, συνέχισαν να περιγράφουν όσα ζουν.
Θέμα χρόνου μια χερσαία επίθεση στη Γάζα;
Ανάμεσα στα πιθανότερα σενάρια του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς περιλαμβάνεται μία ισραηλινή χερσαία επίθεση κατά της Γάζας. Μία τρομακτική προοπτική πολεμικής σύγκρουσης στην καρδιά μίας ακραία πυκνοκατοικημένης πόλης, με ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και με την παρουσία ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών.
Ισραηλινή πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η χερσαία επίθεση έχει γίνει πλέον “αναπόφευκτη μετά τις αεροπορικές επιδρομές“, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας ότι “η επίθεση από το έδαφος θα γίνει αργότερα”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ισραηλινή χερσαία εισβολή “δεν μπορεί να αποφευχθεί λόγω του υψηλού τιμήματος που πληρώσαμε. Αυτό θα γίνει μετά τις αεροπορικές επιδρομές από την Πολεμική Αεροπορία“.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζιόρα Εϊλάντ, μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο να εξαπολύσει το Ισραήλ χερσαία επίθεση. Ο Εϊλάντ θεώρησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα “έμοιαζαν πολύ με προηγούμενες ισραηλινές επιχειρήσεις, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πτόησαν τη Χαμάς στο παρελθόν“.
Δήλωσε ότι “μια χερσαία επίθεση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη δολοφονία μαχητών της Χαμάς και την καταστροφή της διοίκησης τους“, αλλά πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διστάζει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους ισραηλινούς θανάτους“.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αμίρ Ντινάρ είπε: “Επιτιθέμεθα στις υποδομές της Χαμάς και θα επιτεθούμε δυνατά και θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις“, όταν ρωτήθηκε για πιθανή χερσαία εισβολή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πιθανότητα εισόδου χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Σαββάτου είναι μόνο η αρχή ενός διαρκούς πολέμου για την καταστροφή της ισλαμιστικής ομάδας και την “αλλαγή της Μέσης Ανατολής“. “Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…) Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή“, υποσχέθηκε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ.
Διεθνής κατακραυγή
Ενός λεπτού σιγή τήρησαν τα μέλη του σώματος των Επιτρόπων κατά την έναρξη της σημερινής τους συνεδρίασης, στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενώ παρών ήταν ο Πρέσβης του Ισραήλ στις Βρυξέλλες Xάιμ Ρέγκεβ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρόκειται για «μια τραγωδία για το Ισραήλ, για τον εβραϊκό λαό, αλλά και για την Ευρώπη». «Η φρίκη που εξαπέλυσε η Χαμάς θα φέρει περισσότερα δεινά στους αθώους Παλαιστίνιους. Μόνο η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τις πράξεις της» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς ως “πράξη του απόλυτου κακού” και ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι μαχητές διέπραξαν “αγριότητα που δεν έχει ξαναγίνει μετά το Ολοκαύτωμα“, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού στρατιωτών.
Η καταδίκη από τους δυτικούς ηγέτες ήρθε σε αντίθεση με ορισμένες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις υπέρ της “αντίστασης” στο Ισραήλ. “Σε όλη μου τη ζωή έχω δει το Ισραήλ να μας σκοτώνει, να κατάσχει τα εδάφη μας και να συλλαμβάνει τα παιδιά μας“, δήλωσε η Farah al-Saadi, 52 ετών, πωλήτρια καφέ από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, η οποία εξήρε την επίθεση της Χαμάς.
Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και άλλοι αγνοούνται. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα αεροπλανοφόρο και άλλα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής οποιασδήποτε επέκτασης της σύγκρουσης και παρέχουν επίσης άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών με το Ισραήλ.
Συγγενείς Αμερικανών που πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα κάλεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να τους φέρει πίσω στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στο Ισραήλ την Πέμπτη.
Πολλά άλλα έθνη ανέφεραν πολίτες που σκοτώθηκαν, απήχθησαν ή αγνοούνται, όπως η Βραζιλία, η Καμπότζη, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, το Μεξικό, το Νεπάλ, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Ρωσία, η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη και η Ουκρανία.
Τη Δευτέρα, η Χαμάς προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να σκοτώνει τους ομήρους της κάθε φορά που το Ισραήλ θα εξαπολύει πλήγμα σε μη στρατιωτικό στόχο στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την απειλή “απαράδεκτο εκβιασμό”.
Οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν επίσης σκοτωθεί στα χτυπήματα, σύμφωνα με ενώσεις και αξιωματούχους των μέσων ενημέρωσης. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 263.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ.
Αφού το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Γάζα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για όσους προσπαθούν να διαφύγουν. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι τέτοιες πολιορκίες απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου, είχαν εξαντληθεί στο υπερπλήρες νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας, δήλωσε ο Mohammed Ghonim, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά.
Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη: Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” φτάνουν Έλληνες και Ισραηλινοί από το Τελ Αβίβ
Βερολίνο: «Ειδικές πτήσεις» για τον επαναπατρισμό πολιτών της Γερμανίας από το Ισραήλ
Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο σοκ από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά
Πηγή: ΕΡΤ, AFP, Reuters
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More