Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέρασε στη Βόρεια Συρία το πρώτο κονβόι βοήθειας για τους σεισμόπληκτους – Πρωτοβουλίες από φορείς

Το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής και οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία είναι ανυπολόγιστο. Την ώρα που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αποτιμά τις ζημιές στις δύο χώρες σε 2 δισεκ. δολαρια με ορισμένους να κάνουν λόγο περισσότερα από 4 δισεκ. δολάρια δεκάδες κράτη, ΜΚΟ, και ιδιώτες συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για την υποστήριξη των πληγέντων από τον φονικό σεισμό.

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ελεγχόμενες από αντάρτες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας.

ΟΗΕ: Οι Σύροι έχουν ανάγκη από τα πάντα

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη “περισσότερα από τα πάντα” σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.

“Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια”, είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, “Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών”.

“Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια” από το Μπαμπ αλ Χάουα, είχε σημειώσει ο ίδιος, ζητώντας “να μην πολιτικοποιηθεί” η παροχή βοήθειας στον συριακό λαό, ώστε να φτάσει εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας.

Το Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πέρασμα μέσω του οποίου παραδίδεται ζωτικής σημασίας βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Κάποιοι δρόμοι στη συριακή πλευρά των συνόρων έχουν υποστεί ζημιές. Η βοήθειά μας και η διεθνής βοήθεια δυσκολεύεται να περάσει λόγω των καταστροφών”, είχε σημειώσει χθες Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να ανοίξουμε δύο άλλα περάσματα”, είχε δηλώσει. “Για ανθρωπιστικούς λόγους εξετάζουμε επίσης το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης” της Συρίας, είχε προσθέσει.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία και την Τουρκία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές της βόρειας Συρίας φτάνει μέσω της Τουρκίας βάσει ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Τον μηχανισμό αυτό αμφισβητούν η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία.

Πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ για τις δοκιμαζόμενες χώρες

Στο μεταξύ πληθαίνουν καθημερινά οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα για την ανακούφιση των πληγέντων στη Συρία. Όπως έγινε γνωστό. Έκκληση για οικονομική βοήθεια και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης απήυθυνε το ΕΒΕΑ στις επιχειρήσεις-μέλη του προκειμένου να συνδράμει τους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Ειδικότερα, συγκεντρώνονται είδη των παρακάτω κατηγοριών:

Τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, όσπρια, ζυμαρικά κ.ά.).

Είδη ρουχισμού μη μεταχειρισμένα (κουβέρτες ή υπνόσακους, γάντια, αδιάβροχα, ισοθερμικές φανέλες και παντελόνια).

Φάρμακα άνευ συνταγής και Υγειονομικό υλικό (βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους κ.ά.).

Η συλλογή των ειδών θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7, Αθήνα, Τ.Κ. 10671) από Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2023 και ώρες από τις 10.00-18.00, τηλ. 2103382148 & 2103625903. Τα είδη θα μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες εθνικές και τουρκικές αρχές.

Παρεμβάσεις σε Χαρέμ, Γιαντέρις και Αρμανάζ

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωση «ΑctionAid»,, το προσωπικό της οργάνωσης, με την υποστήριξη τοπικών οργανώσεων, με τις οποίες συνεργάζεται, διαμορφώνει το σχέδιο παρέμβασης για τις δοκιμαζόμενες πόλεις Χαρέμ, Γιαντέρις και Αρμανάζ στη βόρεια Συρία καλυπτοντας ανάγκες στέγης, τροφίμων και ζεστού ρουχισμού.

Όπως αναφέρει η Ράσα Νασρεντίν, διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου, «η κατάσταση είναι δραματική, καθώς πολλοί από τους σεισμοπαθείς είναι προσφύγισσες και πρόσφυγες από τη Συρία, που έχουν ήδη διωχθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συρράξεων και έχουν καταφύγει στην Τουρκία ή εσωτερικά εκτοπισμένοι που κατέφυγαν στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν ξεριζωθεί ήδη πολλές φορές και τώρα ο συγκεκριμένος σεισμός κατέστρεψε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες τους».

Η ActionAid εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες και τα κορίτσια καθώς και για περιθωριοποιημένες ομάδες που ζουν στις πληγείσες περιοχές. Εκεί οι γυναίκες και τα κορίτσια ήταν ήδη εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς πολλές είχαν ξεφύγει από τη σύρραξη στη Συρία και βασίζονταν σε ανθρωπιστική βοήθεια. Η οργάνωση γνωρίζει ήδη ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ασφαλείς χώρους για τις ομάδες αυτές.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Κουβαρά, γενικό διευθυντής της οργάνωσης, «αυτές τις τρομακτικά δύσκολες ώρες καλούμε όλες και όλους να υποστηρίξουν την έκτακτη έκκληση της ActionAid, βοηθώντας μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται».

Έκκληση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

«Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο. Το σίγουρο είναι ότι μετά από τη νέα αυτή καταστροφή θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι εκτοπισμένοι σε μια περιοχή όπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, ήταν ήδη εκτοπισμένοι» τονίζει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς πολλά κτήρια στη βορειοδυτική Συρία κατέρρευσαν αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο κόσμος παραμένει έξω, υπό το φόβο νέων μετασεισμών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται και τα νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικά περιθάλπουν συνεχώς τραυματίες. Η περιοχή South Afrin (Jandaris), στο Κυβερνείο του Aleppo φαίνεται να είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο.

Πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Jandaris, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εκκενώθηκαν, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Παράλληλα, αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στη Συρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει άμεσα τόσο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός όσο και άλλες οργανώσεις.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More