Πάτρα: Καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας Α.Καζαντζίδης – «Πρέπει να περάσουμε στη λογική: Δεν μας ενδιαφέρει τι καιρό θα κάνει αύριο, αλλά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του…»
Εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτήρισε τα ύψη των βροχοπτώσεων που έπεσαν στη Θεσσαλία, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Πάτρας, ο κ. Καζαντζίδης τόνισε ότι, «τα 500 και τα 1.000 χιλιοστά (σ.σ. βροχής) σε μια μέρα είναι πολύ μεγαλύτερα αυτών που περιμέναμε». Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη χρησιμοποίησε δύο παραδείγματα. Στο πρώτο, επικαλέστηκε την περίπτωση των Ιωαννίνων. «Είναι μια πόλη που “ξέρει” από βροχή, και σε μια μέρα δεν έχει πέσει περισσότερο από 125 χιλιοστά. Στην Πάτρα, τον χειρότερο Σεπτέμβριο των τελευταίων 70 χρόνων δεν έχει πέσει περισσότερο από 250 χιλιοστά όλο τον μήνα…», είπε και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Θεσσαλίας είχαμε μια από τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις, σε μια μέρα, που έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη και «η οποία είναι αντάξια μουσώνων στην περιοχή της Ινδίας».
Τα μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιεί η επιστημονική κοινότητα, όπως είπε ο κ. Καζαντζίδης, βασίζονται σε σενάρια της συμπεριφοράς του ανθρώπινου παράγοντα, μέσα στα επόμενα χρόνια, ως προς τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. «Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε επακριβή πρόβλεψη για τα ακραία φαινόμενα», παρατήρησε.
Διέκρινε ότι το φαινόμενο είχε προβλεφθεί πληρέστατα από εκείνους που ασχολούνται επιχειρησιακά με την μετεωρολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαχείριση με την υπάρχουσα υποδομή. Γι’ αυτό και επισήμανε ότι ως χώρα πρέπει να επενδύσουμε στην πολιτική προστασία με άξονα την πρόληψη αντί να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα.
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εκδήλωση ανάλογων φαινομένων σε άλλες περιοχές της χώρας, ο κ. Καζαντζίδης απάντησε ότι εν δυνάμει όλες οι περιοχές της χώρας μπορεί να τα αντιμετωπίσουν. Εξαρτάται όμως από τα ύψη της βροχής που θα δεχθεί μια περιοχή σε σύγκριση με αυτά που αναμένουμε. «Πρέπει να περάσουμε στη λογική: Δεν μας ενδιαφέρει τι καιρό θα κάνει αύριο, αλλά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του καιρού…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καζαντζίδης, εννοώντας την εφαρμοσμένη πρόγνωση στο πεδίο, σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούνται στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και όπως εκτίμησε απαιτείται εξοικονόμηση πόρων, αλλά πρέπει να γίνει.
«Χρειάζεται να ληφθούν γρήγορα ορθές αποφάσεις, κατάλληλος εξοπλισμός, και να υπάρξει συνένωση δυνάμεων. Υπάρχουν Πανεπιστήμια, ινστιτούτα και φορείς που διαθέτουν δίκτυα, μετρήσεις και μοντέλα πρόγνωσης τα οποία δεν αξιοποιούνται συστημικά και επιχειρησιακά από έναν κεντρικό φορέα», υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επισήμανε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν να πλημμυρίζει μια περιοχή δύο-τρεις φορές τα τελευταία χρόνια και στο πλαίσιο αυτό δεν θα απέκλειε την λήψη τολμηρών αποφάσεων (με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, για το καλό όλων), όπως συνέβη κατά το παρελθόν στην περίπτωση οικισμών της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι για να προστατευτούν από την αέρια ρύπανση, αποφασίστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλείς εδαφικές εκτάσεις.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More