Ο Ράσελ Κρόου μιλάει στην ΕΡΤ για τους Έλληνες φίλους του, τον Δία και τον τζόγο
Ο Ράσελ Κρόου απάντησε στις ερωτήσεις μας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, όπου βρέθηκε για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Poker Face», και να κάνει ένα masterclass για σπουδαστές κινηματογράφου. Αδράξαμε την ευκαιρία για να τον ρωτήσουμε τι πραγματικά συνέβη στην ταiνία «Thor: Love and Thunder», όπου υποδυόταν τον Δία και πρέκυψε μία κόντρα με τους παραγωγούς σχετικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να έχει ελληνική προφορά. Η απάντησή του ήταν πλούσια και απολαυστική, όπως θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο.
–Θα ήθελα να μάθω αν είναι αλήθεια ότι επιμείνατε να χρησιμοποιείτε ελληνική προφορά, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από το στούντιο.
-Εντάξει, λοιπόν ο Δίας… Είναι αστείο γιατί κάνω όλες αυτές τις συζητήσεις και δεν έκανα
καμία συνέντευξη για το «Thor: Love and Thunder» όταν βγήκε, ήμουν απασχολημένος. Λοιπόν, τώρα θα αρχίσω να κάνω συζητήσεις με διάφορους δημοσιογράφους για αυτό, και θα θέλουν να αναλύσουν αυτές τις αποφάσεις.
Είναι αστείο… Τα λίγα άρθρα που γράφτηκαν στην Αυστραλία σχετικά με το πώς θα έπρεπε
-πώς είναι η φράση;- να «μείνω στη λωρίδα μου». Ποια είναι η αναθεματισμένη λωρίδα μου, ανόητε; Ποια είναι η αναθεματισμένη λωρίδα μου; Τίποτα που έχω κάνει ποτέ ως ηθοποιός δεν είναι σε μια αναθεματισμένη λωρίδα. Έκανα τον «Μονομάχο», δεν έκανα δέκα από αυτά, το έκανα μια φορά. Ξέρετε, αυτή είναι μια άψογη ερμηνεία. Ένας πλήρως συναισθηματικά υλοποιημένος χαρακτήρας. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι εκτός πλαισίου πηγαίνετε να πνιγείτε! Ποια είναι η αναθεματισμένη λωρίδα μου;
Μου ζήτησαν να παίξω τον ρόλο, τον διάβασα και είπα αμέσως να στοχεύσω αυτά τα ερωτήματα: Πώς ακούγεται και πώς μιλάει; Δεν γνωρίζω. Μάλλον η φωνή από τον Μονομάχο; Μάλιστα… Δηλαδή να τον παίξω σαν να ερμηνεύω σοβαρά και με ύφος έναν σαιξπηρικό ρόλο; Λοιπόν αυτή είναι μια βρετανική φωνή… Μου λέτε πως πρέπει να παίξω έναν Έλληνα Θεό ως Άγγλος, πόσο αναθεματισμένα προσβλητικό είναι αυτό;
Αν έχετε ιδέα ποιος ήταν ο Δίας… Ήταν ένας εκκεντρικός τύπος! Οπότε είπα στον σκηνοθέτη: άσε με να προσπαθήσω. Αν δεν είναι προσβλητικό να γίνει μια ταινία που ονομάζεται «My Big Fat Greek Wedding», τότε σίγουρα δεν είναι προσβλητικό για μένα ως ηθοποιό να το κάνω αυτό.
Μεγάλωσα με πολλούς Έλληνες φίλους, η ελληνική μετανάστευση στην Αυστραλία ήταν τεράστια όταν ήμουν παιδί, ξέρεις! Ένας από τους καλύτερους συντρόφους μου ήταν ο Ηρακλής Δεμιρτζέλης, μεγάλωσα με ένα παιδί που το έλεγαν Ηρακλή!
Σίγουρα ένιωσα πολύ άβολα με την αγγλική ιδέα από το στούντιο, που με έκαναν να γυρίσω κάθε σκηνή δύο φορές. Οπότε θα το έκανα με την ελληνική προφορά, θα το τελείωνα και μετά θα ξεκινούσαμε πάλι τα γυρίσματα με αγγλική προφορά.
Και είπαν ότι θα τεστάρουν τις δύο προφορές στο τέλος. Και τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών τους έκαναν να πάρουν την απόφασή τους… Πίστευαν απόλυτα ότι έκανα λάθος και ότι το κοινό δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτήν την προφορά που έκανα. Αλλά, με όλο το σεβασμό προς αυτούς, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών, κατέληξαν πως ο Έλληνας Δίας συντρίβει τον Άγγλο, τον συντρίβει! Και είπαν, πάμε λοιπόν με τον Έλληνα Δία.
Είναι αστείο… Θέλω να πω, μου άρεσε να κάνω αυτόν τον χαρακτήρα, πέρασα υπέροχα στα γυρίσματα κάθε μέρα, ξέρεις, και κάνοντας τα μικρά πράγματα με το φόρεμα και τέτοια πράγματα. Και η πληθωρικότητα του χαρακτήρα και η δύναμη του χαρακτήρα… «Δεν μπορείς να έρθεις στο όργιο», όλα αυτά τα αστεία… Μπορείτε να φανταστείτε, οι ατάκες που λέμε στην ταινία είναι αρκετά τολμηρές… Μπορείτε να φανταστείτε από τι προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε; Κάναμε πράγματα κάθε μέρα και μια φορά ο συμπαραγωγός είπε, «αφού είδα αυτή τη σκηνή σήμερα, πιστεύω ότι ο Walt Disney θα περιστρέφεται στον τάφο του»! Προσπαθούσα να του κάνω αναφορές σε ελαιόλαδο και άλλα, μην δίνετε σημασία σε αυτό…
Οπότε, ήταν καθαρά μια απόφαση βασισμένη στην αγάπη για αυτούς… Ξέρετε, έχω πολλούς Έλληνες φίλους. Ήξερα ότι θα εκτιμούσαν τουλάχιστον το να προσπαθούμε να κλίνουμε
προς κάποιου είδους αυθεντικότητα και όχι να προσπαθούμε να προσποιηθούμε ότι ο Δίας θα έπρεπε να είναι σαιξπηρικός χαρακτήρας!
Το «Poker Face», ο Ράσελ Κρόου και ο τζόγος
Με αφορμή τη νέα του ταινία «Poker Face»*, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Ρώμης, ρωτήσαμε τον νεοζηλανδό ηθοποιό για ποια πράγματα αξίζει να «τζογάρει» κανείς στη ζωή. Η απάντησή του στο βίντεο που ακολουθεί:
-Κύριε Κρόου ο ρόλος σας στην ταινία, δεν είναι πραγματικός τζογαδόρος με τον τρόπο που έχουμε δει σε άλλες ταινίες. Λοιπόν, εν συντομία μια ερώτηση για εσάς. Για ποιο πράγμα πιστεύετε ότι πρέπει να τζογάρουμε στις μέρες μας στην πραγματική ζωή;
-Η ιδιαίτερη γνώμη μου για τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι δημοφιλής. Νομίζω ότι είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που αφήσαμε να εισχωρήσουν στην παγκόσμια κουλτούρα μας.
Παρέχοντας στους ανθρώπους πρόσβαση στον τζόγο 24 ώρες το 24ωρο στο διαδίκτυο… Νομίζω ότι είναι διεστραμμένο. Τώρα, ξέρω πως πολλές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών
χορηγούν τον αθλητισμό και αν το ξέρετε, μερικά από τα άλλα πράγματα που κάνω εκτός από το να κάνω ταινίες είναι ότι έχω μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Αυστραλία, τους South Sydney Rabbitohs και, ξέρετε, έχουμε μια εταιρεία τυχερών παιγνίων που είναι ένας από τους χορηγούς μας, είναι ένα τυπικό μέρος του αθλήματος. Αλλά με ενοχλεί βαθιά.
Ξέρω ότι θα ήμουν ένας πιθανός τζογαδόρος. Αν κοιτάξετε τους κινδύνους που αναλαμβάνω στη δουλειά μου και το βάλετε στα τυχερά παιχνίδια, θα καταλάβετε ότι θα ήμουν ένας τρομερός, τρομερός τζογαδόρος. Και μάλλον θα στοιχημάτιζα όλα όσα έχω. Αλλά το ξέρω για τον εαυτό μου. Είμαι τυχερός που το ξέρω αυτό για τον εαυτό μου, οπότε δεν το κάνω. Μια φορά τον χρόνο στοιχηματίζω σε μια ιπποδρομία που ονομάζεται The Melbourne Cup. Μια φορά τον χρόνο. Και τέρμα.
Απλώς νομίζω ότι είναι τόσο άδικη σπατάλη χρημάτων. Είναι τόσο ανόητο! Δεν μπορώ να σου πω πόσο, βαθιά μέσα στην καρδιά μου, το μισώ, γιατί βλέπω τι κάνει στους ανθρώπους,
βλέπω πώς διαστρεβλώνει το πώς βλέπουν τη ζωή. Πώς όλα μπορούν να αλλάξουν αν κερδίσεις ένα στοίχημα. Και δεν είναι καθόλου ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τη ζωή, ξέρετε.
Σίγουρα ρισκάρεις καλλιτεχνικά. Σίγουρα θα ρισκάρεις σε κάτι όπως η ποδοσφαιρική ομάδα, επειδή αυτό είναι ένα εργαλείο της κοινότητας. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η ομάδα ποδοσφαίρου, τόσο περισσότερη έμπνευση αποκτά η κοινότητα. Η Αυστραλία είναι πολύ συνδεδεμένη με τον αθλητισμό, ξέρετε.
Αλλά ναι, ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλής η άποψή μου. Δηλαδή, έχω κάνει συζητήσεις με τα παιδιά μου, 18 και 16 ετών και τυχαία μια μέρα μιλούσαν για το στοίχημα που έπαιξαν εκείνο το Σαββατοκύριακο και χρειάστηκε να πω «αγόρια, δεν πάω και σκοτώνομαι στη δουλειά για να σπαταλάτε τα λεφτά μου σε τζόγο». Αυτό ήταν ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Τώρα ξέρουν ξεκάθαρα πώς νιώθω.
Από την άλλη πλευρά, αθλήματα, μαθηματικά παιχνίδια, όπως πόκερ και άλλα, μπορώ ακόμα να τα απολαύσω, χωρίς όμως να συνδέονται με χρήματα.
*Η ταινία Poker Face θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More