Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ομολόγησε ότι έκανε ένα «τρομερό» λάθος όταν ανάγκασε την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα το 1994
Ο ατιμασμένος πρώην πρόεδρος, η θητεία του οποίου αμαυρώθηκε από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο με μια ασκούμενη του Λευκού Οίκου, απαίτησε από το Κίεβο να παραδώσει τα πυρηνικά του όπλα σε μια συμφωνία με τη Μόσχα.
Όμως, σε μια σπάνια επίδειξη ταπεινότητας, ο Κλίντον παραδέχτηκε ότι η έκνομη εισβολή της Ρωσίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν είχε επιτραπεί στους Ουκρανούς να διατηρήσουν την πυρηνική τους αποτροπή.
Ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχεται τώρα ότι έκανε λάθος που επέμενε ότι μια και πάλι ανεξάρτητη Ουκρανία θα έπρεπε να παραδώσει τα αποθέματα της σοβιετικής εποχής
«Αισθάνομαι απαίσια γι’ αυτό, επειδή η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα και αισθάνομαι ένα προσωπικό χρέος, επειδή την έκανα να συμφωνήσει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.
«Κανείς τους δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα έκανε αυτή τη επίθεση αν η Ουκρανία είχε ακόμη τα όπλα της», πρόσθεσε ο 76χρονος.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η και πάλι ανεξάρτητη Ουκρανία διέθετε το τρίτο μεγαλύτερο ατομικό οπλοστάσιο στον κόσμο με περίπου 1.900 πυρηνικές κεφαλές.
Η διεθνής συμφωνία για την παράδοσή τους υπεγράφη τον Ιανουάριο του 1994 με τον τότε Ρώσο ηγέτη Μπόρις Γέλτσιν.
Η συμφωνία περιλάμβανε επίσης δεσμεύσεις του Κρεμλίνου να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Όμως, αυτές οι δεσμεύσεις αγνοήθηκαν για πρώτη φορά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν κατέλαβε την Κριμαία και την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς το 2014.
Ο Ρώσος πρόεδρος τους απέρριψε για άλλη μια φορά όταν ξεκίνησε την ολομέτωπη εισβολή του στην Ουκρανία πέρυσι.
«Ήξερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν υποστήριζε τη συμφωνία που έκανε ο πρόεδρος Γέλτσιν να μην επέμβει ποτέ στα εδαφικά όρια της Ουκρανίας, μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Κλίντον.
«Φοβόντουσαν να τα παραδώσουν γιατί πίστευαν ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που τους προστάτευε από μια επεκτατική Ρωσία», πρόσθεσε.
Και σε μια ελαφρώς συγκαλυμμένη σπόντα προς τον επίδοξο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην αρχιστράτηγος με δύο θητείες δήλωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.
Η παρούσα κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει διαθέσει περισσότερα από 77 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα, σύμφωνα με τη γερμανική δεξαμενή σκέψης Kiel Institute για την Παγκόσμια Οικονομία.
Αυτό όμως έχει εξοργίσει ορισμένους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που λένε ότι τα ποσά αυτά θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν στο εσωτερικό της χώρας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.
«Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Πούτιν ήταν πολύ λάθος και πιστεύω ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Κλίντον.
«Μπορεί να έρθει μια στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση θα πιστέψει ότι μπορεί να σκεφτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την οποία θα μπορούσε να ζήσει, αλλά δεν νομίζω ότι οι υπόλοιποι από εμάς θα πρέπει να την κόψουμε και να την εγκαταλείψουμε», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναγκάσει την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει μέχρι το τέλος των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.
«Αν δεν έχει λυθεί, θα το έχω λύσει μέσα σε 24 ώρες με τον Ζελένσκι και με τον Πούτιν, και υπάρχει μια πολύ εύκολη διαπραγμάτευση που θα λάβει χώρα», δήλωσε στο Fox News τον περασμένο μήνα.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος κατηγορήθηκε για 34 κακουργήματα στο Μανχάταν την Τρίτη, έχει επίσης δηλώσει ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν αποτελεί ζωτικό στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ.
«Γι’ αυτό η Ευρώπη θα έπρεπε να πληρώνει πολύ περισσότερα από ό,τι εμείς, ή τα ίδια», είπε.
Πηγή: dailymail.co.uk
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More