Ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει την Κίνα στα μέσα του έτους σύμφωνα με το ΟΗΕ
Η Ινδία πρόκειται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που προέκυψαν την Τετάρτη, θέτοντας τεράστιες προκλήσεις σε ένα έθνος με τρίζουν οι υποδομές και ανεπαρκείς θέσεις εργασίας για εκατομμύρια νέους.
Η σεισμική μετατόπιση θα οδηγήσει τον πληθυσμό της Ινδίας στο 1,4286 δισεκατομμύριο, σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερα από το 1,4257 δισεκατομμύριο της Κίνας στα μέσα του έτους, προβλέπει η έκθεση του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Κίνα θεωρείται γενικά ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά πέρυσι ο πληθυσμός της συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 1960, ενώ ο πληθυσμός της Ινδίας συνέχισε να αυξάνεται.
Ο γίγαντας της Νότιας Ασίας εκτείνεται από τα Ιμαλάια μέχρι τις παραλίες της Κεράλα, με 22 επίσημες γλώσσες και σχεδόν οι μισοί κάτοικοί της είναι κάτω των 25 ετών.
Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τροφίμων και στέγασης για τον αυξανόμενο πληθυσμό της, με πολλές από τις τεράστιες πόλεις της να παλεύουν ήδη με την έλλειψη νερού, τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και τις γεμάτες παραγκουπόλεις.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Pew, ο αριθμός των ανθρώπων στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από το 1950, έτος κατά το οποίο ο ΟΗΕ άρχισε να συγκεντρώνει πληθυσμιακά στοιχεία.
Η Κίνα τερμάτισε την αυστηρή «πολιτική του ενός παιδιού», που επιβλήθηκε τη δεκαετία του 1980 εν μέσω φόβων υπερπληθυσμού, το 2016 και άρχισε να επιτρέπει στα ζευγάρια να αποκτήσουν τρία παιδιά από το 2021.
Πολλοί αποδίδουν την πτώση των ποσοστών γεννήσεων στην εκτίναξη του κόστους ζωής, καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό και αναζητούν ανώτερη εκπαίδευση.
Η Κίνα δήλωσε την Τετάρτη ότι «εφαρμόζει μια εθνική στρατηγική για την ενεργή αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, προωθεί την πολιτική γεννήσεων τριών παιδιών και τα υποστηρικτικά μέτρα και ανταποκρίνεται ενεργά στις αλλαγές στην εξέλιξη του πληθυσμού».
«Το δημογραφικό μέρισμα της Κίνας δεν έχει εξαφανιστεί, το μέρισμα των ταλέντων διαμορφώνεται και η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ισχυρή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βανγκ Γουενμπίν.
8 δισεκατομμύρια
Η Ινδία δεν έχει πρόσφατα επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό, επειδή δεν έχει πραγματοποιήσει απογραφή από το 2011, ενώ η συνέχεια το 2021 καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του Κόβιντ.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει πλέον κολλήσει από υλικοτεχνικά εμπόδια, γεγονός που καθιστά απίθανο να ξεκινήσει σύντομα η μαζική άσκηση. Ορισμένοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί σκόπιμα την καταμέτρηση μέχρι τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.
Η απογραφή θα ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στον τρόπο με τον οποίο η ινδική οικονομία υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πασχίζει να προσφέρει θέσεις εργασίας στα εκατομμύρια των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο.
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φθάσει τα 8,045 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2023, οπότε σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους στον πλανήτη θα είναι Ινδός.
Άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, μπορούν να περιμένουν δημογραφική ύφεση τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.
Στην Αφρική, ο πληθυσμός της ηπείρου αναμένεται να αυξηθεί από 1,4 σε 3,9 δισεκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2100, με περίπου 38% των κατοίκων της Γης να ζουν εκεί, σε σύγκριση με περίπου 18% σήμερα.
Ο πληθυσμός ολόκληρου του πλανήτη, εν τω μεταξύ, αναμένεται να μειωθεί μόνο τη δεκαετία του 2090, αφού κορυφωθεί στα 10,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Κοιμώμενος γίγαντας
Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα και οι προσπάθειές της θα είναι ζωτικής σημασίας στον παγκόσμιο αγώνα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το πυρηνικά εξοπλισμένο έθνος έχει αρχίσει να γίνεται πιο διεκδικητικό στην παγκόσμια σκηνή, πιέζοντας για μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πολλές δυτικές χώρες ποντάρουν στο ότι η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, που είναι ήδη μέλος της τετραμερούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, θα αποτελέσει περισσότερο γεωπολιτικό αντίβαρο στην Κίνα.
Όμως, συνίδρυσε επίσης την ομάδα BRICS με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική για να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ευρώπης και είναι μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης μαζί με τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Το Νέο Δελχί έχει αντισταθεί στις πιέσεις της Δύσης να παγώσει τη Μόσχα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με τον μακροχρόνιο σύμμαχό του και να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More