Ο πανάρχαιος ελαιώνας της Μάκρης: Ένας μοναδικός τόπος με δέντρα 2.500 ετών που προκαλεί δέος
Ο πανάρχαιος ελαιώνας της Μάκρης με στρέμματα από ελαιόδεντρα, ηλικίας 2.500 ετών που φυτεύτηκαν κατά τους προϊστορικούς χρόνους και συνεχίζουν να δίνουν το λάδι τους απλόχερα, είναι ένας τόπος μοναδικός σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί μύθοι συνοδεύουν αυτόν τον ελαιώνα, όπως αυτός που θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να έχει ξεκινήσει από εκεί την πορεία του μέχρι τις Ινδίες ή εκείνον, σύμφωνα με τον οποίο, ξεκουράστηκε ο Οδυσσέας στη σκιά τους και το λάδι τους έθρεψε τους Θράκες πολεμιστές.
Η κα Νίκη Κελλίδου, ελαιοπαραγωγός με δικό της ελαιοτριβείο και πολλές περγαμηνές αλλά και διαχειρίστρια του σπουδαίου αυτού ελαιώνα, νιώθει δέος, όταν βλέπει αυτά τα δέντρα που θρέφουν, όπως είπε, τον κόσμο τότε και τώρα. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι ο πρέσβης της νότιας Κορέας που είχε επισκεφθεί κάποτε την περιοχή, είχε γονατίσει συγκινημένος μπροστά σε ένα τέτοιο δέντρο. Όπως εξήγησε η κα Κελλίδου, αυτά τα δέντρα είναι βέβαια κουρασμένα και δεν έχουν την παραγωγή ενός δέντρου 40 χρόνων, ενώ δεν κλαδεύονται και τακτικά.
Παράλληλα με την ιστορική τεκμηρίωση της ύπαρξης του ελαιώνα στο ίδιο σημείο εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρειάστηκαν εργαστηριακές αναλύσεις και επιστημονική τεκμηρίωση για τη μοναδικότητα της ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται στη Μάκρη και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Ο ελαιώνας Μάκρης αριθμεί 220.000 δένδρα, πολλά από τα οποία ζουν για περισσότερο από 2.000 χρόνια, ο μύθος θέλει η σπηλιά του Κύκλωπα να βρίσκεται δίπλα στον Ελαιώνα. Το ελαιόλαδο που παραγόταν έως τώρα καταναλωνόταν στη γύρω περιοχή και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν τα δένδρα και ασχολούνται με αυτά είναι 500-800 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους μεγάλης ηλικίας που είναι δύσκολο να μάθουν να καλλιεργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές Ευχή και ελπίδα των αρμοδίων είναι από τη στιγμή που το ελαιόλαδο κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ, να προσελκύσει το ενδιαφέρον και νέων ανθρώπων ώστε να ασχοληθούν με την καλλιέργεια.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More