Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σερφ κυνηγά τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου με τη βοήθεια της επιστήμης
Ο Sebastian Steudtner κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο σερφ, για το μεγαλύτερο κύμα που έχει σερφάρει ποτέ με ύψος 26,21 μέτρα (86 πόδια), ένα ύψος που αντιστοιχεί σε οκταώροφο κτίριο.
Το ρεκόρ σημειώθηκε στο γραφικό πορτογαλικό ψαροχώρι Ναζαρέ, η βόρεια παραλία του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως το Έβερεστ του σέρφινγκ μεγάλων κυμάτων, αφού έχει φιλοξενήσει επτά από τα δέκα ψηλότερα κύματα που έχουν σερφάρει ποτέ.
Μεγάλα κύματα στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας
Ο Γερμανός πρωταθλητής Sebastian Steudtner, είναι κεντρικό πρόσωπο μιας διεθνούς κοινότητας σέρφερ που μετακομίζει κάθε χρόνο στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας για τη σεζόν που διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.
Όλη αυτή η τρέλα του 37χρονου πρωταθλητή κρύβει μια μεθοδικότητα στο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα κύματα και πετυχαίνει τέτοιες αποδόσεις που του επιφέρουν νίκες. Είναι κάτι σαν «επιστήμονας του σερφ» στην προσέγγιση των κυμάτων και γενικά στην αντιμετώπιση των πιο άγριων θαλασσών του κόσμου.
Ο Steudtner είναι επίσης κεντρικό πρόσωπο σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Nazaré: Ζωή και θάνατος με τους σέρφερς μεγάλων κυμάτων», μια εικόνα από πρώτο χέρι για μια σεζόν με αυτή την ομάδα αθλητών και αθλητριών.
Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο βλέπουμε πώς λειτουργεί η εναλλακτική προσέγγιση του Steudtner, από το να μπαίνει μέσα σε μια αεροσήραγγα μέχρι το να βοηθάει στην έμπνευση της αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου της Premier League, τη Λίβερπουλ, σε περασμένες δόξες.
Όταν η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League το 2019, ο προπονητής της Γιούργκεν Κλοπ (Jürgen Klopp) προσπαθούσε να ανακαλύψει νέους τρόπους για να εμπνεύσει τους παίκτες του, και να τους αναζωογονήσει, αφού είχαν ήδη φτάσει στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Στην προσπάθειά του να τους δώσει ένα επιπλέον ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στους εγχώριους αντιπάλους τους και να αποφύγει την αδρανοποίηση της ομάδας του μετά τον θρίαμβο, απευθύνθηκε στον Σεμπάστιαν Στάουντνερ.
Την τελευταία ημέρα της προετοιμασίας της ομάδας στο Evian, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σεζόν 2019/20, ζήτησε από τον συμπατριώτη του να κάνει μια ομιλία στην ομάδα αλλά και να διδάξει στους ποδοσφαιριστές το είδος των τεχνικών αναπνοής που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Steudtner στις προπονήσεις του στην πισίνα και έξω στα μεγάλα κύματα για να παραμείνει ζωντανός. Εκτός από το να τους διδάξει αερόβιες ασκήσεις και τον έλεγχο της αναπνοής για όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση πανικού, μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο διατηρεί την ψυχραιμία του όταν βρίσκεται κάτω από πίεση.
Ο προπονητής Κλοπ και ο αρχηγός Τζόρνταν Χέντερσον απέδωσαν φόρο τιμής στον Γερμανό σέρφερ για το αντίκτυπο που είχαν οι συμβουλές του στους παίκτες.
Όπως ο Κλοπ με τη Λίβερπουλ, έτσι και ο Στάουντνερ, στη δική του αναζήτηση για αυτοβελτίωση, αναζητά πάντα δρόμους εκτός του σέρφινγκ, ρίχνοντας συχνά το βλέμμα του σε μεθόδους από άλλα αθλήματα και αθλητές, προκειμένου να επιτύχει ακόμη και τους πιο δύσκολους στόχους. Ο τραυματισμός του και η απομάκρυνσή του από το νερό του έδωσε ακόμη περισσότερο χρόνο για να το κάνει αυτό.
Η πυγμαχία είναι ίσως το άθλημα στο οποίο στρέφεται περισσότερο, λόγω των παραλληλισμών που βλέπει μεταξύ αυτού του αθλήματος και του δικού του, και όχι μόνο λόγω των χτυπημάτων που δέχεται. «Είναι το ίδιο πράγμα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πεθάνεις. Η νοοτροπία που πρέπει να φέρεις στο ρινγκ θα πρέπει να είναι «θα σε σκοτώσω ή θα με σκοτώσεις εσύ», τελεία και παύλα».
Θαυμάζει πολύ ωστόσο και τον Βρετανό πυγμάχο Άντονι Τζόσουα, ίσως περισσότερο για την εμπορική οξυδέρκεια που τον διακατέχει, η οποία έχει οδηγήσει τον Βρετανό να αποκτήσει μια περιουσία καθαρής αξίας των 200 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια), παρά για το τι πραγματικά συμβαίνει ανάμεσα στα σχοινιά.
Καθώς οι επιστήμονες της εταιρείας μελετούν τα σχετικά δεδομένα, διαπιστώνουν ότι ακόμη και η παραμικρή αλλαγή της θέσης του Steudtner πάνω στη σανίδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αεροδυναμική. Πρόκειται για μια προσέγγιση του αθλήματος που κανένας άλλος σέρφερ δεν επιχειρεί επί του παρόντος. “Είναι τέλειο”, λέει ο ίδιος για το πείραμα. “Με αντιμετωπίζουν σαν αυτοκίνητο. Και είναι μια συναρπαστική διαδικασία να δοκιμάζουμε όλα αυτά τα πράγματα και να βλέπουμε τι είναι δυνατό να γίνει”.
Εκτός από τη λειτουργία της αεροσήραγγας, ο Στάουντνερ συνεργάζεται επίσης με τη Siemens, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για τη βιομηχανική του σέρφινγκ μεγάλων κυμάτων. Πρόκειται για μια μελέτη που πριν από το 2025 δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.
Ο ίδιος λέει για το επάγγελμα του: «Δεν είναι σαν ένα γήπεδο μπάσκετ, όπου είναι η σειρά σου. Αν υπάρχουν περισσότεροι σέρφερ, αυτό σημαίνει λιγότερα κύματα, και σαφέστατα είναι ένα άπληστο άθλημα. Αν θέλω να πιάσω κύματα, δε σκέφτομαι αν εσύ είσαι στο δρόμο μου, οπότε είσαι εκ φύσεως ανταγωνιστικός. Υπάρχουν όλες αυτές οι δονήσεις που συμβαίνουν στο σέρφινγκ, ένας τοπικισμός όπως, “Ήμουν εδώ πρώτος”. Πρέπει να είσαι κυνηγός και να είσαι ανταγωνιστικός από τη φύση σου. Είναι ένας μύθος ότι οι σέρφερ είναι όλοι χαλαροί, καπνίζουν χόρτο και βοηθούν ο ένας τον άλλον στα κύματα. Αν πιάσεις το μεγαλύτερο κύμα, θα γίνεις γρήγορα διάσημος. Υπάρχουν άλλωστε και πολλά παραδείγματα όπως του Garrett (McNamara), της Maya (Gabeira), εμένα».
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More