Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο νικητής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Α. Μπουντουβής στο ΕΡΤNews: Ο καλός δάσκαλος πρέπει να δείχνει ορίζοντες

«Το καλός δάσκαλος κερδίζεται κατά κύριο λόγο στην αίθουσα και στο αμφιθέατρο και στα εργαστήρια. Πρέπει να νοιάζεται για τους μαθητές του και αυτό το εισπράττουν σχεδόν ακαριαία οι μαθητές» τόνισε στην εκπομπή Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη ο Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και πρώην Πρύτανης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ανδρέας Μπουντουβής o οποίος κέρδισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με υποψηφιότητες που προτείνουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Το βραβείο θα του απονεμηθεί στις 18 Δεκεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε «είναι βασικό ο καλός δάσκαλος να έχει σχεδιάσει σοβαρά το μάθημά του, να συνδέει ό, τι λέει με τη μεγάλη εικόνα, να δείχνει ορίζοντες, να δείχνει πεδία εφαρμογής και έτσι να διεγείρει το ενδιαφέρον των φοιτητών».

Πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων ότι « για τον καλό δάσκαλο η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη γνώμη μου είναι να ισορροπήσει στην αλληλεπίδρασή του με τους φοιτητές. Δηλαδή να μην απευθύνεται στους λίγους, στους καλούς στην αφρόκρεμα. Και έχουμε αρκετούς καλούς στο χώρο, αλλά και σε αυτούς που βλέπει ότι είναι απόμακροι ή καταρχήν αδιάφοροι ή την ώρα του μαθήματος παίζουν με το κινητό τους.

»Όλοι οι φοιτητές αξίζουν την καλύτερη δυνατή μεταχείριση γιατί έχουν δουλέψει για να βρίσκονται εκεί και έχουν ξοδευτεί οι οικογένειές τους για να βρίσκονται εκεί και βρίσκονται εκεί για να χτίσουν το μέλλον τους και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τους. Αυτό που μου λέτε τώρα για το ίντερνετ και όλον αυτόν τον βομβαρδισμό που υφιστάμεθα όλοι, και οι φοιτητές βέβαια, αυτό που δεν μπορεί να αποκτήσει υποκατάστατο είναι η ατομική κριτική σκέψη. Η ιδανική σκέψη δεν σε πάει μακριά. Είναι πολύ χρήσιμο βέβαια να αξιοποιείς την πληροφορία που σε βομβαρδίζει από κάθε πλευρά, αλλά αυτό όμως που είναι δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι την πληροφορία και να την φιλτράρεις και να την συνθέτεις».

« Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να παραμερίσουμε ή να θεωρήσουμε εχθρό μας τα νέα μέσα. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στην πράξη και με τις μεθόδους με τις οποίες επικοινωνούμε διδακτικά με τους φοιτητές και με τις μεθόδους με τις οποίες εξετάζουμε τους φοιτητές και με τον νέο τρόπο δουλειάς που μπορεί να ζητάμε από αυτούς. Πάντα όμως όλα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι οι προσπάθειες, τα νέα μέσα και η δική μας η δουλειά να πιάνουν τόπο και το κριτήριο του να πιάνουν τόπο είναι να αποτιμούμε στο τέλος της ημέρας ότι δουλεύουμε για να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη των φοιτητών, η οποία κινδυνεύει από αυτά τα μέσα» επεσήμανε ακόμα ο κ. Μπουντουβής.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More