Ο Νετανιάχου υπόσχεται νέο σχέδιο παράδοσης βοήθειας στη Γάζα – Ο ΟΗΕ άρχισε να διανέμει βοήθεια
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου θα διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να έχουν πρόσβαση οι μαχητές της Χαμάς. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός τριφασικού σχεδίου για την επανέναρξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο dpa.
Το μέτρο, το οποίο υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβητείται από τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι ο άμαχος πληθυσμός πλήττεται ήδη από την πείνα και έχει όλο και πιο περιορισμένη πρόσβαση στη βοήθεια.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη νύχτα ότι ξεκίνησε η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από περισσότερους από δυόμισι μήνες πλήρους αποκλεισμού που είχε επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η βοήθεια που το Ισραήλ επιτρέπει να εισέλθει στη Γάζα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για τον ΟΗΕ, αναφορικά με τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο στη Γάζα 100 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, αφού επέτρεψε την Τρίτη να περάσουν 93 φορτηγά και περίπου δέκα τη Δευτέρα έπειτα από περισσότερους από δυόμισι μήνες πλήρους αποκλεισμού του κατεστραμμένου από τον πόλεμο παλαιστινιακού εδάφους.
Σύμφωνα με τον Cogat, τον οργανισμό του υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η βοήθεια περιλάμβανε αλεύρι, τρόφιμα για βρέφη και ιατρικό εξοπλισμό.
«Θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, καταβάλλοντας παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η βοήθεια να μην φτάνει στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ο Gogat σε μήνυμα στην πλατφόρμα X.
Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο βασικής επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποτροπή μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Η δεύτερη φάση, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, προβλέπει το άνοιγμα σημείων διανομής τροφίμων από αμερικανικές εταιρείες. Στην τρίτη φάση, οι ισραηλινές αρχές θα δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη», χωρίς την παρουσία της Χαμάς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής παράδοση της βοήθειας στους εκτοπισμένους αμάχους.
Το σχέδιο έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και αποφεύγει την εμπλοκή του ΟΗΕ και των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες και τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν την ιδέα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα για την παροχή βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες.
Οι επικριτές τονίζουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης οι άμαχοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί πολλές φορές, ενώ η ζώνη στην οποία μπορούν να ζήσουν μειώνεται διαρκώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ είχε διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις αρχές Μαρτίου, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι εκτρέπει τα προϊόντα για να χρηματοδοτεί τους μαχητές και τα όπλα της. Ο ΟΗΕ απέρριψε τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν παρουσιαστεί σαφείς αποδείξεις.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι στη Γάζα έχει πλέον εγκατασταθεί λιμός και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει ήδη οξεία έλλειψη τροφίμων.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγές: AP,dpa,agerpres.ro
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More