Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μπλίνκεν στην Κίνα: Οι προτεραιότητες και τα αγκάθια από το ταξίδι

Η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξ αρχής να διατηρούν χαμηλές τις προσδοκίες. Εξάλλου είχε αναβληθεί αρχικά μετά το περιστατικό με τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πριν πέντε μήνες. Εκτός από την ψυχρότητα που αποτυπώθηκε στη χειραψία, φαίνεται ότι και η εξέλιξή της ήταν ανάλογη. Χωρίς συνέντευξη Τύπου όμως ήδη έχουν βγει οι πρώτες πληροφορίες.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρουν πως ήταν ξεκάθαρες οι διαφορές τους και πως επρόκειτο για μια συνάντηση ειλικρινή και άμεση. Ενώ ΜΜΕ από την Κίνα αναφέρουν ότι ο Κιν Γκανγκ μετέφερε τις ανησυχίες της Κίνας – και πως το Πεκίνο είναι ανοικτό σε συνεργασία και εποικοδομητική σχέση. Μενει να δουμε τώρα αν θα υπάρξει συνάντηση και με τον Σι Ζινπινγκ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συνομιλίες του Μπλίνκεν στο Πεκίνο: Εποικοδομητικές και ειλικρινείς οι συνομιλίες

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ζέτα Κονταξή, το βασικό ζητούμενο σε αυτό το ταξίδι είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας που παραλίγο να κοπούν εντελώς μετά το συμβάν αυτό.

Αγκάθι στις διμερείς σχέσεις είναι το εμπόριο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε τους δασμούς που είχε επιβάλλει στην Κίνα εκείνη του Τραμπ, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πήρε και πιο σκληρές αποφάσεις όπως στον τομέα της τεχνολογίας.

Ενώ τεράστιο για τις ΗΠΑ είναι και το θέμα της φαιντανύλης, με την Κίνα να εξάγει τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του θανατηφόρου απιοειδούς στη Νότια Αμερική. Οι θάνατοι από την φαιντανύλη στις ΗΠΑ έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Σε μείζον ζήτημα έχει εξελιχθεί και αυτό της Ταϊβάν. Και οι βλέψεις που μπορεί να έχει η Κίνα ακόμη και για μια στρατιωτική παρέμβαση στο νησί που θεωρεί κινεζική επαρχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αν και αναγνωρίζουν την πολιτική της «μιας Κίνας», έχουν αναπτύξει σχέσεις με την Ταϊβάν, με τον ίδιο τον Μπαιντεν να δηλώνει πως αν γινόταν κάτι τέτοιο δεν θα δίσταζε να παρέμβει.

Τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας. Η πιθανότητα το Πεκίνο να βοηθήσει στρατιωτικά τη Μόσχα φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, όμως οι στενές σχέσεις των δύο χωρών ανησυχούν ιδιαίτερα τη Δύση, ενώ και το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για τη λήξη του πολέμου, δεν έχει γίνει αποδεκτό…

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More