Ο Ηρ. Μήλλας στο Πρώτο για τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τις αιτίες σύγκρουσης με τον Ερντογάν (audio)
Με αφορμή το θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν και το πώς από φίλος του τούρκου προέδρου Ερντογάν έφτασε να είναι θανάσιμος εχθρός του, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Ηρακλής Μήλλας, πολιτικός μηχανικός, πολιτικός επιστήμονας και μεταφραστής.
Μιλώντας λοιπόν, στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, ο κ. Μήλλας δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ξεκινώντας από το 1960 περίπου στη Σμύρνη, ήταν ένας απλός ιμάμης, ένας ιερέας, δημιούργησε γύρω του μια ομάδα αλλά βασικά ήταν κληρονόμος μιας άλλης κοινότητας (…). Αυτοί λοιπόν, δίνανε μεγάλη σημασία στην παιδεία και αυτή την παράδοση, συνέχισε ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Δηλαδή είναι συνδεδεμένος με αυτή την παράδοση (…). Και ο Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρήθηκε και αυτός κίνδυνος για το κράτος και κυνηγήθηκε». Τώρα όσον αγορά αυτό το οποίο ενώνει Γκιουλέν και Ερντογάν, ο κ. Μήλλας υπογράμμισε «Τώρα αυτό που τους ενώνει τους δύο ήταν ότι και οι δύο ήταν υπέρ της Δύσης, υπέρ των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έναν πολύ απλό λόγο: Αυτοί είχαν προβλήματα με το κεμαλικό κράτος και με το στρατό και ήθελαν να εξασφαλίσουν ελευθερίες και δυνατότητα κινήσεων. Αυτό το παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δύση, που ήταν φιλελεύθερη φυσικά. Και έτσι στράφηκαν προς τη Δύση για να εξασφαλίσουν αυτή την ευχέρεια, να έχουν μια σιγουριά. Και έτσι πορεύτηκαν μαζί. Και επειδή ήταν και οι δύο υπέρ της των δυτικών αρχών, αλλά και επειδή χρειαζόταν ο ένας τον άλλον για να στελεχώσουν το κράτος».
Εν συνεχεία, ερωτηθείς για του λόγους που αυτοί οι δύο συγκρούστηκαν, ο πολιτικός μηχανικός, επιστήμονας και μεταφραστής είπε «Άρχισε πολύ σιγά αυτή η σύγκρουση. Άρχισε με μια κριτική, μια διαφοροποίηση π. Χ. στο Κυπριακό που όταν ο Ερντογάν είπε κάτι ακραίο, ήρθε μια κριτική να είμαστε πιο ευέλικτοι κτλ. Μια κριτική στην εξωτερική πολιτική. Εκεί καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, δηλαδή ότι υπάρχει μια σύγκρουση. Αλλά όταν εγώ προσπάθησα, δηλαδή το έψαξα και προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει, εκείνο που μπόρεσα να βρω ως μια εξήγηση, αν είναι και σωστή, δεν είμαι σίγουρος-ότι υπήρχε από το 1970 μια αντιζηλία μεταξύ δύο κοινοτήτων. Το ένα είναι αυτό του Γκιουλέν που είναι και η Νουρ κτλ. αλλά και ο Ερντογάν ανήκει σε μια άλλη κοινότητα, σε ένα τάγμα μάλλον. Υπήρχε λοιπόν, κάποια αντιζηλία. Ήδη πάντα υπήρχαν αντιζηλίες μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων. Επί χρόνια λοιπόν, πορεύτηκαν μια χαρά. Μετά, όμως, όταν άρχισε να διεκδικεί ο ένας, ας πούμε, σε ένα χώρο να προσβληθούν δικοί τους άνθρωποι και οι άλλοι θέλανε τους δικούς τους, εκεί πέρα άρχισε σιγά σιγά αυτή η ένταση, ώσπου ένιωσε του Γκιουλέν η ομάδα που ήταν αρκετά ισχυροί για να πιέσουν λίγο παραπάνω και έτσι βγήκαν τα οικονομικά σκάνδαλα του 2013. Εκεί βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση ο Ερντογάν και εκεί πέσανε τα προσωπεία. Εκεί δηλαδή ο Ερντογάν χτύπησε απευθείας, είπε ότι αυτό είναι πραξικόπημα κτλ. Το 2013 όμως, ήδη είχε τελειώσει η υπόθεση, δηλαδή, ας πούμε τρία χρόνια πριν από το πραξικόπημα, οι σχέσεις ήταν πολύ κακές. Δηλαδή είναι πολύ πριν από το πραξικόπημα, διότι πολλοί αποδίδουν τη διαμάχη, στο πραξικόπημα αλλά το πραξικόπημα είναι η τελευταία σκηνή της σύγκρουσης».
Τέλος, ο κ. Ηρακλής Μήλλας επισήμανε το εξής στη δημοσιογράφο «Κοιτάξτε, αυτό το πραξικόπημα έχει πολύ σκοτεινά σημεία. Δηλαδή ας πούμε ξέρουμε αξιωματικό που πήγε στις μυστικές υπηρεσίες ώρες πριν από το πραξικόπημα και είπε ότι κάτι ετοιμάζεται και ότι αυτός που τα άκουσε αυτά είναι ο Χακάν Φιντάν που ήταν ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών. Τίποτα λοιπόν, δεν έκανε αυτές τις πέντε με έξι ώρες που είχε την ευκαιρία να κάνει πάρα πολλά και όταν δημιουργήθηκε μια επιτροπή για να ερευνήσει πως έγινε αυτό το πραξικόπημα είναι ένας από αυτούς που δεν κατέθεσε. Δηλαδή ο πιο σημαντικός μάρτυρας όλων των υποθέσεων, ο Χακάν Φιντάν δεν έχει καταθέσει. Δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι κάτι κρύβεται. Όμως, εγώ θα έλεγα κάτι άλλο, ανεξάρτητα με το τι ρόλο έπαιξε, σε ποιο βαθμό υποστήριξε αυτό το κίνημα ο Γκιουλέν, εγώ πιστεύω ότι πολύ λίγο έπαιξε ρόλο, γιατί πιο πολύ κεμαλιστές φαίνεται ότι το έκαναν. Αλλά ας πάρουμε την εκδοχή του Ερντογάν ότι τα έκανε όλα ο Γκιουλέν. Αυτό που ακολούθησε δεν δικαιολογείται. Δηλαδή κυνήγησαν όλους τους οπαδούς, παιδιά, γυναίκες, γέρους, απλώς επειδή οι άνθρωποι διάβαζαν μια εφημερίδα ή επειδή πίστευαν στον Γκιουλέν. Αυτό ήταν το απαράδεκτο. Χιλιάδες κόσμος έχασε τη δουλειά του, πήγε φυλακή ή κυνηγήθηκε κτλ. Αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα, ανεξάρτητα ποιος έκανε το πραξικόπημα».
Όλη η συνέντευξη του κ. Μήλλα ακολουθεί παρακάτω:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More