Ο Γκονζάλες Ουρούτια και η κόρη της Ματσάδο στο ΕΡΤNews: «Αν φοβάσαι δεν πας στον πόλεμο» – «Η περίπτωση της Βενεζουέλας αντιπροσωπεύει το μέλλον της δημοκρατίας»
«Αν φοβάσαι δεν πας στον πόλεμο», δήλωσε για την επικείμενη επιστροφή του στη Βενεζουέλα ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας και αυτοεξόριστος στην Ισπανία Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια μιλώντας στο ΕΡΤNews και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Θανασοπούλου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024 για την Ελευθερία της Σκέψης στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο ως ηγέτιδα των δημοκρατικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα και στον εκλεγμένο Πρόεδρο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, που εκπροσωπεί όλους τους Βενεζουελάνους εντός και εκτός της χώρας που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εκπροσωπούμενη στην τελετή από την κόρη της Άννα Κορινα Σόσα, αναδείχθηκε υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας για την «Ενωμένη Δημοκρατική Πλατφόρμα» το 2023, προτού αποκλειστεί από τις εκλογές από το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.
Ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια διπλωμάτης και πολιτικός που διαδέχθηκε την Ματσάδο ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε την μη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου 2024 και αμφισβήτησε τη διακήρυξη Νικολάς Μαδούρο ότι κέρδισε τις εκλογές. Μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του, Διέφυγε από τη Βενεζουέλα τον Σεπτέμβριο του 2024 και του δόθηκε άσυλο στην Ισπανία.
Ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια δήλωσε μιλώντας στο ΕΡΤNew πως σκοπεύει να γυρίσει στην Βενεζουέλα ώστε να βρίσκεται εκεί στις 10 Ιανουαρίου, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.
Ερωτηθείς αν φοβάται της συνέπειες που θα έχει η επιστροφή του απάντησε: «Όχι, όχι! Στα ισπανικά υπάρχει ένα ρητό που λέει «Αν φοβάσαι δεν πας στον πόλεμο», ενώ σχετικά με το αν είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Μαδούρο ανέφερε: «Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τη Βενεζουέλα. Έχω στο μυαλό μου τη συμφιλίωση της Βενεζουέλας και αυτό περιλαμβάνει και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον κ. Μαδούρο».
Κλείνοντας τόνισε πως αυτό που θέλει από τη διεθνή κοινότητα είναι: «να με αναγνωρίσουν ως τον νικητή των εκλογών του Ιουλίου 2024, με την υποστήριξη πάνω από 7 εκατ. Βενεζουελανών».
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές από απόσταση καθώς κρύβεται λόγω απειλών για τη ζωή της. Η κόρη της Ματσάδο, Άννα Κορινα Σόσα μίλησε στο ΕΡΤNews για την μητέρα της αλλά και το πως η περίπτωση της Βενεζουέλας δεν είναι μια πολιτική υπόθεση, αλλά μια παγκόσμια υπόθεση, γιατί αντιπροσωπεύει το μέλλον της φιλελεύθερης Δημοκρατίας, όπως την ξέρουμε».
H Μαρία Κορίνα Ματσάδο είναι γνωστή ως «Γυναίκα από ατσάλι» και έχει υπάρξει πολλές φορές στόχος επιθέσεων, παρόλα αυτά συνεχίζει να αγωνίζεται και να μένει στην Βενεζουέλα, για το πως είναι να έχει ανατραφεί από μια τόσο δυναμική γυναίκα η Άννα Κορινα Σόσα, δήλωσε: «Έχει τις δυσκολίες του, δεν θα πω ψέματα. Είχε πάντα τις υψηλότερες προσδοκίες για τον εαυτό της και για εμάς.
Όμως πάντα μεγαλώναμε σε ένα σπιτικό, όπου η ακεραιότητα και η αλήθεια ήταν απαιτούνταν από εμάς στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, όποιο και αν ήταν το θέμα. Μπορεί να ήταν οι ασκήσεις στο σχολείο ή το να πάρουμε την έγκριση της για να πάμε σε ένα πάρτι. Τελευταία υπάρχουν περισσότερες αποφάσεις ζωής ή θανάτου. Όμως πάντα οι θεμελιώδεις αξίες που διέπουν την καριέρα της και την προσωπική της ζωής είναι το κουράγιο και η αλήθεια.
Και τώρα στα θετικά του να έχεις ανατραφεί από μια, όπως την περιέγραψες, «Γυναίκα από ατσάλι». Είναι ότι νιώθω καθαρή υπερηφάνεια. Φυσικά τρομάζω κάποιες φορές, γιατί έχει ένα υψηλό τίμημα για την ασφάλεια της, σε ένα καθεστώς δικτατορίας. Αλλά τελικά με γεμίζει με θαυμασμό και υπερηφάνεια και επίσης την κατανόηση ότι αντιπροσωπεύει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον εαυτό της και τον ρόλο της ως μητέρα. Παλεύει για την ελευθερία μιας χώρας και αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο προνόμιο και τιμή να το βιώνω ως κόρη της».
«Μητέρα της Βενεζουέλας»
Αναφορικά με το πως είναι να είσαι γυναίκα στην Βενεζουέλα η Σόσα υπογράμμισε: «Πάντα υπήρχαν κυρίως άντρες στην πολιτική, νομίζω, επικρατεί μια αρκετά μάτσο κουλτούρα στην Λατινική Αμερική και ειδικότερα στη Βενεζουέλα. Αλλά νομίζω πως το γεγονός ότι συμπτωματικά είναι γυναίκα, της επιτρέπει να συνδέετε πολύ καλύτερα με τον κόσμο.
Γιατί οι μητέρες στη Βενεζουέλα και οι οικογένειες γενικότερα νιώθουν τη σύνδεση που έχει με εμάς, τα παιδιά και βλέπουν σχεδόν ότι είναιγυναίκα της οικογένειας. Μια γυναίκα που λέει την αλήθεια που έχει ακεραιότητα και διαφάνεια. Τους κάνει να την βλέπουν, το έχω διαβάσει αυτό σε εφημερίδες και πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, αλλά είναι και όμορφο ταυτόχρονα, σαν μητέρα της Βενεζουέλας, που προστατεύει τη χώρα, με έναν δοτικό γεμάτο αγάπη τρόπο με ενσυναίσθηση, σε μια φάση που η χώρα χρειάζεται αναδόμηση.
Έχουμε περάσει τόσες τόσες πολλές δυσκολίες για δεκαετίες, που αυτή η αίσθηση αγάπης και συγχώρεσης και επανένωσης ολόκληρου του έθνους μας, μεταφέρετε καλύτερα από μια γυναίκα, που έχει διαφορετική ενσυναίσθηση. Για αυτό νομίζω ότι για την ακρίβεια την έχει βοηθήσει να συνδεθεί με τον κόσμο το γεγονός ότι είναι γυναίκα».
Σχετικά με το αν η μητέρα της έχει σκεφτεί ποτέ να φύγει από την Βενεζουέλα, η Σόσα τονίζει πως «Όχι! Αυτό είναι ένα σκληρό όχι. Η θέση της είναι δίπλα στους Βενεζουελάνους και ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Θα παραμείνει στη Βενεζουέλα με τους Βενεζουελάνους μέχρι το τέλος και μέχρι να τελειώσει πετύχει το λαμπρό μέλλον που τόσο αξίζουμε».
Το μήνυμα που θα ήθελε να περάσει στη διεθνή κοινότητα η Άννα Κορινα Σόσα είναι ότι: «Η περίπτωση της Βενεζουέλας δεν είναι μια πολιτική υπόθεση, είναι μια παγκόσμια υπόθεση. Γιατί αντιπροσωπεύει το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας, όπως την ξέρουμε και την ελευθερία και την κυριαρχία ενός κράτους.
Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας η επανένωση οικογενειών, που υπηρετούν παγκόσμιες αξίες και δικαιώματα. Οπότε ζητάω από κάθε δημοκρατική κυβέρνηση έξω από τη Βενεζουέλα να είναι δίπλα μας, να μας υποστηρίξει και μαζί να διασφαλίσουμε ένα μέλλον, όπου η Δημοκρατία θα κυριαρχεί».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More