Ο Γιώργος Καζαντζής «ερμηνεύει» στο Πρώτο τη δική του Μουσική, στην Παγκόσμια Ημέρα της
Τι είναι η μουσική; Πώς ορίζεται; Πώς δημιουργείται; Τι σχέση έχει με τα μαθηματικά και τι είναι μια νότα; Σε όλα αυτά και άλλα μυστήρια που κρύβει η Μουσική, απαντά, όπως τα βιώνει ο ίδιος ο σημαντικός συνθέτης, Γιώργος Καζαντζής, σε μια συνέντευξη αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής.
Ο Γιώργος Καζαντζής έχει γράψει για θέατρο, για τηλεόραση, κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ, δίσκους, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους δημιουργούς και ερμηνευτές και μεταφέρει, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, όσα μπορούν να περιγραφούν από τη δημιουργία και την αποκωδικοποίηση μιας μελωδίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μουσική δεν είναι παρά ένα ερέθισμα της αίσθησης της ακοής που περιέχει τους συμπαντικούς κανόνες της Αρμονίας και της Δυσαρμονίας. Αυτούς τους κανόνες, λέει, τους φέρουμε κληρονομικά μέσα στο DNA μας και διέπουν τον ψυχικό μας κόσμο. Όταν λοιπόν δεχόμαστε ένα μουσικό ερέθισμα, η ανάλυσή του από τον ψυχικό μας αποκωδικοποιητή, βάσει αυτών των κανόνων φέρνει την ακουστική απόλαυση. Αυτή είναι η δική του ερμηνεία. Έτσι βιώνει και νιώθει ο ίδιος ότι είναι η μουσική.
«Αν επιχειρήσω να περιγράψω τη στιγμή της έμπνευσης και με ακούν συνάδελφοί μου, θα γελάσουν. Διότι είναι μια στιγμή υπερβατική που δεν περιγράφεται. Απλά υπάρχει ένα ηφαίστειο ενεργό μέσα μου, μέσα μας των δημιουργών, που λόγω της ανάγκης της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, θέλουμε να το εκφράσουμε ποιητικά και να το επικοινωνήσουμε. Μόνο έτσι θα μπορούσα να περιγράψω εγώ μια στιγμή έμπνευσης και δημιουργίας. (…) Σε μένα τουλάχιστον, αν και οι γνώσεις μου είναι πλήρεις στη μουσική, δεν ξεκινάει έτσι. Δεν ξεκινάει με τις νότες. Αν σκεφτώ να παίξω, απλά βάζω τα χέρια μου στο πιάνο και προσπαθώ να μετουσιώσουν όλη αυτή την ατμόσφαιρα που νιώθω μέσα μου σε μια μουσική ατμόσφαιρα. Καμιά φορά, όταν δεν έχω πιάνο μπροστά μου, φαντάζομαι τη μουσική ατμόσφαιρα και μου έχει τύχει να νιώσω ότι έχω γράψει ένα κομμάτι χωρίς καν να το έχω τραγουδήσει. Δηλαδή αυτή η αίσθηση της πληρότητας με οδηγεί όταν κάθομαι στο πιάνο, βγαίνει το κομμάτι αυτούσιο και ολοκληρωμένο σε πολύ λίγο χρόνο» ανέφερε ο κ. Καζαντζής.
Και η νότα; Η νότα ουσιαστικά είναι μια σημείωση, μια σημειογραφία για να μπορούν να επικοινωνούν οι μουσικοί μεταξύ τους, λέει στη συνέχεια. «Η μουσική δεν γεννήθηκε με νότες. Η μουσική γεννήθηκε με τη διάθεση του ανθρώπου να εκφράσει όλο αυτό που νιώθει μέσα του φωνητικά και έπειτα άρχισε να συντίθεται όλο αυτό το πράγμα σε σχέσεις ήχων, ώστε να δημιουργείται η αντίστιξη, ουσιαστικά δηλαδή οι σχέσεις μελωδιών και αργότερα η αντίστιξη» επισημαίνει ο κ. Καζαντής, ενώ εξηγεί παρακάτω γιατί η μουσική είναι μαθηματικά και γιατί η παύση είναι σημαντική.
«Ο Μπετόβεν έλεγε ότι και η παύση είναι μουσική και είναι όντως μουσική και η παύση ανάμεσα στις νότες» είπε χαρακτηριστικά.
Εδώ ακούτε ολόκληρη τη συνέντευξη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More