Ο Β. Πούτιν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ και ο Ιρανός πρόεδρος έθεσε τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της προσπάθειας
Πηγή από το γραφείο του Ιρανού προέδρου Ibrahim Raisi αποκάλυψε στην κουβεϊτινή εφημερίδα Al-Jarida ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την προχθεσινή συνομιλία του με τον Ιρανό ομόλογό του, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την ηρεμία μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ και να περιορίσει η κλιμάκωση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή», προσθέτοντας ότι ο Ραΐσι δεν εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του για αυτή τη μεσολάβηση.
Ο πρόεδρος Ραΐσι διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και του οργίου του στην περιοχή από το Ισραήλ χωρίς λογοδοσία σημαίνει ότι η περιοχή οδεύει προς μια μεγάλη κλιμάκωση ή βέβαιο πόλεμο. Επισήμανε ότι το Ιράν έχει τηρήσει τα μέγιστα επίπεδα αυτοσυγκράτησης από τον Οκτώβριο του 2023 και έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την επέκταση του πολέμου και τη διολίσθηση σε μια περιφερειακή σύγκρουση. Όμως, όπως τόνισε, η στόχευση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και η έλλειψη δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν φέρει την Τεχεράνη σε μια κατάσταση που απαιτεί να ανταποκριθεί.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ραΐσι συζήτησε με τον Β.Πούτιν τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία της ρωσικής μεσολάβησης. Η πρώτη είναι να πείσει το Ισραήλ να μην προβεί σε νέα ενέργεια κατά της Τεχεράνης ως απάντηση στην ιρανική επίθεση αντιποίνων».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι η χώρα του έδωσε την ελάχιστη απάντηση στην ισραηλινή επιδρομή στο κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό και προειδοποίησε ότι, εάν η Τεχεράνη εκτεθεί σε οποιαδήποτε άμεση ισραηλινή επίθεση, θα πραγματοποιήσει μια απάντηση που κανείς δεν θα περίμενε.
Ο δεύτερη προϋπόθεση συνδέεται με ισραηλινά χτυπήματα κατά των συμφερόντων του Ιράν στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Raisi εξέφρασε την μομφή της Τεχεράνης για το γεγονός ότι η Μόσχα επέτρεψε στο Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει επιδρομές στη Συρία για χρόνια και για τη μη ενεργοποίηση της ρωσικής αεράμυνας στη Συρία κατά του Ισραήλ, γεγονός που επέτρεψε στο τελευταίο να επιμείνει στις επιθέσεις του και το θέμα έφτασε στο σημείο που Η Τεχεράνη δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από το να απαντήσει για να την αποτρέψει «Σχετικά με τη συνέχιση των δολοφονιών και των επιθέσεων».
Η πηγή τόνισε ότι «ο Πούτιν απάντησε στον Ιρανό ομόλογό του ότι η απόφαση της Ρωσίας να μην παρέμβει προέρχεται από την εκτίμηση της Μόσχας ότι η παρέμβασή της θα είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη κλιμάκωση και αμερικανική επέμβαση προς το συμφέρον του Ισραήλ . Επίσης τόνισε ότι η ρωσική παρουσία στη Συρία υπόκειται στη συμφωνία με τη Δαμασκό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος ανακοίνωσε την ετοιμότητά του.” να εγκαταλείψει την προηγούμενη άρνηση της Μόσχας στις ιρανικές δυνάμεις να εγκαταστήσουν συστήματα αεράμυνας στη Συρία και την προθυμία της να συντονιστεί με Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές στη Συρία για να συνεργαστεί με τους Ιρανούς ομολόγους τους. Εγκαταστήστε αυτά τα συστήματα στη Συρία εάν αυτό αποτελεί εγγύηση για το Ιράν απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος
Η τρίτη προϋπόθεση συνδέεται με την απόκτηση των απαραίτητων ανταλλακτικών και ηλεκτρονικών ανταλλακτικών από το Ιράν για να μπορέσει να χειριστεί τα σύγχρονα ρωσικά μαχητικά Su-35, ορισμένα από τα οποία η Τεχεράνη είχε ήδη λάβει πριν από περίπου ένα χρόνο. Η πηγή επεσήμανε ότι η Ρωσία καθυστερεί την παράδοση αυτών των τμημάτων λόγω του διπλού βέτο του Κόλπου και του Ισραήλ, γεγονός που έκανε το Ιράν σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτά τα μαχητικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μόνο για κοντινές αποστάσεις. Ο Πούτιν εξέφρασε την προθυμία του, αλλά το συνέδεσε με την εκπλήρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων από τους Ιρανούς να προμηθεύουν τη Μόσχα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More