Ο Αρσέν Βενγκέρ προτείνει αλλαγή στον κανόνα του οφσάιντ για να αποκατασταθεί το πλεονέκτημα του επιθετικού
Ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, πρότεινε μια αλλαγή στον κανόνα του οφσάιντ, που θα σημαίνει ότι οι επιτιθέμενοι δεν θα είναι σε θέση οφσάιντ αν οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τον τελευταίο αμυντικό του γηπέδου.
Ο Βενγκέρ, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIFA, δήλωσε ότι αυτό θα αποκαθιστούσε ένα πλεονέκτημα για τον επιτιθέμενο που πολλοί θεωρούν ότι εξανεμίστηκε με την εισαγωγή του βοηθού διαιτητή με βίντεο (VAR).
Επί του παρόντος, οι παίκτες θεωρούνται οφσάιντ αν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εκτός από τα χέρια και τα χέρια, βρίσκεται πέρα από τον τελευταίο αμυντικό.
Ο Βενγκέρ συνέκρινε την προτεινόμενη αλλαγή με μια παρόμοια κίνηση που έγινε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.
Πριν και κατά τη διάρκεια εκείνου του τουρνουά, ένας παίκτης θεωρούνταν οφσάιντ αν βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τον τελευταίο αμυντικό πριν από τον τερματοφύλακα.
Το 1990 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,21 γκολ ανά αγώνα, το χαμηλότερο στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
«Ήταν το 1990, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιταλία, όταν δεν μπήκαν γκολ», δήλωσε ο Βενγκέρ στο Bein Sports, υπενθυμίζοντας την αλλαγή του κανονισμού.
«Αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει πλέον οφσάιντ όταν βρίσκεσαι στην ίδια γραμμή με τον αμυντικό.
«Σε περίπτωση αμφιβολίας, η αμφιβολία ωφελεί τον επιθετικό. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει ένα κλάσμα, ο επιθετικός είχε όντως το πλεονέκτημα.
«Με το VAR αυτό το πλεονέκτημα εξαφανίστηκε και για πολλούς ανθρώπους είναι απογοητευτικό».
Δοκιμές του συστήματος έχουν γίνει στο ιταλικό ποδόσφαιρο νέων και ο Βενγκέρ δήλωσε ότι θα γίνουν περαιτέρω δοκιμές πριν από την τελική απόφαση, η οποία θα μπορούσε να έρθει το 2026.
Οποιαδήποτε αλλαγή στον κανόνα του οφσάιντ εναπόκειται στους νομοθέτες του αθλήματος, το Συμβούλιο της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ifab).
Το Ifab συμφώνησε σε περαιτέρω δοκιμές, που διεξάγονται από τη Fifa, κατά την ετήσια γενική συνέλευσή του τον Μάρτιο.
Λέει ότι στόχος των δοκιμών είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο «προάγουν το επιθετικό ποδόσφαιρο και την ενθάρρυνση των ευκαιριών για γκολ, διατηρώντας παράλληλα την ελκυστικότητα του παιχνιδιού».
Οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή των κανόνων θα γίνει μόνο μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου και συμβουλές από τις συμβουλευτικές επιτροπές ποδοσφαίρου και τεχνικής της Ifab.
Οι εν λόγω επιτροπές περιλαμβάνουν έμπειρα μέλη από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, όπως πρώην παίκτες και διαιτητές.
Η Premier League, το Champions League και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χρησιμοποιούν επί του παρόντος ημιαυτόματη τεχνολογία όταν μια αυστηρή απόφαση οφσάιντ οδηγείται σε επανεξέταση από το VAR.
Ειδικές κάμερες παρακολουθούν μια σειρά από βασικά στοιχεία που καθορίζουν αν το σώμα ενός επιτιθέμενου παίκτη βρισκόταν πέρα από τον τελευταίο αμυντικό την ακριβή στιγμή που παίχτηκε η μπάλα.
Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο κορυφαίου επιπέδου στην Αγγλία στο FA Cup τον Φεβρουάριο, προτού υιοθετηθεί από την Premier League τον Απρίλιο.
Εκτός από τις αλλαγές στον νόμο περί οφσάιντ, ο σύγχρονος κανόνας της πίσω πάσας και οι τρεις πόντοι για τη νίκη ως παγκόσμιο πρότυπο ήρθαν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί το επιθετικό παιχνίδι.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,71 γκολ ανά αγώνα.
Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More