Οχτώ χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015: Το «όχι» και η «μετάφρασή» του από τον Αλ. Τσίπρα ως εντολή διαπραγμαγμάτευσης
Οχτώ χρόνια συμπληρώνονται από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Ήταν 5 Ιουλίου του 2015 όταν το εκλογικό σώμα κλήθηκε να απαντήσει αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση των δανειστών η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις. Το «όχι» επικρατεί με 61,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να «μεταφράζει» το αποτέλεσμα όχι ως επιλογή ρήξης, αλλά ως εντολή νέας διαπραγμάτευσης.
Ήταν ξημερώματα της 27ης Ιουνίου του 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε ότι στις 5 Ιουλίου θα διεξαγόταν το πρώτο, μετά το 1974, δημοψήφισμα. Η Ελλάδα εισερχόταν στο πλέον δραματικό εικοσαήμερο της μεταπολιτευτικής Ιστορίας της.
Μετά από πέντε μήνες αέναης και αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, οι Έλληνες καλούνταν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» σ’ ένα ασυνήθιστα μακροσκελές ερώτημα, επί της τελευταίας πρότασης των αποκαλούμενων τότε «θεσμών». Μιας πρότασης που πλέον δεν υπήρχε «στο τραπέζι».
«Θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος» είπε ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, το Eurogroup αρνήθηκε να παρατείνει το πρόγραμμα, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλε τραπεζική αργία και capital controls με αρχικό ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ. Οι εικόνες με τους Έλληνες στις ουρές μπροστά απ’ τα ΑΤΜ έκναν το γύρο του κόσμου.
Η χώρα διχάζεται στις εκατέρωθεν συγκεντρώσεις. ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- Χρυσή Αυγή τάσσονται υπέρ του «όχι». Η ΝΔ αναπλαισιώνει το ερώτημα σε παραμονή ή όχι στο ευρώ, όπως έπραξαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ, ενώ το ΚΚΕ μιλά για ψευδοδίλημμα.
Το «όχι» επικρατεί με 61,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταφράζει το αποτέλεσμα όχι ως επιλογή ρήξης, αλλά ως εντολή νέας διαπραγμάτευσης για μια «βιώσιμη», όπως την ονόμαζε, συμφωνία. Χιλιάδες Αθηναίοι είχαν συρρεύσει στο Σύνταγμα για να πανηγυρίσουν.
«Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη», δήλωσε τότε ο κ. Τσίπρας.
Κόντρα στις προβλέψεις της κυβέρνησης, στις 6 Ιουλίου οι αγορές άνοιξαν με απόλυτη ηρεμία. Την ίδια ημέρα αντικαθίσταται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απ’ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την Αθήνα.
Στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου, ο Σόιμπλε κυκλοφορεί στους ομολόγους του σχέδιο Grexit. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν απ’ την άβυσσο.
Δύο ημέρες μετά, το ελληνικό δράμα κορυφώθηκε. 17 ώρες διαπραγμάτευσης οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν και της αμερικανικής παρέμβασης στους Ευρωπαίους, σε μια στροφή 180 μοιρών, η οποία αποκλήθηκε διεθνώς «κωλοτούμπα». Εκεί μπήκαν οι βάσεις για το τρίτο μνημόνιο. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κόστισε στη χώρα από 50 έως 120 δις. Η τότε κυβέρνηση είπε ότι ήταν μια καλύτερη συμφωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε και η χώρα οδηγήθηκε τον Σεπτέμβριο σε νέες εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα να επικρατεί και πάλι.
Οκτώ χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχονται τα «πυρά» των τότε συνοδοιπόρων τους.
«Το ΟΧΙ προδόθηκε. Και με την προδοσία ματαιώθηκαν τα όνειρα κι οι ελπίδες τόσων ανθρώπων» τόνισε μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σε μία ανάρτησή της με αφορμή την επέτειος από το δημοψήφισμα του 2015.
«Ήταν αυταπάτη το ΟΧΙ; Ή ήταν κορυφαία στιγμή λαϊκής ωριμότητας και δημοκρατικής ειρηνικής επανάστασης;«» έγραψε στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης, γγ του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More