Ουμανιστικά Γυμνάσια Βαυαρίας: Προσφορά στην Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
Την επέτειο των 25 χρόνων ζωής και δράσης γιόρτασε ο σύλλογος «Ομάδα Εργασίας Ουμανιστικού Γυμνασίου» (AK Humanistisches Gymnasium), παράρτημα της «Ένωσης Γονέων των Γυμνασίων Βαυαρίας». Στα 50 Ουμανιστικά Γυμνάσια (Γυμνάσιο και Λύκειο) που λειτουργούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη Βαυαρία διδάσκονται, σε διάφορες τάξεις μέχρι και την Τρίτη Λυκείου, τόσο η αρχαιοελληνική, όσο και η νεοελληνική γλώσσα, καθώς επίσης και κείμενα των Ευριπίδη, Ομήρου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πυθαγόρα, Λουκιανού, Ξενοφώντα, Λυσία, προσωκρατικών συγγραφέων, Θουκυδίδη και πολλών άλλων συγγραφέων και ποιητών.
Η πανηγυρική τελετή του 25ου ιωβηλαίου, σύμφωνα με άρθρο του πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Δορυφόρος» του Μονάχου, έλαβε χώρα στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Βαυαρός υπουργός Παιδείας και μέλους της Βαυαρικής Βουλής κ. Prof. Dr. Michael Piazolo και εκπρόσωποι των Ουμανιστικών Γυμνασίων και άλλων βαυαρικών και ελληνικών φορέων και οργανώσεων.
Στον χαιρετισμό του στην τελετή του ιωβηλαίου, ο κ. δρ. Römisch καλωσόρισε τους Βαυαρούς επισήμους και από ελληνικής πλευράς τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, τον εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου Μονάχου, Χρήστο Νούλα και την πρόεδρο του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συλλόγου ιατρός δρ. Peter Römisch τόνισε την διαχρονική αξία των κλασσικών γλωσσών, ελληνικών και λατινικών για τον πολιτισμό γενικά και για τον σύγχρονο τρόπο σκέψης και ζωής των συνανθρώπων μας. Από την πλευρά του, ο Βαυαρός υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το Ουμανιστικό Γυμνάσιο ανήκει στη Βαυαρία και για το λόγο αυτό ενισχύεται, ενώ τόνισε ότι όλα όσα έχουν σχέση με την ύπαρξη και λειτουργία της (βαυαρικής) Πολιτείας θεμελιώθηκαν στην ουμανιστική παιδεία.
Ακολούθησε ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Βερολίνου, Prof. Dr. Susanne Muth με το θέμα «Πολιτική επικοινωνία χωρίς Ίντερνετ, Ράδιο και Τηλεόραση – Δημόσιες ομιλίες στην αρχαία ΡωμαΪκή Αγορά», ενώ στη συνέχεια μαθήτριες και μαθητές του Ουμανιστικού Γυμνασίου Μονάχου Wilhelmgymnasium απέδωσαν καλλιτεχνικά το Πρώτο Στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή και η μουσική ομάδα του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου στην πόλη Augsburg πλαισίωσε το πρόγραμμα με μουσική.
H Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με το σύλλογο «Ομάδα Εργασίας Ουμανιστικού Γυμνασίου» σε ετήσιες Ελληνο-Βαυαρικές Πολιτιστικές Ημέρες που διοργανώνει και παράλληλα προβάλει το έργο της τονίζοντας τη σημασία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, παιδείας, γραμματείας και φιλοσοφίας σε γερμανικά γυμνάσια.
Το έργο της «Ομάδας Εργασίας Ουμανιστικού Γυμνασίου» στηρίζει και το Βαυαρικό Ίδρυμα για την υποστήριξη της Ουμανιστικής Παιδείας Elisabeth-J.-Saal-Stiftung το οποίο παρέχει ετησίως χρηματικά βραβεία σε μαθήτριες και μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς σχετικούς με την αρχαιοελληνική και την λατινική γλώσσα. Ο διαγωνισμός και η βράβευση οργανώνονται μέσω του προγράμματος PEGALOGOS που έχει ως έμβλημα τον μυθικό Πήγασο.
(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή «Δορυφόρος» Μονάχου)
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More