Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τον πόλεμο – Συνεχίζονται τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

Επιβράδυνση των μαχών στην Ουκρανία τους προσεχείς μήνες αναμένουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, με άκαμπτη όμως τη βούληση των Ουκρανών να πολεμήσουν. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για την αρχιτεκτονική ασφαλείας κάτι που συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μακρόν: «Ανάγκη η ειρήνη και η ασφάλεια»

Η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις για την ασφάλειά της, αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, που μαγνητοσκοπήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε χθες, ο Μακρόν επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική της αρχιτεκτονική ασφαλείας.

«Υπάρχει ένα θέμα που εξαρτάται από τους Ουκρανούς, αυτό είναι το ζήτημα των συνόρων. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να προετοιμάσουμε και αυτό συζητήσαμε με τον (Αμερικανό) πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν, η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζούμε αύριο», επεσήμανε ο Μακρόν.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε – όπως λέει πάντα ο πρόεδρος Πούτιν – είναι η ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ φτάνει στην πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, είπε ο Μακρόν.

«Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ: η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία», υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επεσήμανε ότι «πιστεύω στην ελευθερία των λαών στην αυτοδιάθεση».

Παράλληλα ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία και να τη στηρίζει.

«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί, τους Ουκρανούς να αντέξουν, να εξακολουθήσουμε να τους βοηθάμε στρατιωτικά, να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να παρέμβουμε πολύ συγκεκριμένα για να προστατεύσουμε τους πυρηνικούς σταθμούς και να προετοιμάσουμε τον διάλογο για την ημέρα που όλος ο κόσμος θα επιστρέψει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Μακρόν.

Αυτή την εβδομάδα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δήλωσαν ανοικτές επί της αρχής σε συνομιλίες, αν και ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα συνομιλήσει με τον Πούτιν μόνο αν αυτός φανεί να ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο. Η Ουκρανία υπογραμμίζει ότι διαπραγματεύσεις θα είναι εφικτές μόνο αν η Ρωσία σταματήσει την επίθεσή της και αποσύρει τα στρατεύματά της.

Επιβράδυνση των μαχών «βλέπουν» οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένουν επιβράδυνση των μαχών στην Ουκρανία τους αμέσως προσεχείς μήνες, ενώ δεν βλέπουν καμιά μείωση της βούλησης των Ουκρανών να πολεμήσουν, παρά τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε άλλες υποδομές κρίσιμες για τον χειμώνα, δήλωσε χθες Σάββατο η διευθύντριά τους (Director of National Intelligence, DNI), η Αβρίλ Χέινς.

«Παρατηρούμε ήδη ενός είδους μείωση του ρυθμού της σύρραξης (…) κι αναμένουμε πως μάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα τους επόμενους μήνες», είπε η κυρία Χέινς, η οποία εκφράστηκε στο Reagan National Defense Forum που διεξήχθη στην Καλιφόρνια.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα επιδιώξουν να ανεφοδιαστούν, να επανεξοπλιστούν και να προετοιμαστούν για να αντεπιτεθούν μετά τον χειμώνα, αλλά μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε η κυρία Χέινς.

«Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε μάλλον με σκεπτικισμό το εάν και κατά πόσον θα είναι, ή δεν θα είναι, έτοιμοι οι Ρώσοι να προχωρήσουν σε αυτή (την αντεπίθεση). Είμαι πιο αισιόδοξη για τους Ουκρανούς σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», είπε.

Ερωτηθείσα για τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και άλλες πολιτικές υποδομές, η DNI Χέινς έκρινε ότι σκοπός της Μόσχας εν μέρει είναι να τσακίσει τη θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν και πρόσθεσε «νομίζω πως δεν έχουμε καμιά ένδειξη» πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία μοιάζει να έχει σκοπό να μειώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, αναγνωρίζοντας πως η ουκρανική οικονομία δέχεται βαρύ χτύπημα.

Η τακτική «μπορεί εν καιρώ, προφανώς, να έχει αντίκτυπο. Το πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το πόσα θα καταστρέψουν, τι είναι ικανοί να κάνουν, την ανθεκτικότητα των υποδομών κρίσιμης σημασίας, τη δική μας δυνατότητα να τους βοηθήσουμε (σ.σ. τους Ουκρανούς) να την υπερασπιστούν».

«Η ουκρανική οικονομία υποφέρει πολύ (…) και προφανώς τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης θα έχουν επίσης αντίκτυπο» στη δραστηριότητα, συνόψισε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξεπλάγη» που ο στρατός του δεν έχει καταφέρει περισσότερα. «Νομίζω πως κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο (ρωσικός) στρατός. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει την πλήρη εικόνα του πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις (…). Βλέπουμε ελλείψεις πυρομαχικών, χαμηλό ηθικό, προβλήματα ανεφοδιασμού, επιμελητείας, μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει», ανέλυσε.

Πάντα από τη σκοπιά της κυρίας Χέινς, οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, «προσωρινά», με το σκεπτικό πως «θα επανέλθει αργότερα».

Κατά την άποψη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματά του, ειδικά σε πυρομαχικά, «μάλλον γρήγορα». Αυτό «είναι αληθινά αξοσημείωτο» και «η αίσθησή μας είναι πως δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει, με βάση τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αυτά που καταναλώνει σε αυτό το στάδιο».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «τους βλέπετε (σ.σ. τους Ρώσους) να πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν πυρομαχικά (…) έχουμε επισημάνει πως τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα».

Η DNI Χέινς επανέλαβε πως οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει «κάποια κινητικότητα» στον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα, αλλά «δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων κατά τις οποίες προμηθεύει με πυρομαχικά, ιδίως με οβίδες για το βαρύ πυροβολικό της, τη Ρωσία.

Η κυρία Χέινς επέμεινε εξάλλου στο ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs, προσθέτοντας πως η Μόσχα εξετάζει τι άλλα πυρομαχικά ακριβείας θα μπορούσε να παραλάβει από την Τεχεράνη, κάτι «πολύ ανησυχητικό», όπως επισήμανε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συμπληρώσει δέκα μήνες τον Δεκέμβριο.

«Σκόπιμη σκληρότητα από τους Ρώσους, στο στόχαστρο οι άμαχοι»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για “σκόπιμη σκληρότητα” στον πόλεμό της στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η Μόσχα στοχεύει εσκεμμένα αμάχους.

“Με σκόπιμη σκληρότητα, η Ρωσία θέτει στο στόχαστρό της αμάχους και μη στρατιωτικούς στόχους”, δήλωσε ο Όστιν μιλώντας στο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας που διεξάγεται στη Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν στο Σίμι Βάλεϊ, στην Καλιφόρνια. “Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν αφήσει παιδιά νεκρά, σχολεία γκρεμισμένα και νοσοκομεία κατεστραμμένα”.

ΥΦΕΞ ΗΠΑ: Ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ενώ πηγαίνει τον πόλεμο σε νέο επίπεδο «βαρβαρότητας» προσπαθώντας να στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από τους αμάχους, κατήγγειλε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Η Νούλαντ συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Κίεβο για να δείξει τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς τη χώρα, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

«Η διπλωματία είναι προφανώς στόχος όλων, αλλά θα πρέπει να έχεις απέναντί σου έναν πρόθυμο εταίρο», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός στους δημοσιογράφους. «Και είναι απολύτως ξεκάθαρο, είτε από τις επιθέσεις εναντίον της ενέργειας, είτε από τη ρητορική του Κρεμλίνου και τη γενικότερη στάση, ότι ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής ούτε έτοιμος για αυτό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πούτιν, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο. Όμως το Κρεμλίνο απάντησε ότι η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Αυτή η αντίδραση της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Νούλαντ, δείχνει «πόσο σοβαρή είναι».

Ο ρωσικός στρατός εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

«Ο Πούτιν έχει πάει αυτόν τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας, μεταφέροντάς τον σε κάθε ουκρανικό σπίτι καθώς προσπαθεί να κόψει τα φώτα και το νερό και να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε στο πεδίο της μάχης», τόνισε η Νούλαντ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές.

«Δεν μπορεί η Νούλαντ να κάνει μαθήματα στον κόσμο. Μόνο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από κοινού έχουν καταστρέψει περισσότερες ενεργειακές υποδομές από όσες κατέστρεψαν οι ΗΠΑ μόνες τους», έγραψε η Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στο Telegram, αναφερόμενη στις επιθέσεις του 1999 στη Σερβία.

Κατά τις επιθέσεις αυτές πολεμικά αεροσκάφη προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο της Σερβίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε περισσότερο από το 70% της περιοχής, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, ο οποίος την ευχαρίστησε για τα δισεκατομμύρια βοήθειας που έχει προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα του.

«Η νίκη της Ουκρανίας, για την οποία είμαι βέβαιος, θα είναι κοινή μας νίκη», δήλωσε ο Γερμάκ στη Νούλαντ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More