Ουκρανία, οικονομία, άμυνα και μεταναστευτικό τα βασικά θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Βρυξέλλες — Ανταπόκριση Γιώργος Συριόπουλος
Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες 29 και 30 Ιουνίου η ατζέντα εστιάζει στις εξωτερικότητες και τις προκλήσεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν γεύμα ανταλλαγής απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και θα επικεντρωθούν στην απόφαση νέων δράσεων για την στήριξη της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο άμυνας κατά της ρωσικής εισβολής.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνει σε επιστολή του προς τους ηγέτες ότι «όλο και περισσότερο υπό αυτές τις συνθήκες, θα επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, μεταξύ άλλων μέσω βιώσιμης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τη διεθνή υποστήριξη για τη Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας».
Η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια θα αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των εξελίξεων, ενώ βάρος θα δοθεί και στη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Ένωσης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας.
Στο κεφάλαιο των εξωτερικών σχέσεων οι ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, για την επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), αλλά και τις σχέσεις με τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο, και οι πολλές χαμένες ζωές, είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μας μεταναστευτική πρόκληση».
Μεταναστευτικό και θέματα ασύλου στην ατζέντα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να προωθήσει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού και των θεμάτων ασύλου με ορίζοντα τον Μάιο του 2024, ώστε στις ευρωεκλογές η προεκλογική ρητορική να έχει κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα.
Προσώρας, υπάρχει μια γενική συμφωνία για διοργανική συζήτηση (έναν τρίλογο) σχετικά με το μεταναστευτικό που έχει ως άξονα της την έμπρακτη αλληλεγγύη, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένη μια τελική συμφωνία εφόσον αρκετές χώρες αντιδρούν στην προοπτική κάποιοι να φιλοξενούν κόσμο και κάποιοι άλλοι απλώς να πληρώνουν. Η ανταπάντηση σε αυτό είναι ότι μέχρι τώρα τα κόστη τα επωμίζονται κυρίως τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, ενώ η έμπρακτη αλληλεγγύη θα διασφαλίζει τουλάχιστον την αναγκαία χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας και του γενικότερου κόστους διαχείρισης των ροών.
Το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά της Πύλου εκλαμβάνεται ως ακόμη ένα σήμα συναγερμού και ως επείγουσα ανάγκη να εντατικοποιηθεί η δουλεία της Ένωσης με τρίτες χώρες εταίρους ώστε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης μεταναστών. Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι παράτυπες αναχωρήσεις σε υπερπλήρεις και μη αξιόπλοες λέμβους και να αναπτυχθούν εναλλακτικές νόμιμοι οδοί.
Ήδη, έχει προχωρήσει πολύ η συνεργασία με την Τυνησία και γίνονται προσπάθειες για συντονισμό με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, προς την ακτοφυλακή της οποίας η ΕΕ παρέδωσε ακόμη δύο σκάφη για την ενίσχυση των ικανοτήτων αναζήτησης και διάσωσης.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες υπογραμμίζει πως «η συνεπής, στοχευμένη εργασία, με βάση το σχέδιο δράσης, έφερε αποτελέσματα στα Δυτικά Βαλκάνια, με σημαντική μείωση των παράτυπων μετακινήσεων».
Παράλληλα, επισημαίνει πως «η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων παραμένει προτεραιότητα», που επιτάσσει περαιτέρω ανάπτυξη του Frontex, της παροχής εξοπλισμού και της ικανότητας ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Αλλά, το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Προσώρας, η Κομισιόν αναγνωρίζει πως εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος επιστροφών και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημαίνει την ανάγκη να διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου, σημειώνοντας ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι για απρόβλεπτες καταστάσεις». Το οικονομικό αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσω της ενδιάμεσης αναθεώρησης του ΠΔΠ.
Ειδική αναφορά για το πρόσφατο ναυάγιο
Σύμφωνα με το σχέδιο Συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια καταπολέμησης του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων διακινητών και λαθρεμπορίας και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφευχθεί η έναρξη τέτοιων επικίνδυνων ταξιδιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική αναφορά σε «ναυάγιο ανοικτά της Πύλου» τροποποιήθηκε σε «ναυάγιο στη Μεσόγειο», καθώς οι εταίροι θέλουν να υπογραμμίσουν το επισφαλές και ανεξέλεγκτο ταξίδι του υπερφορτωμένου σαπιοκάραβου στα διεθνή ύδατα.
Νέα παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, θα είναι η νέα παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ η επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με υψηλό ποσοστό αυτοδυναμίας ενισχύει γενικότερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην πρωτοκαθεδρία των Ευρωπαίων ομολόγων του, που συμμετέχουν στο ΕΛΚ.
Παροικούντες στις Βρυξέλλες σχολιάζουν θετικά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ως πρωθυπουργός το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, έχοντας μπροστά του έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα και επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ως ενισχυμένος πρωθυπουργός, χωρίς απουσία από σύνοδο ηγετών. Μάλιστα, θυμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που οι ομόλογοί του δεν τον αποχαιρέτησαν με ειδικό κοκτέιλ στο τέλος της συνόδου του Μαρτίου – όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις που οι πρωθυπουργοί έχουν μπροστά τους εκλογές. Κι είναι σαν όλοι να θεωρούσαν ως φυσική συνέχεια την επιστροφή του ως νικητή στις Βρυξέλλες.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More