Ουκρανία: Ανησυχία για κλιμάκωση των επιθέσεων ως αντίποινα στην ενταξιακή πορεία της χώρας
Εν μέσω ενός παρατεταμένου πολέμου που έχει στερήσει από την Ουκρανία εδάφη, μεγάλο μέρος της οικονομίας της και εκατομμύρια ανθρώπους που είτε έφυγαν είτε σκοτώθηκαν, το «ναι» των Ευρωπαίων ηγετών στην ενταξιακή της προοπτική θα ανυψώσει το ηθικό των Ουκρανών.
Το πράσινο φως στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει μήνυμα και στη Ρωσία, καθώς τα κράτη-μέλη αρχίζουν να νιώθουν όλο και περισσότερο τις συνέπειες του ενεργειακού πολέμου που κλιμακώνει η Μόσχα.
«Είναι σημάδι προς τη Μόσχα ότι η Ουκρανία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούν να ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», δηλώνει ο Ουκρανός πρέσβης στην ΕΕ Τσέντσοβ Βσέβολοντ.
Ξεδιπλώνοντας μια σημαία 30 μέτρων και με παρατεταμένο χειροκρότημα οι ευρωβουλευτές είχαν υπερψηφίσει νωρίτερα την υποψηφιότητα του Κιέβου. Η ενταξιακή του πορεία ωστόσο θα διαρκέσει χρόνια και τροφοδοτεί περαιτέρω τη συζήτηση για αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ένωση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στρέφεται στην αντίθετη πλευρά και καλεί τις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής να συνεργαστούν περισσότερο μεταξύ τους απέναντι στη Δύση. Ήταν η πρώτη Σύνοδος των Brics από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία επιμένει και στα πεδία των μαχών καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη κοντά στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ και απειλώντας να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα που μάχονται εκεί. Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε και τα νέα όπλα ακριβείας από τους Αμερικανούς αλλά απευθύνει έκκληση για περισσότερα.
Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος
Αυξήθηκαν οι ρυθμοί παροχής εξοπλισμού στην Ουκρανία
Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται μήνες την Παρασκευή 24/6 από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πηγές από το Κίεβο εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση πυραυλικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων ως ενός είδους «αντιποίνων» για την υποψηφιότητα της χώρας στην ΕΕ.
Ανεπίσημες πηγές του υπ. Αμυνας με τους οποίους μίλησε η ΕΡΤ, ανησυχούν για αυτές αυτές τις επιθέσεις, ακόμη και κατά της πρωτεύουσας.
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά ο ρυθμός παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τις συμμαχικές χώρες. Αυτό ενδεχομένως να σχετίζεται είτε με τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός κυρίως στο Σεβερεντονέτσκ και στο Λισιτσάνσκ όπου χάνει εδάφη και υστερεί σε εξοπλισμό είτε με την πρόσφατη επίσκεψη των κ. Ντράγκι, Σολτς και Μακρόν στο Κίεβο.
Σήμερα Πέμπτη ενδεικτικά ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρέζνικοφ ανέφερε ότι έφτασαν τα πολυαναμενόμενα συστήματα HIMARS και ότι βρίσκονται ήδη στο μέτωπο. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, εφόσον φτάσουν σε αρκετό αριθμό είναι ικανά να ανατρέψουν την κατάσταση στο μέτωπο και να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στην αντεπίθεση που θα επιχειρήσουν ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να κάνουν στο Ντονμπάς.
ανταπόκριση από Κίεβο: Κώστας Ονισένκο
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More