Ουκρανία: Έκτακτη σύνοδος με το ΝΑΤΟ – Αποτίμηση του πλήγματος από τον πύραυλο Oreshnik και των απειλών Πούτιν
Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για την έκβαση της «μάχης των πυραύλων», καθώς η Μόσχα απάντησε στα αμερικανικά Atacms και τα βρετανικά Storm Shadow με πυρηνικών προδιαγραφών πυραύλους Oreshnik. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση με την Ουκρανία στις Βρυξέλλες. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη συνεδρίασή του καθώς Ουκρανοί βουλευτές παρουσίασαν «ενδείξεις» ότι έχει στοχοποιηθεί το «τετράγωνο των κυβερνητικών υποδομών» του Κιέβου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews, Κώστας Ονισένκο.
Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην ευθεία προειδοποίησή του ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε όποια χώρα έχει δώσει όπλα στην Ουκρανία, «παραδέχεται ότι εκτοξεύτηκε Oreshnik.
#Rusya‘nın en yeni Orta menzilli balistik füzesi Oreshnik’in fırlatılışı anı. pic.twitter.com/c9ixk5mHSE
— Defence Türkiye (@defenceturkiye) November 22, 2024
Δυτικοί αναλυτές το ερμηνεύουν ως παραβίαση της συνθήκης INF του 1987 για τον περιορισμό πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς και με τη σειρά τους προειδοποιούν για «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας».
Πεντάγωνο: Θα μπορούσε να είχε πυρηνική κεφαλή ο Oreshnik
Από αυτή τη στιγμή, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες περιπτώσεις, η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από τη Δύση απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στο τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, απευθύνοντας προειδοποίηση για τα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος.
Για μήνες ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποιούσε ότι η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος θα θεωρούνταν άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Το ρωσικό πλήγμα στην περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας την Πέμπτη ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να απαντήσει.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με συμβατική κεφαλή, αλλά διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί πυρηνική.
Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών, όμως το Πεντάγωνο αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, βασισμένος στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».
«Αυτοί είναι που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο. Είναι εξαιτίας της επιθετικότητας τους σε ένα κυρίαρχο έδαφος, την Ουκρανία. Και αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σήμερα. Μας ακούτε να το λέμε αυτό ξανά και ξανά. Μπορεί, εάν η Ρωσία σταματούσε τον πόλεμο», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ.
Η Μόσχα κατηγορεί τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ευθύνονται για την κλιμάκωση του πολέμου.
Ρωσικές πηγές: Ο «Oreshnik» μπορεί να πλήξει Ευρώπη και ΗΠΑ
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η εμβέλεια αυτού του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου είναι 5.000 χλμ., επιτρέποντας στη Ρωσία να χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ταξιδεύει με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου, καθιστώντας τον πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί. Έχει τη δυνατότητα να φέρει 6-8 κεφαλές, ικανές να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.
Η αντίδραση της Ουκρανίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει, διαφορετικά, «θα υπάρξουν ατελείωτα ρωσικά πλήγματα, απειλές και αποσταθεροποίηση – όχι μόνο κατά της Ουκρανίας», όπως είπε.
Αρχικά, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο ICBM στην πόλη Ντνίπρο, ο οποίος έχει βεληνεκές μεγαλύτερο από 5.500 χλμ.
Ο ρωσικός πύραυλος, που έπληξε την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, πραγματοποίησε πτήση 15 λεπτών και ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More