Ονδούρα: Προς άνοιγμα των επίσημων σχέσεων με την Κίνα μετά την εκλογή της προέδρου Κάστρο.
H πρόεδρος της Ονδούρας, Xiomara Castro, δήλωσε την Τρίτη 14/3, ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει το άνοιγμα των επίσημων σχέσεων με την Κίνα, αναφέρει το Reuters .
Η πρόεδρος του κράτους της Κεντρικής Αμερικής υποστήριξε την ιδέα της διακοπής των σχέσεων με την Ταϊβάν και της έναρξης διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας. Τον Ιανουάριο του 2022, ωστόσο, δήλωσε ότι ήλπιζε να διατηρήσει τους δεσμούς με την Ταϊβάν.
Το καθεστώς του Πεκίνου έχει εντείνει την πίεση για να μειώσει το διεθνές αποτύπωμα της Ταϊβάν, λέγοντας ότι το δημοκρατικά διοικούμενο νησί είναι ένα κινεζικό έδαφος που δεν έχει δικαίωμα να διατηρεί επίσημους δεσμούς με άλλα κράτη.
Λιγότερες από 20 χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι βρίσκεται «σε διαδικασία κατανόησης» της κατάστασης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ζήτησε από τις αρχές της Ονδούρας την Τετάρτη να μην «πάρουν λάθος απόφαση» για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα, κάτι που θα οδηγούσε στην de facto διακοπή των σχέσεων με την Ταϊπέι, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ζητάμε από την Ονδούρα να σκεφτεί προσεκτικά και να μην πέσει στην παγίδα της Κίνας παίρνοντας τη λάθος απόφαση να βλάψει τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ Ταϊβάν και Ονδούρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ταϊπέι.
Η ανάρτηση της προέδρου Κάστρο στο Twitter «δεν διευκρινίζει τι είδους σχέση» θέλει να έχει η Ονδούρα με το Πεκίνο, σημείωσε ο αναλυτής Ραούλ Πινέντα. «Εάν πρόκειται για διπλωματικές σχέσεις, θα οδηγήσει σε ρήξη με την Ταϊβάν και σε απομάκρυνση από τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι πολύ τεταμένες και από αυτή την άποψη θα ήταν μια πολύ λυπηρή απόφαση», εκτίμησε ο Ονδουριανός αναλυτής.
Την 1η Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας, Eduardo Reina, συναντήθηκε με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών, Xie Feng, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του Βραζιλιάνου Προέδρου Luiz Inacio Lula da Silva. Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Reina ανακοίνωσε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, ενώ αρνήθηκε ότι η Tegucigalpa (πρωτεύουσα) ήθελε να αναγνωρίσει διπλωματικά το Πεκίνο.
Το Πεκίνο έχει ήδη χρηματοδοτήσει άλλο ένα φράγμα 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ονδούρα, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2021 από τον τότε πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντεθ.
Η Λατινική Αμερική αποτελεί σημαντικό διπλωματικό πεδίο μάχης μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι από το 1949, όταν οι κομμουνιστές κατέλαβαν την εξουσία στην ηπειρωτική Κίνα και η εθνικιστική κυβέρνηση κατέφυγε στο νησί της Ταϊβάν.
Ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της Ουάσιγκτον, οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής παρέμειναν δεμένες με την Ταϊβάν για δεκαετίες. Αλλά σήμερα μόνο η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και η Μπελίζ διατηρούν δεσμούς με το νησί. Η Κόστα Ρίκα (το 2007), ο Παναμάς (2017), το Ελ Σαλβαδόρ (2018) και η Νικαράγουα (2021) έχουν αναγνωρίσει το Πεκίνο.
Μόνο 14 χώρες στον κόσμο αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της Παραγουάης, της Αϊτής, του Βατικανού και πολλών μικρών νησιωτικών χωρών στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό.
Πηγή : Agerpres.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More