Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι 24 ομάδες του Euro2024

Εικοσιτέσσερις ομάδες διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο του Πρωταθλητή Ευρώπης στα γήπεδα της Γερμανίας από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουλίου όπου στον τελικό στο Βερολίνο θα μάθουμε τον νέο κάτοχο της διοργάνωσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πάμε να δούμε τις ομάδες όμως που μετέχουν:

A΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1996

Είναι η οικοδέσποινα της διοργάνωσης στον 1ο όμιλο και ένα από τα φαβορί να κατακτήσει το τρόπαιο, ωστόσο λόγω έδρας κυρίως, καθώς εδώ και χρόνια μετά τη χρυσή φουρνιά του 2014, όταν και κατέκτησε στο Μαρακανά της Βραζιλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο, προσπαθεί να βρει το δρόμο των επιτυχιών, όντας σε ένα μακρύ μεταβατικό στάδιο. Ο νεαρός τεχνικός Γιούλιαν Νάγκελσμαν έχει δημιουργήσει ένα κράμα παλιών και έμπειρων παικτών με νέους που φιλοδοξούν να κάνουν μεγάλη πορεία τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά και γιατί όχι να σηκώσουν το Κύπελλο στο Βερολίνο όπου θα γίνει ο τελικός. Στην εθνική ομάδα επέστρεψε το μεγάλο αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Τόνι Κρόος, 34 ετών που όπως έχει δηλώσει θα είναι η τελευταία του εμφάνιση με τα χρώματα της «νάσιοναλμαφτ», όπως άλλωστε και του 35χρονου Τόμας Μίλερ της Μπάγερν Μονάχου αλλά και ο «μαθουσάλας» 38χρονος τερματοφύλακας Μάνουελ Νόιερ επίσης της βαυαρικής ομάδας. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το Euro (παλιότερα Κύπελλο Εθνών), αλλά η τελευταία φορά που συνέβη αυτό είναι πολύ πίσω, το μακρινό πια 1996.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Όλιβερ Μπάουμαν (Χόφενχαϊμ), Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν), Αλεξάντερ Νίμπελ (Στουτγκάρδη), Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα)

Αμυντικοί: Βάλντεμαρ Άντον (Στουτγκάρδη), Μπένγιαμιν Χένριχς (Λειψία), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν), Ρόμπιν Κοχ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μαξιμίλιαν Μίτελστεντ (Στουτγκάρδη), Ντάβιντ Ράουμ (Λειψία), Τζόναθαν Τα (Λέβερκουζεν), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νίκο Σλότερμπεκ (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ρόμπερτ Άντριχ (Λέβερκουζεν), Κρις Φίριχ (Στουτγκάρδη), Πάσκαλ Γκρος (Μπράιτον), Ιλκάι Γκιντογκάν (Μπαρτσελόνα), Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν), Αλεκσάνταρ Πάβλοβιτς (Μπάγερν), Λιρόι Σανέ (Μπάγερν), Φλόριαν Βιρτς (Λέβερκουζεν), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης)

Επιθετικοί: Μαξιμίλιαν Μπάιερ (Χόφενχαϊμ), Κάι Χάφερτς (Άρσεναλ), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν), Ντένιζ Ούνταβ (Στουτγκάρδη), Νίκλας Φίλκρουγκ (Ντόρτμουντ)

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΟΜΑΔΑ ΜΕ… ΙΤΑΛΙΚΗ ΦΙΝΕΤΣΑ!

Προκρίθηκε αήττητη στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να την πάρει κανείς στα σοβαρά, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι νίκησε και την Σερβία στο «σπίτι» της. Kάποιοι από το ρόστερ της παίζουν σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχουν έναν εξαιρετικό προπονητή που την οδηγεί για τρίτη σερί διοργάνωση σε τελική φάση.
Επί της ουσίας ψάχνει για τη διάκριση που θα την ξαναβάλει για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη ως αξιόπιστη δύναμη, έχοντας όντως ένα ένδοξο και «βαρύ» παρελθόν, μια μεγάλη «κληρονομιά» που όμως ακόμη δεν μπορεί να αναδειχθεί. Θα είναι αυτό το Euro η ευκαιρία που ψάχνει; Ο όμιλος δεν τρομάζει, όμως αυτό πρέπει να το αποδείξει στην πράξη.
Από πρόσωπα ξεχωρίζουν οι Σόμποζλαϊ (Λίβερπουλ), Βάργκα (Φερεντσβάρος)  και Σάλαϊ (Φράιμπουργκ). Τελευταία μεγάλη της διάκριση το σωτήριον έτος 1972 στο Βέλγιο όπου τερμάτισε 4η. Δεν χρειάζεται καν να μνημονεύσουμε την ομάδα που είχε τα χρόνια του Μεσοπολέμου μέχρι το 1958, με Φέρεντς Πούσκας κλπ. Στην αποστολή είναι και ένας «Ελληνας», ο Κλάινχασλερ που ανήκει στον Παναθηναϊκό.

To ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ντένες Ντιμπούζ (Φερεντσβάρος), Πίτερ Γκουλάσι (Λειψία), Πίτερ Ζαπάνος (Πάκσι).

Αμυντικοί: Μπότοντ Μπαλόγκ (Πάρμα), Εντρέ Μπότκα (Φερεντσβάρος), Μάρτον Νταρντάι (Χέρτα), Ατίλα Φιόλα (Φέχερβαρ), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Γουίλι Ορμπάν (Λειψία), Ατίλα Σάλαϊ (Φράιμπουργκ).

Μέσοι: Μπεντεγκούζ Μπόλα (Σερβέτ), Μιχάλι Κάτα (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Μίλος Κερκέζ (Μπόρνμουθ), Λάζλο Κλέινχεϊσλερ (Παναθηναϊκός-Χάιντουκ), Άνταμ Νάγκι (Σπέτσια), Ζολτ Νάγκι (Ακαδημία Πούσκας), Λόικ Νέγκο (Χάβρη), Αντράς Σάφερ (Ουνιόν Βερολίνου), Καλούμ Στάιλς (Σάντερλαντ).

Επιθετικοί: Μάρτιν Άνταμ (Ουλσάν), Κέβιν Κσόμποθ (Ουίπεστ), Ντάνιελ Γκάζνταγκ (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Κρίστοφερ Χόρβατ (Κεσκεμετί), Ρόλαντ Σάλαϊ (Φράιμπουργκ), Ντομινίκ Σομποζλάι (Λίβερπουλ), Μπάρναμπας Βάργκα (Φερεντσβάρος).

ΣΚΩΤΙΑ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ!

Η πορεία της στα προκριματικά ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική για την ομάδα του Στιβ Κλαρκ, καθώς τερμάτισε 2η και με άνεση (!) πίσω από την πρώτη Ισπανία, την οποία νίκησε κιόλας με 2-0, δείχνοντας ότι διαθέτει ένα αν μη τι άλλο αξιόπιστο και γεροδεμένο σύνολο που θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της στα γήπεδα της Γερμανίας. Το αν θα τα καταφέρει είναι μια άλλη υπόθεση, ωστόσο παλεύει να πετύχει αυτή τη φορά κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ στην Ιστορία της, να περάσει δηλαδή την φάση των ομίλων σε τελική φάση! Είναι η δεύτερη σερί διοργάνωση που προκρίνεται σε τελική φάση Euro, ενώ οι άλλες δύο προηγούμενες ήταν το 1992 και το 1996. Αστέρι της Σκωτίας θεωρείται ο Σκοτ Μακ Τόμινεϊ που αγωνίζεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έβαλε 7 γκολ στην προκριματική φάση.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γκόρντον (Χαρτς), Μάρσαλ (Ντέρμπι), ΜακΛάφλιν (Ρέιντζερς)

Αμυντικοί: Κούπερ (Λιντς), Γκάλαχερ (Μάδεργουελ), Χάνλεϊ (Νόριτς), Χέντρι (Οστάνδη), ΜακΚένα (Νότιγχαμ), Ο’Ντόνελ (Μάδεργουελ), Πάτερσον (Ρέιντζερς), Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Τέιλορ (Σέλτικ), Τίρνεϊ (Άρσεναλ)

Μέσοι: Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Κρίστι (Σέλτικ), Φλεκ (Σέφιλντ Γ.), Φόρεστ (Σέλτικ), Φρέιζερ (Νιουκάστλ), Γκίλμορ (Τσέλσι), ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γ.), Τέρνμπουλ (Σέλτικ)

Επιθετικοί: Άνταμς (Σαουθάμπτον), Ντάικς (ΚΠΡ), Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν)

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΝΟΣ… ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αν και δεν διαθέτει μεγάλη Ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ούτε φυσικά στις παγκόσμιες, η Ελβετία έχει σταθερή και αξιοπρόσεκτη άνοδο τα τελευταία 30 χρόνια από το 1996 όταν και έδωσε για πρώτη φορά το παρών σε Euro. Η πιο μεγάλη επιτυχία της σε τελική φάση ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2021 (μεταφέρθηκε από το 2020 λόγω κορονοϊού) όταν και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά πετώντας εκτός διοργάνωσης τους Παγκόσμιους πρωταθλητές Γάλλους στα πέναλτι, σε έναν αγώνα που είχε σημαντική συνεισφορά ο Τσούμπερ της ΑΕΚ. Έχει λείψει μόλις σε μια μεγάλη διοργάνωση από το 1996, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας/Ουκρανίας το 2012, ωστόσο η πρόκρισή της στην τελική φάση αυτού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Ρουμανία με μέτριες εμφανίσεις. Ο Μουράτ Γιακίν έχει δημιουργήσει ένα κράμα παλιών και νέων παικτών που είναι ικανοί να κάνουν «ζημιές» στα γήπεδα της Γερμανίας. Από τα αστέρια της, ο Τσάκα, ο Σακίρι, ο Ζόμερ έχουν πια μεγαλώσει αρκετά, ωστόσο σημαντικός θεωρείται ο Ακάντζι της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ το παρών όπως όλα δείχνουν θα δώσει και ο Στίβεν Τσούμπερ της ΑΕΚ που είναι μια σημαντική προσθήκη για τους Ελβετούς.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γκρέγκορ Κόμπελ, Ιβόν Μβόγκο, Γιαν Σάμερ

Αμυντικοί: Μάνουελ Ακάντζι, Νίκο Έλβεντι, Ρικάρντο Ροντρίγκες, Φάμπιαν Σαρ, Λεωνίδας Στεργίου, Σίλβαν Βίμπερ, Σέντρικ Ζέσιγκερ

Μέσοι : Μισέλ Αμπίσερ, Ρέμο Φλέουερ, Αρντόν Ζασάρι, Φάμπιαν Ρίντερ, Βισέν Σιέρο, Ρενάτο Στέφεν, Γκρανίτ Τσάκα

Επιθετικοί: Ζέκι Αμπούνι, Κουαβτού Ντουά, Μπρελ Εμπολό, Νταν Ντογέ, Νοά Οκαφόρ, Ερντάν Σακίρι, Ρούμπεν Βάργκας, Ντένις Ζακαρία, Στίβεν Τσούμπερ.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΙΚΑΝΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝ ΔΕΙΞΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μιας και όλα τα μεγάλα αστέρια του πρόσφατου παρελθόντος έχουν αποχωρήσει παραχωρώντας τη θέση τους σε πολλά νέα ταλέντα που έχουν όλες τις προδιαγραφές για μια λαμπρή πορεία στο μέλλον, το ζητούμενο ωστόσο είναι αν θα μπορέσουν να δώσουν κάτι από την αίγλη του παρελθόντος. Άγνωστο το τι μπορεί να κάνει στα γήπεδα της Γερμανίας η ομάδα του Λουίς ντε λα Φουέντε, όμως η πορεία της στα προκριματικά δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική μιας και τερμάτισε μεν πρώτη αλλά έχασε από την Σκωτία. Στο προηγούμενο Euro στην Αγγλία είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία στα πέναλτι. Βασίζεται πολύ στο ταλέντο παικτών όπως ο Ρόδρι της Μάντσεστερ Σίτι, ο Πέδρι της Μπαρτσελόνα, ο παίκτης που ίσως εξελιχθεί σε αποκάλυψη του Euro, o 16χρονος Λαμίν Γιαμάλ της Μπαρτσελόνα, ενώ δεν λείπουν ικανότατοι και έμπειροι παίκτες όπως ο Μοράτα, ο Ντάνι Όλμο, ο Γκριμάλντο που έκανε πολύ καλή σεζόν. Έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1964, 2008, 2012) και είναι ικανή να φτάσει πολύ ψηλά, έχοντας όντως το «μέταλλο» μεγάλης ομάδας.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ράγια (Άρσεναλ), Ρεμίρο (Σοσιεδάδ).

Αμυντικοί: Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη), Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Λαπόρτ (Αλ Νασαρ), Ρόμπιν λε Νορμαντ (Σοσιεδάδ), Ντάνι Βινιάν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Νάτσο (Ρεάλ),Γκριμάλντο (Λεβερκούζεν) και Κουκουρέγια (Τσέλσι).

Μεσοεπιθετικοί: Ροντρίγκο Ερνάντες (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρτίν Ζουμπιμέντι (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μίκελ Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Φαμπιάν Ρουίζ (Παρί), Πέντρι Γκονζάλες (Μπαρτσελόνα), Φερμίν Λόπεζ (Μπαρτσελόνα), Άλεξ Μπαένα (Βιγιαρεάλ).

Επιθετικοί: Χοσέλου (Ρεάλ Μαδρίτης), Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ),Ντάνι Όλμο (Λειψία), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Πέρες (Ρεάλ Μπέτις),Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο) και Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα).

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΣΕ ΟΜΙΛΟ ΦΩΤΙΑ – ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Μαζί με την πρωτάρα Γεωργία είναι το μεγαλύτερο αουτσάιντερ της διοργάνωσης, καθώς έπεσε σε πολύ δύσκολο όμιλο με Ισπανία, Κροατία και Ιταλία! Οποιαδήποτε άλλη θέση πλην της 4ης, θα είναι τεράστια επιτυχία για την ομάδα του Βραζιλιάνου τεχνικού Σιλβίνιο. Στην προηγούμενη συμμετοχή της, το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, είχε πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις τερματίζοντας στην 3η θέση ενός δύσκολου ομίλου με αντιπάλους τις Γαλλία, Ελβετία και Ρουμανία. Στα προκριματικά αυτού του Euro2024 έκανε πολύ καλή πορεία ξεπερνώντας την Τσεχία και την Πολωνία, καταλαμβάνοντας την κορυφή στον όμιλό της, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό σύνολο. Από το ρόστερ της ξεχωρίζει ο Μπεράτ Τζιμσίτι της Αταλάντα που είναι ο αρχηγός της και δεσπόζει στην άμυνα.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ετρίτ Μπερίσα, Θωμάς Στρακόσια, Καστράτι, Σιμόνι.

Αμυντικοί: Τζιμσίτι, Χισάι, Μπάλιου, Ισμαϊλι, Αγέτι, Αλίγι, Μιτάι, Μιχάι, Κουμπούλα.

Μέσοι: Αμπράσι, Ασλάνι, Μπαϊράμι, Μεντόν Μπερίσα, Γκιασούλα, Λάτσι, Μούτσι, Ραμαντάνι.

Επιθετικοί: Ασάνι, Μπρόγια, Ντάκου, Χότζα, Μανάι, Σεφέρι.

ΚΡΟΑΤΙΑ: ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΙΤΣ;

Πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία παράσταση που θα δώσει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης η απίθανη Κροατία που τα τελευταία 26 χρόνια έχει θαμπώσει με το εκπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε, αλλά και τις μεγάλες επιτυχίες της, κυρίως στα Παγκόσμια Κύπελλα. Η αλήθεια είναι όμως ότι βασικοί πυλώνες της άλλοι σταμάτησαν (Μάντζουκιτς, Κάλινιτς), ενώ μεγάλα αστέρια της όπως ο Λούκα Μόντριτς (38 ετών) ο Ίβαν Πέρισιτς (35 ετών) και ο Ντομαγκόι Βίντα (35 ετών) της ΑΕΚ είναι ήδη σε προχωρημένη ηλικία και αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία τους παρουσία με τα χρώματα της Κροατίας σε μεγάλη διοργάνωση. Φυσικά το ταλέντο δεν λείπει και από αυτή την ομάδα που μόλις πριν 1,5 χρόνο πέταξε εκτός συνέχειας την Βραζιλία στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Ξεχωρίζουν ο γκολκίπερ Λιβάκοβιτς, ο Κόβατσιτς και ο Μπρόζοβιτς στο κέντρο, ο πολλά υποσχόμενος Γκβάρντιολ της Μάντσεστερ Σίτι, ο Κράμαριτς, ο Πέτκοβιτς που δίνουν πολλές λύσεις στα χέρια του ικανότατου τεχνικού Ζλάτκο Ντάλιτς. Μετέχει οπωσδήποτε σε όμιλο-φωτιά με Ισπανία και Ιταλία και εφόσον τα καταφέρει να περάσει μετά όλα είναι πιθανά στα νοκ άουτ παιχνίδια. Στόχος; Η πρώτη μεγάλη διάκριση σε τελική φάση Euro, καθώς έχει φτάσει μόνο μέχρι την προημιτελική φάση.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Πάφος), Νεντίλικο Λάμπροβιτς (Ριέκα).

Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Μπόρνα Σόσα (Άγιαξ), Γιόσιπ Στάνισιτς (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιόσιπ Σούταλο (Άγιαξ), Μάρτιν Έρλιτς (Σασουόλο), Μαρίν Πόνγκρατσιτς (Λέτσε).

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματέο Κόβασιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρσέλο Μπρόσοβιτς (Αλ-Νασρ), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Λόβρο Μάγερ (Βόλφσμπουργκ), Λούκα Ιβάνουσετς (Φέγενορντ), Λούκα Σούσιτς (Ζάλτσμπουργκ), Μάρτιν Μπατούρινα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ).

Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Χάιντουκ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μάρκο Πιάτσα (Ριέκα), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα).

ΙΤΑΛΙΑ: ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΡΙ ΤΡΟΠΑΙΟ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Είναι στα γήπεδα της Γερμανίας για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πριν τρία χρόνια στο Γουέμπλεϊ απέναντι στη γηπεδούχο Αγγλία και η αλήθεια είναι ότι έχει όλα τα φόντα για να επαναλάβει τον άθλο! Μπορεί να απουσιάζουν τα σπουδαία ονόματα πια, αλλά ο πολύπειρος Λουτσιάνο Σπαλέτι έχει δημιουργήσει ένα σφιχτοδεμένο σύνολο βασισμένο στη δύναμη και το ομαδικό πνεύμα, ικανό να φτάσει ψηλά. Έχει κατακτήσει μόλις δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1968, 2021), ωστόσο μετά τον θρίαμβο στο Γουέμπλεϊ η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ήρθε η ψυχρολουσία του αποκλεισμού από τα τελικά του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και η μετριότατη πορεία στα προκριματικά του Euro της Γερμανίας, που την έφεραν δεύτερη πίσω από την Αγγλία και πήρε τελικά με την ψυχή στο στόμα την πρόκριση από την Ουκρανία. Αστέρια της θεωρούνται ο τερματοφύλακας Ντοναρούμα ( ο ήρωας του τελικού του Γουέμπλεϊ το 2021), ο Κιέζα της Γιουβέντους, ο Μπαρέλα, ο Ζορζίνιο και ο Σαμάκα που ήταν η αποκάλυψη φέτος με την Αταλάντα στην πορεία προς την κατάκτηση του Europa League.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακας: Τζανλουίτζι Ντοναρούμα (Παρί Σεν Ζερμέν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Ίβαν Προβεντέλ (Λάτσιο), Γκουλιέλμο Βικάριο (Τότεναμ)

Αμυντικοί: Φεντερίκο Γκάτι (Γιουβέντους), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Ραούλ Μπελανόβα (Τορίνο), Αλεσάντρο Μποντζόρνο (Τορίνο), Αντρέα Καμπιάζο (Γιουβέντους), Ματέο Νταρμιάν (Ίντερ), Φεντερίκο Ντιμάρκο (Ίντερ), Τζοβάνι Ντι Λορέντσο (Νάπολι), Τζανλούκα Μαντσίνι (Ρόμα), Ρικάρντο Καλαφιόρι (Μπολόνια)

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Νικολό Φατζόλι (Γιουβέντους), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Μίκαελ Φολορουνσό (Βερόνα), Ντάβιντε Φρατέζι (Ίντερ), Ζορζίνιο (Άρσεναλ), Σαμουέλε Ρίτσι (Τορίνο), Λορέντσο Πελεγκρίνι (Ρόμα)

Επιθετικοί: Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Στέφαν Ελ Σααράουι (Ρόμα), Ρικάρντο Ορσολίνι (Μπολόνια), Τζάκομο Ρασπαντόρι (Νάπολι), Ματέο Ρετέγκι (Τζένοα), Τζανλούκα Σκαμάκα (Αταλάντα), Ματία Τζακάνι (Λάτσιο)

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ;

Σε κάθε σχεδόν διοργάνωση μπαίνει ως φαβορί και αποχωρεί σκορπώντας θλίψη στους απανταχού φίλους της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι κάτι αλλάζει τα «τρία λιοντάρια» του Σάουθγκεϊτ. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη ευκαιρία της χάθηκε πριν τρία χρόνια μέσα στο «σπίτι» της όταν της πήρε τη μπουκιά από το στόμα η Ιταλία στο Γουέμπλεϊ, αλλά πολλοί τη θεωρούν αυτή τη φορά ως το πρώτο φαβορί για να το κατακτήσει, πάνω ακόμη και από ομάδες όπως η Γαλλία. Διαθέτει πλέον μια πλειάδα αστέρων της Πρέμιερ Λιγκ με εμπειρίες, όπως ο Φοντέν, ο Σάκα, ο Ράις, ο Γουόκερ, ο Αλεξάντερ-Άρνολντ και φυσικά τα μεγάλα αστέρια της, ο Τζουντ Μπέλινγχαμ της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Χάρι Κέιν της Μπάγερν Μονάχου.Ταλέντο αστείρευτο χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά το ερώτημα είναι θα καταφέρει να αποβάλει το σύνδρομο του λούζερ που την διακατέχει εδώ και πολλά πολλά χρόνια, αλλά και την αφέλεια με την οποία προσεγγίζει πολλές φορές τα κρίσιμα παιχνίδια. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν τα καταφέρει και αυτή τη φορά θα αρχίσει να τρίζει για τα καλά η καρέκλα του Γκάρεθ Σάουγκεϊτ στον πάγκο. Τελευταία φορά που παρουσίασε πραγματικά σπουδαία ομάδα η Αγγλία ήταν το Μουντιάλ του 1990, όταν είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Ντιν Χέντερσον (Κρίσταλ Πάλας)

Αμυντικοί: Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρκ Γκουέι (Κρίσταλ Πάλας), Έζρι Κόνσα (Άστον Βίλα), Τζο Γκόμεζ (Λίβερπουλ), Λιούις Ντανκ (Μπράιτον), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κίεραν Τρίπιερ (Νιουκάστλ)

Μέσοι: Ντέκλαν Ράις (Άρσεναλ), Κόνορ Γκάλαχερ (Τσέλσι), Κόμπι Μέινου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Άνταμ Γουάρτον (Κρίσταλ Πάλας), Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Ρεάλ Μαδρίτης), Κόουλ Πάλμερ (Τσέλσι), Εμπερέτσι Έζε (Κρίσταλ Πάλας)

Επιθετικοί: Άντονι Γκόρντον (Νιουκάστλ), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ), Τζάροντ Μπόουεν (Γουέστ Χαμ), Χάρι Κέιν (Μπάγερν Μονάχου), Όλι Γουότκινς (Άστον Βίλα), Άιβαν Τόνεϊ (Μπρέντφορντ)

ΔΑΝΙΑ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ «16» ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο,ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ

Αν και η ποδοσφαιρική Ιστορία της μετρά μόλις τέσσερις δεκαετίες, τα κατορθώματά της είναι εκπληκτικά αν συνυπολογίσουμε τη μηδαμινή σχεδόν διάκριση σε συλλογικό επίπεδο και το για πολλές δεκαετίες ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρό της. Ποιος δεν θυμάται αυτό που πέτυχε το 1992, όταν βρέθηκε… την τελευταία στιγμή στα τελικά του Euro της Σουηδίας λόγω αποκλεισμού της τότε Γιουγκοσλαβίας και με τους παίκτες της να κάνουν διακοπές! Η κατάκτηση του Euro τότε, μαζί με τον άθλο της Ελλάδας το 2004 παραμένουν οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο προηγούμενο Euro έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όταν αποκλείστηκε από τη γηπεδούχο Αγγλία, ωστόσο στο Κατάρ το 2022 είχε μια μετριότατη παρουσία. Ο προπονητής της Κάσπερ Χιούλμαν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο βασισμένο στη δύναμη και το πρέσινγκ που την καθιστούν δυσκολοκατάβλητη για τις αντίπαλες ομάδες.Εκτός της πρώτης θέσης στο Euro 1992, έχει άλλες τρεις παρουσίες μέχρι τα ημιτελικά. Στα αστέρια της συγκαταλέγονται παίκτες όπως ο Χόιμπεργκ, ο γκολκίπερ Σμάιχελ, ο Ντιλέινι, ο Χόιλουντ, ωστόσο ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Κρίστιαν Έρικσεν που μετά την απίστευτη περιπέτεια με την υγεία το προηγούμενο Euro τo 2021, βγήκε νικητής της ζωής και θα δώσει ξανά δυναμικά το παρών!

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Φρ. Ρόνοου (Ουνιόν Β.), Κ. Σμάιχελ (Άντερλεχτ), Μ. Χερμάνσεν (Λέστερ)

Αμυντικοί: Αλ. Μπαχ (Μπενφίκα), Αν. Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Γ. Βέστεργκορντ (Λέστερ), Γ. Άντερσεν (Κρίσταλ Π.), Γ. Μέλε (Βόλφσμπουργκ), Ρ. Ν. Κρίστενσεν (Ρόμα), Σ. Κίερ (Μίλαν), Β. Κρίστιανσεν (Μπολόνια), Β. Νέλσον (Γαλατασαράι)

Μέσοι: Κ. Έρικσεν (Μ. Γιουν.), Κ. Νόργκορντ (Μπρέντφορντ), Μ. Γιένσεν (Μπρέντφορντ), Μ. Ντάμσγκορντ (Μπρέντφορντ), Μ. Χιούλμαντ (Σπόρτινγκ Λ.), Π. Εμ. Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Τ. Ντιλένι (Άντερλεχτ)

Επιθετικοί: Αν. Ντρέιερ (Άντερλεχτ), Αν. Σκ. Όλσεν (Κλαμπ Μπριζ), Γ. Μπ. Λάρσεν (Μπέρνλι), Γ. Βιντ (Βόλφσμπουργκ), Κ. Ντόλμπεργκ (Άντερλεχτ), Ρ. Χόιλουντ (Μ. Γιουν.), Γ. Πόουλσεν (Λειψία)

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΚΥΝΗΓΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO

Xωρίς περγαμηνές στην μάλλον φτωχή ως τώρα παρουσία της σε μεγάλες διοργανώσεις η Σλοβενία εμφανίζεται για δεύτερη φορά σε τελική φάση Euro ελπίζοντας αυτή τη φορά να τα πάει καλύτερα και να παλέψει ανάμεσα… στις συμπληγάδες της Αγγλίας, της Δανίας και της Σερβίας για μια διάκριση. Δεν λείπουν οι καλοί παίκτες από το ρόστερ της, όπως ο τερματοφύλακάς της ο Γιαν Όμπλακ της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Σέσκο της Λειψίας, αλλά και οι τρεις «Έλληνες» που ανήκουν στον Παναθηναϊκό (Σπόραρ, Τσέριν, Βέρμπιτς). Ο προπονητής της Ματίας Κεκ την οδήγησε στα γήπεδα της Γερμανίας τερματίζοντας δεύτερη στα προκριματικά πίσω από την πρώτη Δανία, έχοντας δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύνολο.

To ρόστερ

Tερματοφύλακες: Γιαν Όμπλακ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Βιντ Μπέλεκ (AΠΟΕΛ), Iγκόρ Βέκιτς (Βέιλε), Mάτεβτς Βίντοβτσεκ (Ολύμπια Λιουμπλιάνας)

Αμυντικοί: Γιούρε Μπάλκοβετς (Aλάνιασπορ), Γιάκα Μπιγιόλ (Oυντινέζε), Μίχα Μπλάζιτς (Λεχ Πόζναν), Ντέιβιντ Μπρεκάλο (Oρλάντο Σίτι), Βάνια Ντρκούσιτς (Σότσι), Έρικ Γιανζά (Γκόρνικ Ζάμπρζε), Ζαν Κάρνιτσνικ (Tσέλιε), Πέταρ Στογιάνοβιτς (Σαμπντόρια), Ζαν Ζάλετελ (Bίμποργκ)

Mέσοι: Τίμι Έλσνικ (Ολύμπια Λιουμπλιάνας), Άνταμ Τσέριν (Παναθηναϊκός), Γκόρεντς Στάνκοβιτς (Στουρμ Γκρατζ), Tόμι Χόρβατ (Στουρμ Γκρατζ), Γιάσμιν Κούρτιτς (Σουντιρόλ), Σάντι Λόβριτς (Σπέτσια), Μπένιαμιν Βέρμπιτς (Παναθηναϊκός), Μίχα Ζάιτς (Φενέρμπαχτσε), Άντριαν Ζελίκοβιτς (Σπαρτάκ Τρνάβα), Νίνο Ζούγκαλ (Mπόντο/Γκλιμντ)

Επιθετικοί: Ζαν Τσέλαρ (Λουγκάνο), Ίλιτσιτς (Μάριμπορ), Γιάν Μλάκαρ (Πίζα), Μπένιαμιν Σέσκο (Λειψία), Άντραζ Σπόραρ (Παναθηναϊκός), Ζαν Βιπότνικ (Mπορντό), Λούκα Ζάχοβιτς (Πογκόν Στσέτσιν)

ΣΕΡΒΙΑ: ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO!

Από την Σερβία ουδέποτε έλειψε το ταλέντο και οι καλοί παίκτες που μεσουρανούν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε ποτέ να διακριθεί σε μεγάλη διοργάνωση. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η πρώτη παρουσία σε τελική φάση Euro ως Σερβία και ευελπιστεί να διακριθεί σε έναν όμιλο που έχει το ταλέντο να το πετύχει. Ο τεχνικός της, ο διάσημος Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να «δαμάσει» το άναρχο στυλ και ταλέντο των παικτών του ώστε να παρουσιάσουν ένα δυνατό, σταθερό και ομοιογενές σύνολο, ικανό να φέρει επιτυχίες. Με παίκτες όπως ο Τάντιτς, ο Μίτροβιτς, και οι «Έλληνες» Ζίβκοβις, Γκατσίνοβιτς, Μαξίμοβιτς και Μλαντένοβιτς ποιος αμφιβάλλει ότι έχει τα φόντα να διακριθεί; Εφόσον καταφέρει να προκριθεί από αυτόν τον όμιλο όλα είναι πιθανά στην νοκ άουτ φάση.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Τορίνο), Πρέντραγκ Ράικοβιτς (Μαγιόρκα), Τζόρτζε Πέτροβιτς (Τσέλσι)

Αμυντικοί: Στραχίνια Πάβλοβιτς (Ζάλτσμπουργκ), Νίκολα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα), Μίλος Βέλκοβιτς (Βέρντερ Βρέμης), Σρτζαν Μπάμπιτς (Σπαρτάκ Μόσχας), Ούρος Σπάγιτς (Ερυθρός Αστέρας), Νεμάνια Στόγιτς (Μπάτσκα Τόπολα), Φίλιπ Μλαντένοβιτς (Παναθηναϊκός)

Μέσοι: Σάσα Λούκιτς (Τορίνο), Νεμάνια Γκούντελι (Σεβίλλη), Νεμάνια Μακσίμοβιτς (Παναθηναϊκός), Ίβαν Ίλιτς (Τορίνο), Σρτζαν Μιχαΐλοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Αλ Χιλάλ), Ντούσαν Τάντιτς (Φενέρμπαχτσε), Λαζάρ Σάμαρτζιτς (Ουντινέζε), Βέλικο Μπιρμάντσεβιτς (Σπάρτα Πράγας), Φίλιπ Κόστιτς (Γιουβέντους), Άντριγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (ΑΕΚ)

Επιθετικοί: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Αλ Χιλάλ), Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους), Λούκα Γιόβιτς (Μίλαν), Πέταρ Ράτκοφ (Ζάλτσμπουργκ)

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ: ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ, ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ

Μετέχει για 9η φορά σε τελική φάση Euro με την τελευταία της συμμετοχή να στέφεται πάντως από οικτρή αποτυχία, καθώς αποκλείστηκε στους «16» στα γήπεδα της Αγγλίας το 2021 από την Ελβετία στα πέναλτι. Στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022 λίγο έλειψε να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2018, χάνοντας στον αλησμόνητο εκείνο τελικό στα πέναλτι από την Αργεντινή του Μέσι. Με βάση το ρόστερ που διαθέτει θεωρείται ήδη μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο, εφόσον αποφύγει τρανταχτά λάθη που της κόστισαν στο παρελθόν. Ο επί 12 συναπτά έτη στον πάγκο των «τρικολόρ» Ντιντιέ Ντεσάν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το πιο πλήρες ρόστερ στα γήπεδα της Γερμανίας και μάλλον έχει δίκιο: Εμπαπέ, Ντεμπελέ, Κόλο Μουανί, Κομάν, Ζιρού, Καμαβιγκά, Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκρειζμάν, Μαντί, Παβάρ, Ουπαμεκανό δίνουν στη Γαλλία ένα σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Προκρίθηκε από τον ίδιο όμιλο της εθνικής μας ομάδας και κάθε άλλο παρά τρόμαξε την ομάδα του Πογέτ. Στον όμιλο που μετέχει θεωρείται το φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις μαζί με την Ολλανδία.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Μάικ Μενιάν (Μίλαν), Μπρις Σαμπά (Λανς), Αλφόνς Αρεολά (Γ. Χαμ).

Αμυντικοί: Τεό Ερναντέζ (Μίλαν), Φερλάν Μαντί (Ρεάλ Μ.), Μπενζαμέν Παβάρ (Ίντερ), Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ), Ζονατάν Κλος (Μαρσέιγ), Ζιλ Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Νταγιό Ουπαμεκανό (Μπάγερν Μ.).

Μέσοι: Αντριάν Ραμπιό (Γιουβέντους), Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μ.), Ορελιάν Τσουαμενί (Ρεάλ Μ.), Εντουαρντό Καμαβινγκά (Ρεάλ Μ.), Γουαρέν Ζαΐρ-Εμερί (Παρί Σ.Ζ.), Γιουσούφ Φοφανά (Μονακό), Ενγκολό Καντέ (Αλ-Ίτιχαντ).

Επιθετικοί: Μπράντλεϊ Μπαρκολά (Παρί Σ.Ζ.), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μ.), Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σ.Ζ.), Μάρκους Τιράμ (Ίντερ), Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν), Ουσμάν Ντεμπελέ (Παρί Σ.Ζ.), Ραντάλ Κολό Μουανί (Παρί Σ.Ζ.).

ΑΥΣΤΡΙΑ: ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Είναι η τρίτη διαδοχική φορά που η Αυστρία μετέχει σε τελική φάση Euro, όντας σε ανοδική πορεία αναζητώντας την μεγάλη επιτυχία μέσα από έναν δύσκολο όμιλο πάντως μαζί με Γαλλία, Ολλανδία και Πολωνία. Η πολύ καλή πορεία της στα προκριματικά, όταν τερμάτισε δεύτερη πίσω από το Βέλγιο, δίνει ελπίδες στο συγκρότημα του Ραλφ Ράγκνικ για πρόκριση έστω μέσα από την καλύτερη τρίτη ομάδα από τις υπόλοιπες του τουρνουά. Έχει τις δυνατότητες να το πετύχει μιας και διαθέτει παίκτες ικανότατους που μετέχουν στην απαιτητική Μπουντεσλίγκα, αλλά και στο διαρκώς αναπτυσσόμενο πρωτάθλημα της Αυστρίας, όπως ο Ζάμπιτσερ της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο Αρναούτοβιτς της Ίντερ, ο Μπαουμγκάρντνερ της Λειψίας, ενώ πλήγμα θεωρείται η απουσία του Άλαμπα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Πάτρικ Πεντζ (Μπρόντμπι), Χάινζ Λάιντερ (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ), Νίκλας Χεντλ (Ραπίντ).

Αμυντικοί: Στέφαν Πος (Μπολόνια), Μαξιμίλιαν Βέμπερ (Γκλάντμπαχ), Φίλιπ Λίνχαρτ (Φράιμπουργκ), Κέβιν Ντάνσο (Λανς), Φιλίπ Μουενέ (Μάιντς), Φλάβιους Ντάνιλιουτς (Σάλτσμπουργκ), Λέοπολντ Κουέρφελντ (Ραπίντ), Γκέρνοτ Τράουνερ (Φέγενορντ).

Μέσοι: Μαρσέλ Ζάμπιτσερ (Ντόρτμουντ), Φλόριαν Γκρίλιτς (Χοφενχάιμ), Κρίστοφ Μπάουμγκαρτνερ (Λειψία), Κόνραντ Λάιμερ (Μπάγερν Μονάχου), Μάρκο Γκριλ (Ραπίντ), Φλόριαν Κάιντς (Κολωνία), Νικόλας Σίβαλντ (Λειψία), Αλεξάντερ Πρας (Στουρμ Γκρατς), Ρομάνο Σμιντ (Βέρντερ), Ματίας Σιλντ (Ραπίντ), Πάτρικ Βίμερ (Βόλφσμπουργκ).

Επιθετικοί: Μάρκο Αρναούτοβιτς (Ίντερ), Μίχαελ Γκρέγκοριτς (Φράιμπουργκ), Αντρέας Βάιμαν (Γουέστ Μπρομ), Μαξιμίλιαν Έντρουπ (Χάρτμπεργκ).

ΠΟΛΩΝΙΑ: ME ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ ΤΟΝ ΛΕΒΑΝΤΟΦΚΣΙ ΚΥΝΗΓΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΜΙΛΟ

Σε σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια η Πολωνία μετέχει για Πέμπτη σερί φορά σε τελική φάση Euro και η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της. Πραγματοποίησε σειρά κακών εμφανίσεων στα προκριματικά τερματίζοντας στην 3η θέση πίσω από Αλβανία και Τσεχία, παρότι έχει στη διάθεσή της κορυφαίους ποδοσφαιριστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ο Λεβαντόφσκι της Μπαρτσελόνα, ο Μίλικ της Γιουβέντους, ο Ζιελίνσκι της Νάπολι, ο Σεμπάστιαν Σιμάνσκι της Φενερμπαχτσέ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποστολή είναι και ο Ντάμιαν Σιμάνσκι της ΑΕΚ. Στον πάγκο βρίσκεται ο Μίχαελ Πρόμπερζ που ανέλαβε εν μέσω προκριματικών στη θέση του Φερνάντο Σάντος και πέτυχε να φέρει ισορροπία και ηρεμία στην εθνική ομάδα μετά από μερικά άσχημα αποτελέσματα. Θα είναι μεγάλη επιτυχία αν περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, δεδομένου των υπόλοιπων ομάδων του ομίλου. Η Πολωνία μια ομάδα με ένδοξο παρελθόν τις δεκαετίες του 70 και του 80 με παίκτες όπως ο Κάζιμιρ Ντέινα, ο Λάτο, ο Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ (ποιος δεν τον θυμάται στο πλευρό του Μισέλ Πλατινί στη Γιουβέντους;) προσπαθεί να βρει αγωνιστική ταυτότητα και να ξαναμπεί στο δρόμο των επιτυχιών.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Β. Στσέζνι (Γιουβέντους), Λ. Σκορούπσκι (Μπολόνια), Ο. Ζιχ (Πούσζτσα), Μ. Μπούλκα (Νις)

Αμυντικοί: Γ. Μπεντνάρεκ (Σαουθάμπτον), Μ. Μπερεζίνσκι (Έμπολι), Π. Μποχνιέβιτς (Χέρενφεεν), Π. Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Γ. Κίβιορ (Άρσεναλ), Τ. Πούχατς (Καϊζερσλάουτερν), Μ. Σάλαμον (Λεχ Πόζναν), Σ. Βαλουκιέβιτς (Έμπολι)

Μέσοι: Π. Φρανκόβσκι (Λανς), Κ. Γκροσίτσκι (Πογκόν), Γ. Μόντερ (Μπράιτον), Γ. Πιοτρόβσκι (Λουντογκόρετς), Τ. Ρομάντσουκ (Γιαγκελόνια), Μ. Σλις (Ατλάντα), Ν. Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σ. Σιμάνσκι (Φενέρμπαχτσε), Μ. Σκόρας (Μπριζ), Π. Ζιελίνσκι (Νάπολι), Ν. Ζαλέβσκι (Ρόμα), Κ. Ουρμπάνσκι (Μπολόνια)

Επιθετικοί: Ρ. Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Α. Μπούκσα (Αντάλιασπορ), Α. Μίλικ (Γιουβέντους), Κ. Πιόντεκ (Μπασάκσεχιρ), Κ. Σβιντέρσκι (Βερόνα)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΙΚΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

Αν αναζητούσαμε την πιο αδικημένη ποδοσφαιρικά ομάδα στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, αλλά και την πιο άτυχη, αυτή θα ήταν σίγουρα η Ολλανδία. Μια ποδοσφαιρική σχολή από μόνη της, δίδαξε ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 70 και του 80, ωστόσο παρά το υποδειγματικό ποδόσφαιρο που παίζει και τους παγκόσμιας κλάσης παίκτες που έβγαλε κατά καιρούς, μόλις μια φορά κατέκτησε την κορυφή, το 1988, κι αυτή στα γήπεδα της Γερμανίας, όπως και τώρα! Τυχαίο; Το πιο πιθανό ναι, γιατί σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει το ταλέντο εκείνης της εκπληκτικής ομάδας (Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ κλπ.), ούτε καν της ομάδας του 2010 όταν στον τελικό του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής έχασε από την αχτύπητη εκείνη την εποχή Ισπανία. Ο Ρόλαντ Κούμαν είναι για δεύτερη φορά στον πάγκο των «οράνιε» και έχει πολλά «εργαλεία» στα χέρια του και μπόλικο ταλέντο παικτών για μια μεγάλη πορεία, ωστόσο παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια αρκετά ασταθής, όπως και στα προκριματικά όπου ήταν στον ίδιο όμιλο με την εθνική μας ομάδα. Μεγάλα αστέρια της παραμένουν ο Ντεπάι, ο Βέγχορστ, ο Ντάμφρις, ο Ντε Λιχτ, ο Φαν Ντάικ.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γιούστιν Μπάιλοβ (Φέγενορντ), Μαρκ Φλέκεν (Μπρέντφορντ), Μπαρτ Φερμπρούγκεν (Μπράιτον).

Αμυντικοί: Νέιθαν Άκε (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάλεϊ Μπλιντ (Τζιρόνα), Ματάις ντε Λιχτ (Μπάγερν), Στέφαν ντε Φράι (Ίντερ), Τζέρεμι Φρίμπονγκ (Λέβερκουζεν), Λουτσχαρέλ Χεερτρούιντα (Φέγενορντ), Μίκι φαν ντε Φεν (Τότεναμ), Βίρτζιλ φαν Ντάικ (Λίβερπουλ).

Μέσοι: Ντενζέλ Ντάμφρις (Ίντερ), Ράιαν Χράφενμπερχ (Λίβερπουλ), Γιόεϊ Φέερμαν (Αϊντχόφεν), Τιγιάνι Ρέιντερς (Μίλαν), Γέρντι Σχούτεν (Αϊντχόφεν), Τέουν Κόοπμεϊνερς (Αταλάντα), Χεορχίνιο Βαϊνάλντουμ (Αλ Ετιφάκ), Χάβι Σίμονς (Λειψία).

Επιθετικοί: Στέφεν Μπέρχβαϊν (Άγιαξ), Μπράιν Μπρόμπεϊ (Άγιαξ), Μέμφις Ντεπάι (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κόντι Χάκπο (Λίβερπουλ), Ντόνιελ Μάλεν (Ντόρτμουντ), Βουτ Βέγχορστ (Χόφενχαϊμ).

Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ

OYKΡΑΝΙΑ: ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ «DARK HORSES» ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Μια χώρα που περνά δύσκολα τα τελευταία χρόνια θα παρουσιαστεί στην Γερμανία με ένα νεανικό και γεμάτο ταλέντο ρόστερ. Οι Ουκρανοί θέλουν να επαναλάβουν την πορεία της προηγούμενης διοργάνωσης, όπου έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά και βρισκόμενοι στον πιο βατό όμιλο της διοργάνωσης με Βέλγιο, Ρουμανία και Σλοβακία έχουν σοβαρές πιθανότητες να τους δούμε στα νοκ-άουτ. Στα προκριματικά έκαναν μια αξιοσημείωτη πορεία και σε όμιλο με Αγγλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία και Μάλτα κατάφεραν και ισοβάθμησαν στην δεύτερη θέση με την Ιταλία, αλλά υστερούσαν στην ισοβαθμία. Έπειτα κατάφεραν μέσω του Nations League να περάσουν στα τελικά και μάλιστα με δύο σερί ανατροπές απέναντι σε Βοσνία Ερζεγοβίνη και Ισλανδία. Ο Σεργκέι Ρεμπρόφ κάθεται στην πάγκο των Ουκρανών και με την εμεπιρία το έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα πορεία των Ουκρανών.
Η Ουκρανία έχει αρκετούς παίκτες με ποιότητα από τον Λούνιν που έκανε την χρονιά της ζωής του με την ρεάλ Μδρίτης μέχρι και τον Μούντρικ της Τσέλσι. Όμως, τα φώτα πέφτουν πάνω στο αστέρι της Χιρόνα, που εξέπληξε όλη την Ευρώπη φέτος, τον Αρτέμ Ντόβμπικ. Ο 26χρονος επιθετικός πέτυχε 24 γκολ στην La Liga και οι Ουκρανοί ελπίζουν για ανάλογες εμφανίσεις στο Euro.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γ. Μπουσάν (Ντινάμο Κιέβου), Α. Τρουμπίν (Μπενφίκα), Α. Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης)

Αμυντικοί: Μ. Ματιβένκο (Σαχτάρ), Γ. Κονόπλια (Σαχτάρ), Β. Μπόνταρ (Σαχτάρ), Ο. Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Β. Μικολένκο (Έβερτον), Ι. Ζαμπάρνι (Μπόρνμουθ), Ο. Σβάτοκ (Ντνιπρό), Μ. Ταλοβέροβ (Λίντσερ), Μ. Μιχαϊλιτσένκο (Πολισία)

Μέσοι: Α. Γιαρμόλενκο (Ντινάμο Κιέβου), Μ. Σαπαρένκο (Ντινάμο Κιέβου), Β. Μπράζκο (Ντινάμο Κιέβου), Τ. Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ο. Ζούμπκοβ (Σαχτάρ), Γ. Σουντακόβ (Σαχτάρ), Ο. Ζίντσενκο (Άρσεναλ), Β. Τσιγκανκόβ (Χιρόνα), Μ. Μούντρικ (Τσέλσι), Σ. Σιντόρτσουκ (Βέστερλο), Ρ. Μαλινόβσκι (Τζένοα)

Επιθετικοί: Α. Ντόβμπικ (Χιρόνα), Ρ. Γιαρεμτσούκ (Βαλένθια), Β. Βάνατ (Ντινάμο Κιέβου)

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ

Οι Σλοβάκοι δίνουν τα παρόν στο Euro για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ο όμιλος με Βέλγιο, Ουκρανία, Ρουμανία και το γεγονός ότι και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες της διοργάνωσης μπορούν να προκριθούν στα νοκ- άουτ την κάνουν να ελπίζουν. Στα προκριματικά πέρασαν ως δεύτεροι μόνο κάτω από τους αήττητους Πορτογάλους ξεπερνώντας ομάδες όπως το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Λιχτενστάιν. Το 1976 μάλιστα είχαν κατακτήσει τη διοργάνωση ως Τσεχοσλοβακία, αλλά κάτι αντίστοιχο είναι δύσκολο να επαναληφθεί φέτος. Ο Φραντσέσκο Καλτσόνα βρίσκεtαι στον πάγκο, άλλος ένα Ιταλός προπονητής στο Euro και σε 16 αγώνες μετρά επτά νίκες, 5 ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.
Για τρίτη σερί διοργάνωση ο Μίλαν Σκρίνιαρ θα είναι εγγύηση στην άμυνα των Σλοβάκων και με την εμπειρία του θα καθοδηγήσει τη υπόλοιπη ομάδα.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Ρόντακ (Φούλαμ), Ράβας (Νιου Ίνγκλαντ)

Αμυντικοί: Πέκαρικ (Χέρτα), Σκρίνιαρ (Παρί Σ.Ζ.), Γκιομπέρ (Σαλερνιτάνα), Χάντσκο (Φέγενορντ), Βάβρο (Κοπεγχάγη), Ντε Μάρκο (Χατά), Όμπερτ (Κάλιαρι), Κόσα (Σπ. Τρνάβα)

Μέσοι: Κούτσκα (Σλ. Μπρατισλάβας), Ντούντα (Βερόνα), Χροσόφσκι (Γκενκ), Λομπότκα (Νάπολι), Μπέρο (Μπόχουμ), Μπένες (Αμβούργο), Ρίγκο (Μπ. Οστράβα)

Επιθετικοί: Μποζένικ (Μποαβίστα), Χάρασλιν (Σπ. Πράγας), Σούσλοβ (Βερόνα), Σρανζ (Σλ. Πράγας), Στρέλετς (Σλ. Μπρατισλάβας), Ντούρις (Άσκολι), Τούπτα (Σλ. Λίμπερετς), Σάουερ (Φέγενορντ)

ΒΕΛΓΙΟ: Η ΧΡΥΣΗ ΓΕΝΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Οι «κόκκινοι διάβολοι» είναι αδιαμφισβήτητα το φαβορί του ομίλου με Ουκρανία, Σλοβακία και Ρουμανία. Με αρκετούς παίκτες να έχουν αποχωρήσει από την εθνική όπως ο Αζάρ και ο Κουρτουά, ο οποίος έχει κόντρα με τον προπονητή. Το Βέγλιο τερμάτισε στην πρώτη θέση των προκριματικών πάνω από την Αυστρία, τη Σουηδία, το Αζερμπαϊτζάν και την Εσθονία. Έχοντας φτάσει στις δύο τελευταίες διοργανώσεις στα προημιτελικά, φέτος ελπίζει για το βήμα παραπάνω. Ο Ντομένικο Τεντέσκο έχει κρατήσει την ομάδα του αήττητη και ευελπιστεί να κάνει το ίδιο στα γήπεδα της Γερμανίας.
Τα αστέρια στο ρόστερ του Βελγίου είναι πολλά, αλλά δεν γίνεται να μην ξεχωρίσουμε τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ο μαέστρος της Σίτι καλείται να οδηγήσει για άλλη μια διοργάνωση τους Βέλγους σε μια καλή πορεία.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Κουν Κάστελς (Βόλφσμπουργκ), Τόμας Καμίνσκι (Λούτον), Ματς Σελς (Νότιγχαμ Φόρεστ).

Αμυντικοί: Τίμοθι Καστάν (Φούλαμ), Μαξίμ Ντε Κάιπερ (Κλαμπ Μπριζ), Ζενό Ντεμπάστ (Άντερλεχτ), Βάουτ Φάες (Λέστερ), Τόμας Μενιέ (Τραμπζονσπόρ), Αρτούρ Τεάτ (Ρεν), Γιαν Βερτόνχεν (Άντερλεχτ), Άξελ Βίτσελ (Ατλέτικο Μαδρίτης).

Μέσοι: Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Ορέλ Μανγκαλά (Λυών), Αμαντού Ονανά (Έβερτον), Γιούρι Τίλεμανς (Άστον Βίλα), Άρθουρ Βερμέρεν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Άστερ Βρανκς (Βόλφσμπουργκ).

Επιθετικοί: Γιόχαν Μπακαγιόκο (Αϊντχόφεν), Γιανίκ Καράσκο (Αλ-Σαμπάμπ), Σαρλ Ντε Κετελάρε (Αταλάντα), Ζερεμί Ντοκού (Μάντσεστερ Σίτι), Ρομέλου Λουκάκου (Ρόμα), Ντόντι Λουκεμπάκιο (Σεβίλλη), Λόις Οπεντά (Λειψία), Λεάντρο Τροσάρ (Άρσεναλ).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ

Η Ρουμανία επιστρέφει στο Euro μετά το 2016, όπου είχε αποκλειστεί από τους ομίλους. Βρίσκεται σε έναν όμιλο με Βέλγιο, Ουκρανία και Σλοβακία που μπορεί να διεκδικήσει πράγματα. Η καλύτερη πορεία των Ρουμάνων ήταν στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας, το 2000, όταν έφτασαν έως και τα προημιτελικά. Η εθνική Ρουμανίας τερμάτισε πρώτη στον όμιλο των προκριματικών, αφήνοντας δεύτερη την Ελβετία κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ο Έντουαρντ Ιορντανέσκου ανέλαβε την Εθνική Ρουμανίας τον Ιανουάριο του 2022 και η μέχρι στιγμής πορεία του κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη και μπορεί με την εμπειρία του να την στείλει στα νοκ – αουτ.
Το ρόστερ των Ρουμάνων δεν έχει κάποιο μεγάλο όνομα, όμως είναι μια καλοκουρδισμένη ομάδα με αξιοσημείωτους παίκτες όπως οι Ιάνις Χάτζι (Αλαβές), Τζορτζ Πούσκας (Μπάρι) και Ντένις Μαν (Πάρμα)

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Φλορίν Νίτσα (Γκαζιαντέπ), Οράτσιου Μολντοβάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Στέφαν Ταρνοβάνου (Στεάουα)

Αμυντικοί: Νικούσορ Μπάντσου (Κραϊόβα), Ιονούτ Νεντελτσεάρου (Παλέρμο), Άντριαν Ρους (Πάφος), Αντρέι Ράτσιου (Ράγιο Βαγιεκάνο), Ράντου Ντράγκουσιν (Τότεναμ), Βασίλιε Μόγκος (Κλουζ), Μπόγκνταν Ρακόβιτσαν (Ράκοβ Τσενστοχόβα)

Μέσοι: Νικολάε Στάντσιου (Νταμάκ), Ραζβάν Μάριν (Έμπολι), Αλεξάντρου Τσιτσαλντάου (Κόνιασπορ), Μάριους Μάριν (Πίζα), Ντάριους Ολάρου (Στεάουα), Νέιαν Σορέσκου (Γκαζιαντέπ), Φλορινέλ Κομάν (Στεάουα), Άντριαν Σουτ (Στεάουα), Κονσταντίν Γκραμένι (Φαρούλ Κονστάντζα)

Επιθετικοί: Ιάνις Χάτζι (Αλαβές), Ντένις Μαν (Πάρμα), Βαλεντίν Μιχάιλα (Πάρμα), Ντένις Άλιμπετς (Μουαϊτέρ), Ντένις Ντράγκους (Γκαζιαντέπ), Ντάνιελ Μπιρλιγκέα (Κλουζ), Τζορτζ Πούσκας (Μπάρι)

ΣΤ΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΟΡΥΦΗ

Η Πορτογαλία βρίσκεται στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης μαζί με την Τσεχία, την Τουρκία και την Γεωργία. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, έχει σίγουρα τον πρώτο λόγο στον όμιλό της και είναι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Ο Ισπανός τεχνικός έχοντας την εμπειρία τέτοιων μεγάλων διοργανώσεων στο παρελθόν όντας προπονητής της εθνικής ομάδας του Βελγίου, οδήγησε την Πορτογαλία στα τελικά της Γερμανίας έχοντας το απόλυτο στα προκριματικά. Σε όμιλο με Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Λιχτενστάιν, η Πορτογαλία είναι η μοναδική ομάδα που έκανε 10 νίκες σε ισάριθμα ματς σκοράροντας 36 γκολ και με μόλις 2 γκολ παθητικό έχει βάλει ψηλά τον πήχη στα γήπεδα της Γερμανίας
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα δώσει το παρόν σε ένα ακόμη μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού για 6η συνεχόμενη φορά και με οδηγό την κατάκτηση του Euro το 2016, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης με 14 γκολ με την βοήθεια και των άλλων αστέρων συμπαικτών του θα προσπαθήσει στην δύση της καριέρας του να κατακτήσει άλλο ένα Euro.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ντιόγκο Κόστα (Πόρτο), Ρουί Πατρίσιο (Ρόμα), Ζοσέ Σα (Γουλβς)

Αμυντικοί: Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Γκονσάλο Ινάσιο (Σπόρτινγκ), Αντόνιο Σίλβα (Μπενφίκα), Ζοάο Κανσέλο (Μπαρτσελόνα), Ντιόγκο Νταλότ (Μάντσεστερ Γιουν.), Νέλσον Σεμέντο (Γουλβς), Νούνο Μέντες (Παρί Σ.Ζ.)

Μέσοι: Ζοάο Νέβες (Μπενφίκα), Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σ.Ζ.), Ρούμπεν Νέβες (Αλ Χιλάλ), Ζοάο Παλίνια (Φούλαμ), Βιτίνια (Παρί Σ.Ζ.), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουν.), Ματέους Νούνες (Μάντσεστερ Σίτι), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι)

Επιθετικοί: Ραφαέλ Λεάο (Μίλαν), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Φρανσίσκο Κονσεϊσάο (Πόρτο), Πέδρο Νέτο (Γουλβς), Κριστιάνο Ρονάλντο (Αλ Νασρ), Ζοάο Φέλιξ (Μπαρτσελόνα), Γκονσάλο Ράμος (Παρί Σ.Ζ.)

ΤΣΕΧΙΑ: ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ

H Τσεχία πιστή στο ραντεβού της στο Euro, καθώς θα πραγματοποιήσει την 8η συνεχόμενη συμμετοχή της σε έναν απαιτητικό όμιλο με Πορτογαλία, Τουρκία και Γεωργία. Στα προκριματικά βρισκόταν στον 5ο όμιλο μαζί με Αλβανία, Πολωνία, Μολδαβία και Νησιά Φερόε και κατάφερε να «τσεκάρει» το εισιτήριό της για τα γήπεδα της Γερμανίας την τελευταία αγωνιστική, αφού νίκησε με 3-0 την Μολδαβία και τερμάτισε στην 2η θέση ισοβαθμώντας με την Αλβανία. Ο Γιάροσλαβ Σίλχαβι ήταν αυτός που οδήγησε την Τσεχία στα γήπεδα της Γερμανίας, όμως όπως είχε προαναγγείλει, παραιτήθηκε λόγω της κακής κριτικής που δεχόταν για την πορεία της ομάδας στα προκριματικά. Οι Τσέχοι θα παραταχθούν στα γήπεδα της Γερμανίας με τον πρώην διεθνή της τότε Τσεχοσλοβακίας, Ιβάν Χάσεκ. Οι Τσέχοι έχουν να θυμούνται την κατάκτηση του Euro το 1976 ως Τσεχοσλοβακία, αλλά και την άκρως πετυχημένη πορεία στην προηγούμενη διοργάνωση, που έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά.
Ο Πάτρικ Σικ, ο οποίος έρχεται στο Euro μετά από μια τρομερή σεζόν με την Λεβερκούζεν καλείται να επαναλάβει τα πεπραγμένα του στην προηγούμενη διοργάνωση, όπου με 5 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γίντριχ Στάνεκ (Σλάβια Πράγας), Ματέι Κόβαρ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Βίτεσλαβ Γιάρος (Στουρμ Γκρατς)

Αμυντικοί: Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Τόμας Χόλες (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Ζίμα (Σλάβια Πράγας), Λάντισλαβ Κρεΐτσι (Σπάρτα Πράγας), Νταβίντ Ντουντέρα (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Γιουράσεκ (Χόφενχαϊμ), Μάρτιν Βίτικ (Σπάρτα Πράγας), Ρόμπιν Χράνατς (Βικτόρια Πλζεν), Τόμας Βλτσεκ (Σλάβια Πράγας)

Μέσοι: Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Αντονίν Μπαράκ (Φιορεντίνα), Μίχαλ Σάντιλεκ (Τβέντε), Λούκας Προβόντ (Σλάβια Πράγας), Βάτσλαβ Τσέρνι (Βόλφσμπουργκ), Οντρέι Λινγκρ (Φέγενορντ), Πάβελ Σουλτς (Βικτόρια Πλζεν), Ματέι Γιουράσεκ (Σλάβια Πράγας), Λούκας Τσερβ (Βικτόρια Πλζεν)

Επιθετικοί: Πάτρικ Σικ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Άνταμ Χλόζεκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιαν Κούχτα (Σπάρτα Πράγας), Μόιμιρ Χίτιλ (Σλάβια Πράγας), Τόμας Χόρι (Βικτόρια Πλζεν)

ΓΕΩΡΓΙΑ: Η «ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ» ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΒΑΡΑΤΣΧΕΛΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ

Η Γεωργία είναι η μόνη πρωτάρα στο Euro και βρίσκεται στον 6ο όμιλο μαζί με την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Τουρκία. Την γνωρίσαμε αρκετά καλά, καθώς στον «τελικό» της Τιφλύδας για το τρίτο γκρουπ του Nations League, απέκλεισαν στα πέναλτι την εθνική μας ομάδα και πέρασαν για πρώτη φορά σε τελικά του Euro. Στα προκριματικά σε έναν όμιλο με Ισπανία, Σκωτία, Νορβηγία και Κύπρο κατάφεραν να νικήσουν δύο φορές την Κύπρο και να πάρουν δύο ισοπαλίες με Σκωτία και Νορβηγία. Οι Γεωργιανοί είναι μια σκληρή ομάδα, αφοσιωμένη στο πλάνο του προπονητή και χτυπά στην αντεπίθεση κυρίως με το μεγάλο της αστέρι Χβίτσα Κβαρατσχέλια. Ο προπονητής της είναι ο πρώην δεξιός οπισθοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γαλλίας Βίλι Σανιόλ, ο οποίος έχει «φάει με το κουτάλι» τέτοιες διοργανώσεις και μπορεί να μεταφέρει την εμπειρία του στους παίκτες του. Άλλωστε, το μεγάλο τους στόχο οι Γεωργιανοί τον πέτυχαν και θεωρητικά πάντα θα παρουσιαστούν χωρίς άγχος, κυνηγώντας να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.
Οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι δύο. Ο πρώτος είναι ο Γεωργιανός τερματοφύλακας της Βαλένθια, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι. Ο 23χρονος γκολκίπερ έκανε μια πολύ καλή χρονιά με τις «νυχτερίδες» και ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Γεωργίας στην πορεία πρoς το Euro. Δεύτερος φυσικά ο Χβίτσα Κβαρατσχέλια. Ο Ναπολιτάνος θα αποτελέσει τον βασικό στόχο για τις αντίπαλες άμυνες και αν είναι σε καλή φόρμα οι Γεωργιανοί μπορούν να ελπίζουν σε κάτι.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γ. Μαμαρντασβίλι (Βαλένθια), Γ. Λόρια (Ντινάμο Τιφλίδας), Λ. Γκουγκεσασβίλι (Καραμπάκ)

Αμυντικοί: Σ. Κβιρκβέλια (Αλ Αχούντ), Γ. Γκβελεσιάνι (Περσέπολις), Γ. Κάσια (Σλοβάτσκο), Τ. Ταμπίτζε (Παναιτωλικός), Λ. Ντβάλι (ΑΠΟΕΛ), Λ. Κοτσοσβίλι (Κρεμονέζε), Ο. Κακαμπάτζε (Κρακόβια), Γ. Γκοτσολεϊσβίλι (Σαχτάρ)

Μέσοι: Γ. Χακβετάτζε (Γουότφορντ), Α. Μεκβαμπισβίλι (Κραϊόβα), Γ. Σίγκουα (Βασιλεία), Ο. Κιτεϊσβίλι (Στουρμ Γκρατς), Ν. Κβεκβεσκίρι (Λεχ Πόζναν), Γ. Κοτσορασβίλι (Λεβάντε), Σ. Αλτουνασβίλι (Βόλφσμπεργκερ), Λ. Σενγκέλια (Παναιτωλικός), Γ. Τσιταϊσβίλι (Ντινάμο Μπατούμι), Σ. Λομπζανίτζε (Ατλάντα)

Επιθετικοί: Γ. Μικαουτάτζε (Μετς), Μ. Ζιβζιβάτζε (Καρλσρούη), Γ. Κβιλιτάια (ΑΠΟΕΛ), Χ. Κβαρατσχέλια (Νάπολι), Ζ. Νταβιτασβίλι (Μπορντό)

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΝΟΚ ΑΟΥΤ

Οι Τούρκοι θέλουν να ξεχάσουν την προηγούμενη συμμετοχή τους στο Euro, όπου μέτρησαν τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Φέτος, σε όμιλο με Πορτογαλία, Τσεχία και Γεωργία μπορούν να ελπίζουν στην πρόκριση στα νοκ άουτ. Σημαντικό είναι ότι παίζουν το πρώτο ματς με την «θεωρητικά» αδύναμη του ομίλου Γεωργία και ότι στην Γερμανία ζουν πολλοί Τούρκοι και είναι γεγονός ότι θα υποστηρίξουν την ομάδα τους. Με την ιταλική αύρα του Μοντέλα στον πάγκο, οι Τούρκοι βγήκαν πρώτοι στον όμιλο των προκριματικών πάνω από Κροατία, Ουαλία, Αρμενία και Λετονία.
Η Τουρκία έχει αρκετούς παίκτες που ξεχωρίζουν όπως το wonder boy της Ρεάλ Μαδρίτης Αρντά Γκιουλέρ, όμως ο Χακάν Τσαλχάνογλου με την εμπειρία του και την ποιότητά του ξεχωρίζει και μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια επιτυχία.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Μερτ Γκιουνόκ (Μπεσίκτας), Ουγκουρτσάν Τσακίρ (Τραμπζονσπόρ), Αλτάι Μπαγιντίρ (Μάντσεστερ Γιουν.), Ντογκάν Αλεμντάρ (Τρουά)

Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Ρόμα), Μερίχ Ντεμιράλ (Αλ Αχλί), Οζάν Καμπάκ (Χόφενχαϊμ), Μερτ Μιουλντιούρ (Φενερμπαχτσεέ), Φέρντι Καντιόγλου (Φενερμπαχτσέ), Τσενκ Ουζκατσάρ (Βαλένθια), Αμπντουλκερίμ Μπαρντακτσί (Γαλατασαράι), Σαμέτ Ακαϊντίν (Φενερμπαχτσέ), Αχμετσαάν Καπλάν (Άγιαξ)

Μέσοι: Χακάν Τσαλχάνογλου (Ίντερ), Κάαν Αϊχάν (Γαλατασαράι), Οκάι Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Ορκούν Κιοκτσού (Μπενφίκα), Σαλίχ Οζκάν (Ντόρτμουντ), Ισμαήλ Γιουκσέκ (Γαλατασαράι), Μπεράτ Εζντεμίρ (Τραμπζονσπόρ), Καν Ουζούν (Νυρεμβέργη), Ιρφάν Καχβετσί (Φενερμπαχτσέ), Κερέμ Ακτούρκογλου (Γαλατασαράι), Αμπντουλκαντίρ Ομιούρ (Χαλ), Αρντά Γκιουλέρ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Επιθετικοί: Τσενκ Τοσούν (Μπεσίκτας), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Λιλ), Μπαρίς Αλπέρ Γιλμάζ (Γαλατασαράι), Γιουνούς Ακγκούν (Λέστερ), Κενάν Γιλντίζ (Γιουβέντους), Ογκούζ Αϊντίν (Αλάνιασπορ), Σεμίχ Κιλιτσόι (Μπεσίκτας)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More