Οι τελευταίοι γανωτήδες
Εκεί που ο χρόνος μοιάζει να μετρά αντίστροφα για κάποια επαγγέλματα, υπάρχει ένα που επιβιώνει χάρη στην πατροπαράδοτη ελληνική κουζίνα.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης, συνάντησε έναν από τους τελευταίους γανωματήδες στην Καστοριά.
Ο Ιωάννης Γκένος, γανωτής-χαλκουργός, από τους τελευταίους που απέμειναν στην Ελλάδα, γυρίζει την χώρα με το αυτοκίνητό του και μετατρέπει τα παλιά χάλκινα σε καινούργια.
«Πρέπει να είσαι γανωτής από γενιά σε γενιά. Το επάγγελμα συνεχίζεται από τότε που ο παππούς ήρθε από την Κωνσταντινούπολη μετά τον διωγμό».
Τόσα χρόνια, τόσος εκσυγχρονισμός τόσες αλλαγές, αλλά εκείνος συνεχίζει για όσο τα καζάνια θα βράζουν και οι νταβάδες θα πηγαίνουν τα φαγητά στον φούρνο του χωριού ή της γειτονιάς.
Αυτό κάνει την διαφορά στην γεύση. «Τώρα είναι η εποχή που σφάζουν τα γουρούνια και κάνουν τσιγαρίδες. Αυτές θέλουν χάλκινο καζάνι για να πετύχουν», λέει ο κ. Γκένος. Έτσι, κάθε χρόνο τον καλούν για να αναλάβει την προετοιμασία των σκευών πριν από την γιορτή.
Στην Ημαθία, όπου το καλοκαίρι οι γυναίκες ετοιμάζουν τα φρούτα χρειάζονται τα κατάλληλα χάλκινα σκεύη για την παρασκευή της μαρμελάδας, ενώ τα μεγάλα σινιά πρέπει να είναι έτοιμα για να ψηθούν τα τσουρέκια.
«Δεν μπορείς να πάς από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, χωρίς σχεδιασμό». Μέσω της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων ο κ. Γκένος ενημερώνεται πότε και που υπάρχουν ανάγκες για τα μεγάλα καζάνια, τα τηγάνια, τους νταβάδες και προγραμματίζει ανάλογα τις επισκέψεις του σε κάθε περιοχή.
Παλιά τέχνη που κάποτε ανθούσε γιατί κάθε νοικοκυριό είχε τα ανάλογα σκεύη μαγειρικής. Ποιος δεν θυμάται τα μαγαζιά που ήταν στην πλατεία Χαλκέων στην Θεσσαλονίκη, από όπου και το όνομά της. ο ήχος χαρακτηριστικός διαπερνούσε την Εγνατία και έφτανε στην Βενιζέλου έως και την πλατεία Διοικητηρίου.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More