Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας: Αναζητώντας την έκτη αίσθηση

Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ελληνική ταινία, τη νέα δημιουργία του M. Νάιτ Σαιάμαλαν, μια παιδική ταινία από τη Νορβηγία, την Αυτοκρατορία του Φωτός που κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και την καινούρια περιπέτεια του Αστερίξ και Οβελίξ, αυτή τη φορά στη μακρινή Κίνα. Όλα αυτά… μια κινηματογραφική αίθουσα μακριά.

Καθαρτήριο (Purgatory)

Το τρίτο μέρος της άτυπης τριλογίας που ξεκίνησε από το «Γραμμές» και συνέχισε με την «Εξορία» είναι το «Καθαρτήριο». Αποσπασματικές μικρού μήκους ταινίες συρραμμένες κάτω από τη θεματική ομπρέλα της κάθαρσης. Ο Ιησούς σε εποχές covid, η αναπαράσταση του σωτήρα σε έναν παιδότοπο/σκυλάδικο, ο ευεργέτης Πατέρας, οι χούλιγκαν με συνείδηση, η απώλεια της μνήμης αλλά και του πατέρα καθώς και η αναπλήρωση τους με υποκατάστατο, μια σχέση σε αποστασιοποίηση υπό το βλέμμα του αγίου Γεωργίου (και του δράκου), μια κάποια γραφειοκρατία ελληνικής κοπής, μια απαγωγή στο όνομα της φιλίας.

Σαν χαλαρή απόδοση των «Χαδιών» του Σερζί Μπελμπέλ, κάπου ανάμεσα στην εικαστική εγκατάσταση πειραματικής αφήγησης και τη θεατρική αποσπασματικότητα, το «Καθαρτήριο» στροβιλίζεται γύρω από ένα θέμα ψάχνοντας σε φιλοσοφικό επίπεδο απαντήσεις. Σε σημεία λειτουργεί, σε σημεία όχι. Οι ιστορίες μπερδεύονται για να μπερδευτούν και αν τις προσέξεις επισταμένα… μπερδεύουν και εσένα. Καμία απάντηση και καμία ερώτηση δεν εισακούγονται ούτε σε παράδεισο, ούτε σε κόλαση. Στο ανάμεσα, όπως ορίζει και ο τίτλος.

Η εμφάνιση της εικαστικού Χαράς Κολαΐτη (κατά κόσμον Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη) είναι μια cult αναφορά άξια προσοχής, όπως και η Μαρία Ζορμπά στον ρόλο της Ηλέκτρας, που για να καλύψει τα κενά της μεταμορφώνεται σε Χριστίνα.

Χτύπος στην Καλύβα (Knock at the cabin)

Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε μια απομακρυσμένη καλύβα, ένα νεαρό κορίτσι και οι δυο γονείς του καταλήγουν όμηροι τεσσάρων οπλισμένων αγνώστων με άγνωστα κίνητρα, οι οποίοι απαιτούν από την οικογένεια να προβεί σε μια αδιανόητη επιλογή προκειμένου να αποτρέψει το τέλος του κόσμου. Με περιορισμένη πρόσβαση στον έξω κόσμο, η οικογένεια πρέπει να αποφασίσει τι θα πιστέψει προτού χαθούν όλα.

Η Αυτοκρατορία του Φωτός (Empire of Light)

Χρησιμοποιώντας, καθόλου τυχαία, στον τίτλο το όνομα ενός πολύ γνωστού πίνακα του Rene Magritte, ο βραβευμένος με Όσκαρ Σαμ Μέντες εμπνέεται από τη μουσική σκηνή της Βρετανίας και την περίοδο της κινηματογραφικής ύφεσης του ’80 σε αυτόν τον φόρο τιμής όχι στην κινηματογραφική τέχνη, αλλά στην κινηματογραφική αίθουσα. Η Χίλαρι και ο Στίβεν, εκπρόσωποι της μοναξιάς και ρατσισμού, αντίστοιχα και ταυτόχρονα, βρίσκουν καταφύγιο ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Η διαφορά χρώματος ή φυλής δεν τους αφορά σε κοινό τόπο εργασίας, έναν κινηματογράφο στον οποίο οι δύο αίθουσες έχουν μετατραπεί σε περιστερεώνες. Οι θεατές, οι ταινίες που επιλέγουν να δουν, οι ταραξίες που κάνουν γυαλιά καρφιά τον κινηματογράφο επειδή προσλαμβάνει έγχρωμους και η ταραχώδης προβολή της ταινίας «Οι δρόμοι της Φωτιάς» είναι ένα ταξίδι μοναξιάς στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης που -δυστυχώς- για έναν από τους ήρωες, είναι αδιέξοδο.

Αδικαιολόγητα η «Αυτοκρατορία του Φωτός» δεν κέρδισε τις αξιώσεις που της αναλογούν στη σκοτεινή αίθουσα. Οι φόροι τιμής στον κινηματογράφο οφείλουν να είναι μελό, να έχουν κλισέ και να παρατηρούν με απόσταση τα γεγονότα… και αυτή η γεμάτη αγάπη ταινία, το κάνει και με το παραπάνω.

Αστερίξ και Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα

Λίγα χρόνια πριν την έλευση του Κυρίου, η αυτοκράτειρα της Κίνας φυλακίζεται μετά από πραξικόπημα που υποκίνησε ένας προδότης πρίγκιπας. Η πριγκίπισσα Σασ-Γι θα καταφύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από τους δύο γενναίους πολεμιστές, τον Αστερίξ και τον Οβελίξ. Παράλληλα η Κλεοπάτρα και ο Ιούλιος Καίσαρας έχουν καβγαδάκι με ένταση, καθώς η πρώτη βρίσκει Έλληνα εραστή ονόματι «Ταμπάσκο», στην προσπάθεια να ξυπνήσει τη ζήλια του πραγματικού της έρωτα. Ταχυδρομικά περιστέρια που φορτίζουν με USB, γαλατοποιημένα προϊόντα και άλλα πολιτισμικά στραμπουλήγματα υπάρχουν σε αυτή τη λιγότερο εμπνευσμένη μεταφορά των γνωστών ηρώων. Η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Βενσάν Κασέλ κλέβουν την παράσταση. Ο Γκιγιόμ Κανέ στο ρόλο του Αστερίξ (και του σκηνοθέτη) θα φιλοξενηθεί αποκλειστικά την επόμενη εβδομάδα για να τα πούμε σε πρώτο πρόσωπο.

Δυο φίλοι και ένας ασβούλης (Two Friends & a Badger)

Ένα διασκεδαστικό μιούζικαλ με στοιχεία road movie με τους πολύ γνωστούς Νορβηγούς χαρακτήρες, αποτυπώνεται στη μεγάλη οθόνη. Στο «Δύο φίλοι και ένας ασβούλης» η φαντασία ξεχειλίζει με τους πολύ χαριτωμένους ήρωες και τα διασκεδαστικά τραγούδια να υπερκαλύπτουν τα ασύνδετα και πολύπλοκα στάδια της περιπέτειας τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More