Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πολύτιμες φωνητικές μας χορδές

Την θεωρούμε δεδομένη και ότι θα μας συνοδεύει σε ολόκληρη την ζωή μας. Όμως τίποτε λιγότερο μόνιμο από την φωνή που μπορεί να αλλοιωθεί ή και να χαθεί ξαφνικά.

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος ΩΡΛ- φωνίατρος, εξηγεί στην ΕΡΤ3 τις ευαισθησίες των φωνητικών χορδών και το πως μπορούμε να τις προστατεύσουμε. Αυτό δεν αφορά μόνο επαγγελματίες, των οποίων η φωνή είναι το όργανο της εργασίας τους.

Υπό το καθεστώς του άγχους, ή της ψυχολογικής της πίεσης, οι φωνητικές χορδές παύουν να επιτελούν την αυτοματοποιημένη εργασία τους και επέρχεται η δυσφωνία ή η σιωπή. Χωρίς προειδοποίηση η φωνή “κόβεται”.   

Τα πρώτα σημάδια δεν είναι κάτι που βλέπεις, αλλά αυτό που ακούς, σημειώνει ο κ. Λαμπρόπουλος.   

Η υγιής φώνηση προϋποθέτει ισορροπία στην κίνηση των αρυταινοειδών χόνδρων, των λαρυγγικών  μυών, στον κυματισμό του βλεννογόνου. Ισορροπία, συμμετρία, συγχρονισμό. Αυτά επιτυγχάνονται με τον εξελιγμένο αλλά ακούσιο έλεγχο, που εξασκεί ο εγκεφαλικός φλοιός και στις συντονισμένες εντολές που στέλνει μέσω των νεύρων στις πολυπληθείς μυϊκές ομάδες, που συνεργάζονται για την παραγωγή έστω και ενός μόνο φθόγγου.

Σε κάθε αλλαγή συνηθειών, ξηρότητα, κάπνισμα, ατελής σύγκλειση, τραυματισμός, νεοπλάσματα, εμφανίζεται δυσφωνία, βραχνάδα, αλλοίωση στην χροιά, κόπωση, ενόχληση στον λάρυγγα, πόνος στην περιοχή του λαιμού. Συχνά επάνω στις φωνητικές χορδές εμφανίζονται Οζίδια, κάλοι, κομβία, Πολύποδες, Κύστεις, Κιρσοί, Κοκκιώματα. Η παρουσία ενοχλημάτων περισσότερες από πέντε ημέρες  απαιτεί την εξέταση από ειδικό ιατρό για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.

Υπάρχουν τόσα που αγνοούν οι περισσότεροι και είναι πολύ σημαντικά. Όπως το  ότι η κίνηση των χορδών είναι ρυθμική, συμμετρική και το ύψος της παραγόμενης φωνής εξαρτάται από την τάση και το μήκος των χορδών και από την ταχύτητα που αυτές ανοιγοκλείνουν. Όταν μιλάει ένα παιδί η ταχύτητα αυτή είναι περίπου 300 φορές το δευτερόλεπτο, στις γυναίκες 200 και στους άνδρες 100. Αυτό το γεγονός εξηγεί την ανάγκη του λάρυγγα να είναι υγρός, για να μπορούν οι χορδές να δονούνται με αυτήν την συχνότητα χωρίς να τραυματίζονται.

Το μυστικό για να διατηρήσουμε υγιείς τις φωνητικές χορδές είναι το νερό, τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος. Απαιτούνται έως και οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως. Σε ένα ξηρό περιβάλλον, το καλοκαίρι με air-condition, ή τον χειμώνα με θερμαντικά σώματα που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα οι φωνητικές χορδές υποφέρουν.   

Ο κ. Λαμπρόπουλος, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο “Η Φωνή όπως εμείς την Ακούσαμε“, προκειμένου όλοι να μάθουν πως να μεταχειρίζονται αυτό το τόσο λεπτεπίλεπτο και πολύτιμο όργανο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More