Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πελαργοί επιστρέφουν κάθε χρόνο στην Γυρτώνη

Φτάνουν μαζί με την άνοιξη και φεύγουν πριν τους πιάσουν οι ψύχρες του φθινοπώρου. Ο λόγος για τους πελαργούς της Γυρτώνης.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, επισκέφτηκε τον οικισμό της Θεσσαλίας κοντά στο βουνό Κορακόπετρα σε υψόμετρο 600 μέτρων για να διαπιστώσει πως συμβιώνουν άνθρωποι και πελαργοί.

Περισσότεροι από 100 πελαργοί φτάνουν στο χωριό κάθε χρόνο και οι κάτοικοι της Γυρτώνης έχουν ταυτιστεί με το πέρασμα τους. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και σχεδόν γνωρίζουν τα πουλιά, αφού αυτά επιστρέφουν πάντα στις παλιές τους φωλιές.  

Στα μέσα Μαρτίου και τους αποχαιρετούν στα μέσα Αυγούστου, λέει ο Θανάσης Τσιάκαλος, κάτοικος του χωριού. «Ποτέ δεν έρχονται όλοι μαζί και μόλις εμφανιστεί ο πρώτος, περιμένουμε τις υπόλοιπες αφίξεις».  

Φυσικά οι πελαργοί και όλα τα πετούμενα δεν έχουν υπολογίσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνεχίζουν να κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος και να κάθονται στα ηλεκτροφόρα καλώδια και κάποιες φορές το ρεύμα τα κτυπά.  

Θύματα των δικτύων διανομής ενέργειας πέφτουν και οι λευκοπελαργοί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς δεν έχουν αρκετό χώρο για να χωρέσουν το μεγάλο άνοιγμα και το ύψος των φτερών τους, με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες διακοπές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, ο διαχειριστής ενέργειας EDP-D, και το Institute of Systems and Robotics (ISR-UC) αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα κυρίως με ηχητικά συστήματα και μικρο-ηλεκτροσόκ για την απομάκρυνση των πτηνών από τις φωλιές τους σε στύλους στις περιοχές όπου συχνάζουν πελαργοί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More