Οι ΗΠΑ αρχίζουν ξανά τις απευθείας απελάσεις παράτυπων μεταναστών στη Βενεζουέλα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο η δεξιά κατηγορεί πως δείχνει αδυναμία στο μεταναστευτικό ζήτημα, αποφάσισε να ξαναρχίσουν οι απευθείας απελάσεις παράτυπων μεταναστών στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διευκρίνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι το Καράκας αποδέχθηκε τον επαναπατρισμό υπηκόων της Βενεζουέλας που θα επαναπροωθούνται.
Οι αμερικανικές αρχές είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια τις απευθείας πτήσεις επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στο κράτος της Λατινικής Αμερικής σε βαθιά κρίση, πολιτική, οικονομική και ασφαλείας.
«Έχουμε ήδη ταυτοποιήσει πρόσωπα που κρατάμε και θα απελαθούν γρήγορα, τις επόμενες ημέρες», καθώς δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν νόμιμα στις ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στον Τύπο.
Η απόφαση αυτή «δείχνει πως είμαστε αποφασισμένοι οι άνθρωποι που περνούν παράνομα τα σύνορά μας να υφίστανται τις συνέπειες», πρόσθεσε.
Η κίνηση καταγράφτηκε την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε άλλη μια θεαματική απόφαση ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης: θα ξαναρχίσει την οικοδόμηση του τείχους που ήθελε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο ανώτερος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πότε θα αναχωρήσει το πρώτο αεροσκάφος, ούτε πόσοι άνθρωποι θα απελαθούν.
Η επανέναρξη των επαναπροωθήσεων αφορά υπηκόους Βενεζουέλας που εισήλθαν στην επικράτεια των ΗΠΑ παράτυπα μετά την 31η Ιουλίου. Για όσους βρίσκονταν στο αμερικανικό έδαφος πριν από την ημερομηνία αυτή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα χορηγήσει 500.000 άδειες προσωρινής διαμονής.
Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας της.
Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αντιμετωπίζει κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, που δεν αναγνώρισε την επανεκλογή του το 2018.
«Λέμε εδώ και πολύ καιρό πως είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε τις κυρώσεις που επιβάλλουμε αν υπάρξουν απτές πρόοδοι προς δημοκρατική λύση στη Βενεζουέλα. Τα βήματα αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις κυρώσεις μας», τόνισε ο αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελάχιστα χαλάρωσε την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στη Βενεζουέλα που τέθηκε σε εφαρμογή επί των ημερών του προκατόχου του, παρά το ότι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής την πιέζουν να αλλάξει στάση.
Οι υπήκοοι Βενεζουέλας αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των ανθρώπων που συλλαμβάνονται στην περιοχή των νότιων συνόρων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων της αμερικανικής συνοριοφυλακής (CBP) που παρατίθενται σε ρεπορτάζ της Miami Herald το οποίο αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Αύγουστο του 2023, συνελήφθησαν σχεδόν 200.000.
Η συμφωνία των δυο χωρών θα εξασφαλίσει «συντεταγμένο, ασφαλή και νόμιμα επαναπατρισμό» των μεταναστών, τόνισε από την πλευρά του μέσω X (του πρώην Twitter) ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ. Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης που παραθέτει, το Καράκας χαρακτηρίζει τη μετανάστευση «άμεση συνέπεια» των αμερικανικών κυρώσεων, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως επαναλαμβάνει.
Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν ερωτηθέντες από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Καράκας και το γιατί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συμφώνησε στις επαναπροωθήσεις.
Οι αφίξεις μεταναστών έχουν βαρύ πολιτικό κόστος για τον κ. Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024: δίνουν την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικάνους να του επιτίθενται συνεχώς κατηγορώντας τον πως έχει κάνει σουρωτήρι τα σύνορα με το Μεξικό.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, tca/dpa, Reuters
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More