Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Αιγαίο και την Μεσόγειο
Ένα διεθνές συνέδριο λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την συμμετοχή 400 επιστημόνων από όλο τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη, με έκδηλη την ανησυχία για την επομένη ημέρα συνάντησε έναν εκ των επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Δρόσος Κουτσούμπας, πρόεδρος στο τμήμα. Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Επιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρει κάποια από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί.
Υπερ-αλίευση, ρύπανση, σωρευτικές επιπτώσεις των θαλασσίων απορριμμάτων και των βιομηχανικών λυμάτων, καθώς και η υπερθέρμανση των υδάτων, παραμένουν βασικές προκλήσεις για την περιοχή. Το γεωγραφικό προφίλ της Μεσογείου αλλάζει.
Ήδη βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις την αλίευση κάποιων ειδών, όπως των λαγοκέφαλων, που είναι ξενικά στα νερά της Μεσογείου και καταστρέφουν τους πληθυσμούς των άλλων αλιευμάτων, λέει ο κ. Κουτσούμπας. «Η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου προκαλεί ασθένειες των οργανισμών και νέκρωση των κοραλλιογενών συστάδων».
Η υπεραλίευση δεν είναι μια αναιτιολόγητη πρακτική των ψαράδων. Είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.
Ως λύση προτείνεται η αύξηση των θαλασσίων πάρκων, αλλά αυτό αφορά μόνο την απαγόρευση αλίευσης σε συγκεκριμένους χώρους. Δεν σηματοδοτεί αυτομάτως τον σεβασμό των κανόνων από όλους τους συμμετέχοντες στο κυνήγι των αλιευμάτων.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Σενεγάλης, όπου οι ντόπιοι ψαράδες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις ανάγκες διατροφής τους. Κινέζοι έχουν αγοράσει παλιά αλιευτικά, που θα έπρεπε να έχουν καταλήξει σκράτς, και στα οποία Σενεγαλέζοι ή άλλης υπηκοότητας ψαράδες εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας. Με αυτά σαρώνουν τις ακτές και τον βυθό, όπου παραδοσιακά ψάρευαν οι κάτοικοι, και στέλνουν τα αλιεύματα στην Κίνα, χωρίς να λογοδοτούν σε κάποια αρχή. Οι Σενεγαλέζοι που παλαιότερα εξήγαγαν τα ψάρια τους κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές πένητες πλέον, αναζητούν την τύχη τους προς την Ευρώπη ως μετανάστες, διακινδυνεύοντας την ζωή τους.
Η Μεσόγειος φιλοξενεί περισσότερους από 510 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την επιβίωσή τους και για το περιβάλλον που υφίσταται τρομακτική αφαίμαξη μη αντικαταστάσιμων πόρων σε συνδυασμό με την επελαύνουσα κλιματική αλλαγή.
Η περιοχή της Μεσογείου θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επιπτώσεις θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στα ήδη τεταμένα οικοσυστήματα και στις ευάλωτες οικονομίες και κοινωνίες. Η θερμοκρασία του νερού αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 1,8°C και 3,5°C έως το 2100 με την Ισπανία και την Ανατολική Μεσόγειο, να υφίστανται τις άμεσες συνέπειες. Τα πρωτόκολλα και οι Συμβάσεις, όπως της Βαρκελώνης του 2008, για την διαχείριση των παράκτιων ζωνών, ουδέποτε υπεγράφη από κάποιες χώρες. Οι επιστήμονες, μελετούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποιες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις μπορούν να έχουν πρακτικά αποτελέσματα στην αντιστροφή της καταστάσεως;
Η εποχή της αμεριμνησίας πέρασε οριστικά και επαφιόμενοι σε μελλοντικά τεχνολογικά θαύματα οι κάτοικοι της Μεσογείου και του πλανήτη θα είναι οι πρωταγωνιστές στην τελευταία πράξη του δράματος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More