Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το θέμα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να μεταβαίνει τα επόμενα 24ωρα στο Ισραήλ. Στόχος των 27 είναι ο ευρωπαϊκός συντονισμός, υπό τον ορατό κίνδυνο το «ωστικό κύμα» της κρίσης στην περιοχή να πλήξει και την Ευρώπη.

Είναι ύψιστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποκτήσει κοινή θέση και να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη, κοινή πορεία δράσης που να αντιστοιχεί στην περιπλοκότητα της τρέχουσας κατάστασης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες των 27 κρατών μελών.

Έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου

Το πρώτο τετ α τετ, που σηματοδοτεί την έναρξη του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, έγινε σήμερα 17/10. Συγκεκριμένα, ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας ξεκίνησε μέσα σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται και τη διεθνή διπλωματία να βρίσκεται σε αναβρασμό, επιδιώκοντας να αποσοβήσει τα χειρότερα.

Έτσι, είναι η μεγάλη εικόνα αυτή που κυριαρχεί, με την ανάγκη για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο να καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στην ατζέντα της κ. Παπαδοπούλου με τον κ. Ακτσαπάρ.

Ψηλά ατζέντα των διμερών θεμάτων και το μεταναστευτικό, υπό το φόβο μάλιστα μιας νέας έκρηξης που θα μπορούσε να προκληθεί εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Από εκεί και πέρα, ο πολιτικός διάλογος αποτελεί το κομβικό σημείο στην προσπάθεια σύγκλισης, καθώς στο επίκεντρό του βρίσκεται η διπλωματική και η νομική ουσία των διμερών ζητημάτων.

Δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Η σημερινή πρώτη επαφή είχε και χαρακτηριστικά γνωριμίας, με τις δύο πλευρές να θέτουν και ένα χρονοδιάγραμμα για τη συνέχεια των συζητήσεων.

Το ζήτημα όμως είναι διαπιστωθεί αν υπάρχει θετική διάθεση από την πλευρά της Άγκυρας για συμβιβασμούς και κυρίως για αποδοχή του ελληνικού πλαισίου, με βάση το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More