Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό – Καρβούνης και Χατζηκυριάκου μιλούν για την επόμενη μέρα
Για τη «διπλωματία των σεισμών» και το πώς θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησαν στην ΕΡΤ ο Πάνος Καρβούνης, πρώην επικεφαλής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Αντώνης Χατζηκυριάκου, ιστορικός και Οθωμανολόγος.
«Υπάρχει οπωσδήποτε μια ευκαιρία μέσα από την κρίση να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία. Είναι πασιφανές. Υπάρχει η λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών” μέσα από την ανθρωπιστική βοήθεια, μέσα από την άμεση βοήθεια που έδωσε η χώρα μας στην Τουρκία, να υπάρξει μια βελτίωση όχι μόνο σε επίπεδο κρατικό, δηλαδή Ελλάδα – Τουρκία, αλλά και σε επίπεδο του λαού, διότι ο τουρκικός λαός έχει δηλητηριαστεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό από τις τοξικές δηλώσεις της ηγεσίας του όσον αφορά την Ελλάδα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Καρβούνης.
«Παράθυρο ευκαιρίας» για τα ελληνουρκικά
Μιλώντας για «παράθυρο ευκαιρίας» που σύντομα θα κλείσει ο κ. Καρβούνης τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος παίκτης στη διεθνή σκηνή. «Η Τουρκία μέσα σε 20 χρόνια αύξησε τον πληθυσμό της κατά 20 εκατομμύρια, ενώ δικός μας μειώθηκε και αύξησε το ΑΕΠ της τρεις φορές ενώ ο δικός μας μειώθηκε λόγω μνημονίων. Είναι ένας περιφερειακός παίκτης που έχει τη φιλοδοξία να γίνει παγκόσμιος παίκτης και έχει πάρα πολύ καλή γεωπολιτική θέση. Όταν η Τουρκία επανέλθει σε μια κανονικότητα, θα ανακύψουν τα ίδια προβλήματα εάν δεν έχουμε κάνει ορισμένα βήματα» σημείωσε ο κ. Καρβούνης.
Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς έχει ανάγκη από τα χρήματα της Δύσης. «Δεν έχω δει από τον αραβικό κόσμο να υπάρχει η αλληλεγγύη την οποία δείχνει η Δύση. Εάν λοιπόν η Τουρκία απευθυνθεί προς τη Δύση για να μπορέσει να ανοικοδομήσει τη χώρα, η οποία έχει καταστραφεί, θα πρέπει από την άλλη να κατοχυρώσει ένα κράτος πιο δημοκρατικό και ένα κράτος δικαίου. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο κρατών τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σχέσεις με την Τουρκία, όχι μόνο σε επίπεδο κρατικό αλλά και σε επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Αναλύοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, το οποίο όπως είπε «επί 50 χρόνια δηλητηριάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου».
Με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο κ. Χριστοδουλίδης θα πρέπει να ανοίξει πάλι τις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και με την Τουρκία. Διότι αν υπάρξει μια βελτίωση εκεί, έχουμε λύσει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου». Και όπως επισήμανε, εάν υπάρξει μια βελτίωση σε αυτό το θέμα, μπορεί να φτιάξει το κλίμα σταθερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Καινούργια δεδομένα στην Τουρκία,
«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε είναι ότι προφανώς μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό γεγονός, το οποίο αλλάζει την κατάσταση, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν την ανατρέπει» δήλωσε από την πλευρά του στις «Συνδέσεις» ο ιστορικός Αντώνης Χατζηκυριάκου.
«Έρχονται καινούργια δεδομένα στην Τουρκία, τόσο σε οικονομικό όσο σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο» ανέφερε ο Οθωμανολόγος κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερη κατάσταση στην Τουρκία αναφέροντας ως παράδειγμα την αντίδραση ενός Τούρκου εθνικιστή.
Σε μία από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στα ερείπια, ο οποίος επικοινωνώντας μέσω twitter με τον έξω κόσμο, όταν ο οποίος ήταν εθνικιστής υποστηρικτής των Γκρίζων Λύκων, όταν έμαθε ότι κοντά του λειτουργούσαν συνεργεία του φιλοκουρδικού κόμματος της Δικαιοσύνης των Λαών, είπε ότι δεν θέλω να με σώσουν».
H Tουρκία διεκδικεί το μονοπώλιο στις διασώσεις
«Η κυβέρνηση της Τουρκίας διεκδικεί ένα μονοπώλιο στη διάσωση των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες για άλλες ομάδες και δεν είναι μόνο οι κρατικές ή οι ευρωπαϊκές. Υπάρχουν και πάρα πολλές αυτοοργανωμένες ομάδες στην Τουρκία οι οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν και το κράτος προσπαθεί με ένα πολύ συγκεντρωτικό τρόπο να ελέγξει τα πάντα. Και αυτό είναι και η πηγή του προβλήματος», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών ο κ. Χατζηκυριάκου το χαρακτήρισε ότι είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας καθώς και πρακτικά είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις περιοχές να γίνουν εκλογές.
«Έχουν εκτοπιστεί 200.000 άνθρωποι, άρα όλοι αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτές τις περιοχές, με κάποιες υποδομές για να ψηφίσουν. Αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο μέσα στους επόμενους μήνες. Το επικρατέστερο σενάριο σε σχέση με τις εκλογές είναι ότι είτε θα γίνει κάποιου τύπου συνταγματική ρύθμιση από την Εθνοσυνέλευση, είτε το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών, το οποίο έχει και την αρμοδιότητα να κηρύξει κάποιου είδους κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τις εκλογές και να γίνει μία αναβολή» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι θ α είναι το πιο άμεσο πρόβλημα που θα έχει η Ελλάδα.
«Έχουμε 13 εκατομμύρια Τούρκους οι οποίοι έχουν χάσει το σπίτι τους και αν φτάσουν μέχρι τα παράλια θα μπορέσουν ορισμένοι να περάσουν ίσως στη χώρα μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Αυτό δεν λύνεται μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη μια συμφωνία από την οποία επωφελούμευα, ό,τι όταν περνάνε άνθρωποι από τρίτες χώρες μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, αυτοί πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία» σημείωσε ο κ. Καρβούνης.
«Αυτό το θέμα πρέπει οπωσδήποτε να το φέρουμε στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ίσως και νωρίτερα, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση. Εμείς είμαστε στην πόρτα της Ευρώπης. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της ή και η Ιταλία σε σχέση με τη Λιβύη, όλο το βάρος», δήλωσε ο κ. Καρβούνης.
«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Η πίεση θα αυξηθεί και θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα, πιο ευρωπαϊκό, όσον αφορά τη διαχείριση του ασύλου» πρόσθεσε ο κ. Καρβούνης.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης:
Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 41.000 οι νεκροί – Σταματούν οι έρευνες για επιζώντες
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More