Οι ανάγκες της τρίτης ηλικίας – Κοινωνική ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη
Η πληθυσμιακή ομάδα της τρίτης ηλικίας στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου τοποθετείται μετά τα 65 έτη όταν δηλαδή ξεκινά η συνταξιοδότηση ενός ανθρώπου.
Τι συνεπάγεται όμως στη ζωή ενός ατόμου η έλευση αυτή της περιόδου της ζωής σε θέματα υγείας, ψυχολογίας και γενικότερα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
Στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» αναλύθηκαν όλες οι πτυχές της τρίτης ηλικίας, οι ανάγκες των ατόμων, οι δομές φροντίδας αλλά και τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
O πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής & Γηριατρικής Εταιρείας – καθηγητής χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Καραϊτιανός μιλώντας στην ΕΡΤ3 τόνισε πως οι ηλικιωμένοι είναι μια μεγάλη ηλικιακή ομάδα. «Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας ζουν 2.400.000 σε ηλικία άνω των 65 ετών και περίπου 800.000 από αυτούς είναι άνω των 80 ετών. Πρόκειται για μία πολυπληθή ομάδα, η οποία χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας από την Πολιτεία και την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για την υγιή γήρανση και για την καλή ποιότητα ζωής στα προχωρημένα χρόνια. Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε μεγάλο έλλειμμα σε αυτή την κατάσταση διότι υπολογίζω ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία είχαμε μία πτώση κατά 3,4 χρόνια των ετών υγιούς γήρανσης, δηλαδή των ετών κατά τα οποία τα άτομα της προχωρημένης ηλικίας έχουν μία πολύ καλή ανεξαρτησία, κοινωνικότητα και βεβαίως ένα καλό επίπεδο υγείας», ανέφερε, λέγοντας πως «για να έχουμε μια καλή σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία σε ηλικίες άνω των 65, πρέπει να το καλλιεργήσουμε και να το προλάβουμε από νεότερες ηλικίες, με μία καλή σωματική δραστηριότητα και φροντίδα».
Η νευρολόγος-ψυχίατρος, Μάγδα Τσολάκη ανέφερε ότι «το πρώτο πράγμα, που πρέπει να σκεφτόμαστε ενώ μεγαλώνουμε είναι τι θα κάνουμε μετά, ας μην τα ζητάμε όλα από τους άλλους. Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει μόλις πάρει σύνταξη. Έχω την εμπειρία, εξετάζοντας πάρα πολλούς ανθρώπους , η βάση μας έχει φτάσει 27.000, πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έφτασαν πολύ ψηλά νοητικά, επαγγελματικά, επικοινωνιακά, ήταν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, ήταν αρχηγοί κράτους, αρχηγοί κομμάτων, μόλις έκλεισε η αυλαία δε σκέφτηκαν τι θα κάνουν μετά, νόμιζαν ότι η ζωή τους θα συνεχίσει και τελικά έχουν εμφανίσει άνοια».
«Η δική μου πρόταση είναι ο καθένας να μην ασχολείται με ένα μόνο αλλά με πολλά αντικείμενα», σχολίασε, τονίζοντας σχετικά με τα ΚΑΠΗ ότι όταν οι συνεργάτες, οι επαγγελματίες υγείας, που είναι εκεί, έχουν ψυχή και αγαπούν τους ηλικιωμένους, μπορούν να γίνουν πάρα πολλά. Από νοητικές ασκήσεις, σωματικές ασκήσεις, εκδρομές…», είπε επίσης η Μ.Τσολάκη.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος κυλικείου στο ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου, Πέτρος Μπαμπάτσης, ο οποίος έρχεται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας επισήμανε πως το ΚΑΠΗ είναι το δεύτερο σπίτι των ηλικιωμένων. «Τους αισθάνομαι σαν οικογένεια, μερικούς σαν πατεράδες…», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και την επίδρασή της στην ανθρώπινη ζωή αλλά και την ατάκα ενός θαμώνα του ΚΑΠΗ πως και η πίστη στον Θεό συμβάλλει στην καλή ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία, η Μ.Τσολάκη είπε πως: «Μπορεί να μας βοηθήσει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή μας, την επικοινωνία μας αλλά τον εσωτερικό άνθρωπο πώς να τον αλλάξει; Ο Θεός μας αλλάζει, μας μεταμορφώνει, μας κάνει θεούς».
Για την «εισβολή» των νέων τεχνολογιών μίλησε ο εκπαιδευτής Η/Υ, Σταύρος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος κάνει μαθήματα στην τρίτη ηλικία. «Σε τρία επίπεδα γίνονται τα μαθήματα, αρχάριοι, ενδιάμεσοι και προχωρημένοι, καλύπτοντας διάφορα θέματα. Αρχικά θέματα βασικών αρχών χρήσης, στο ενδιάμεσο στάδιο χρήση e-mail, το οποίο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας είτε μας αρέσει είτε όχι και στο τρίτο επίπεδο κάνουν για οτιδήποτε άλλο τους ενδιαφέρει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η νοσηλεύτρια Ιατρείου ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου, Ευαγγελία Γάκη, ανέφερε πως τα ιατρεία λειτουργούν καθημερινά και σε αυτά απασχολούνται 14 διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, στέλνοντας το μήνυμα «να μην κλείνονται στα σπίτια τους, να έρχονται και στα ιατρεία και στο κυλικείο, να κοινωνικοποιούνται και να θυμούνται ότι εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή τους προκειμένου να φροντίσουμε οποιαδήποτε ανάγκη».
Ρεπορτάζ: Έλσα Ποιμενίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More