Οι Αμερικανοί έχουν γίνει απρόθυμοι να εξερευνήσουν τις πόλεις τους
Το ξαφνικό κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων στις πόλεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 είχε πολλές δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους, καθώς τα πρότυπα μετακίνησης και κοινωνικοποίησης ανατράπηκαν. Τα μέτρα αυτά είχαν μια παρατεταμένη παρενέργεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης: Οι άνθρωποι είναι πλέον λιγότερο πιθανό να επισκέπτονται μέρη των πόλεων της πατρίδας τους που είναι οικονομικά διαφορετικά.
Εξετάζοντας δεδομένα κινητών τηλεφώνων από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Βοστώνη, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες και το Ντάλας, οι ερευνητές της μελέτης παρακολούθησαν τους χρήστες από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2021 για να δουν πώς οι άνθρωποι σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές τάξεις άλλαξαν το πού πήγαιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς η ποικιλομορφία των αστικών συναντήσεων μειώθηκε δραστικά στις αρχές του 2020, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού σάρωσαν τις πόλεις.
Όμως, ενώ τα συνολικά επίπεδα κινητικότητας και ο χρόνος που περνούν έξω από το σπίτι ανέκαμψαν καθώς άνοιξαν ξανά τα σχολεία και οι επιχειρήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ταξιδιωτικές συνήθειες των κατοίκων είχαν αλλάξει: Από τα τέλη του 2021, οι άνθρωποι παρέμεναν λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε κοινωνική εξερεύνηση, την οποία οι ερευνητές της μελέτης ορίζουν ως την πιθανότητα επίσκεψης σε ένα νέο μέρος όπου κερδίζουν σημαντικά περισσότερα ή λιγότερα από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Αντ’ αυτού, απλώς επέστρεφαν σε οικείους προορισμούς.
«Μόλις αποφασίσετε να επισκεφθείτε ένα μέρος, επισκέπτεστε ένα νέο μέρος ή επιστρέφετε σε μέρη που έχετε πάει;», δήλωσε ο Τακαχήρο Γιάμπε, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο MIT Media Lab και συνεργάτης ερευνητής της μελέτης. «Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από την περίοδο της πανδημίας, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι εξερευνούσαν πολύ λιγότερο».
Αρχικά, η ομάδα ασχολήθηκε με τη χαρτογράφηση του διαχωρισμού στις πόλεις και τις επιπτώσεις των δημόσιων πολιτικών, αλλά όταν άρχισαν να χτενίζουν τα δεδομένα σχετικά με το πού επισκέπτονται και συγκεντρώνονται οι άνθρωποι, άλλαξαν πορεία, δήλωσε ο συνεργάτης της μελέτης του Εστεμπάν Μόρο, ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνιοτεχνικών Συστημάτων.
«Αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό στη μέση της πανδημίας, όταν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, και σκεφτήκαμε: Μισό λεπτό, ποτέ δεν ήμασταν τόσο διαχωρισμένοι!» δήλωσε ο Μόρο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Αυτό μας οδήγησε να μελετήσουμε πόσο οι αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία μεταφράστηκαν σε μεγαλύτερο διαχωρισμό».
Για να συνθέσουν τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ για να εκτιμήσουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ανώνυμων χρηστών κινητών τηλεφώνων, με βάση το μέσο εισόδημα στα απογραφικά τετράγωνα του τόπου κατοικίας τους. Το συνδύασαν αυτό με δεδομένα τηλεφώνου σχετικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτονταν άτομα διαφορετικής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, επιτρέποντάς τους να προσδιορίσουν ποιοι προορισμοί στην πόλη προσέλκυαν τα πιο διαφορετικά από οικονομική άποψη πλήθη. Εντοπίστηκαν περίπου 433.000 συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος στις τέσσερις πόλεις, από παντοπωλεία και καφετέριες μέχρι πάρκα και μουσεία.
Υπάρχουν ώμος αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με τη μελέτη, λένε οι ερευνητές. Δεδομένου ότι οι πιο εύποροι και οι νεότεροι άνθρωποι υπερεκπροσωπούνταν στο δείγμα δεδομένων, δήλωσε ο Μόρο, οι ερευνητές έπρεπε να προσαρμόσουν τα αποτελέσματά τους για να τα προεκτείνουν στην ευρύτερη κοινωνία. Και ο Γιάμπε σημείωσε ότι η μελέτη δεν εξετάζει ποιους συναντούν οι άνθρωποι όταν ταξιδεύουν, αλλά αντίθετα εστιάζει στην ποικιλομορφία των προορισμών τους.
«Ένα πράγμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Γιάμπε. «Γνωρίζουμε ότι οι πόλεις έχουν γίνει λιγότερο ποικιλόμορφες. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το απωθήσουμε και να αυξήσουμε την ποικιλομορφία;»
Μέρος της λύσης μπορεί να βρίσκεται στη βελτίωση της πρόσβασης στις μεταφορές. Η ομάδα εξετάζει επί του παρόντος τον αντίκτυπο του διετούς πιλοτικού προγράμματος της Βοστώνης για την κατάργηση του κομίστρου σε τρεις γραμμές λεωφορείων που εξυπηρετούν επιβάτες με χαμηλότερο εισόδημα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η δημόσια συγκοινωνία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη σύνδεση διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών ομάδων και τη δημιουργία μιας πιο ποικιλόμορφης πόλης, δήλωσε ο Μόρο.
Έχει επίσης άσχημα νέα για τους ηγέτες της πόλης που ελπίζουν ότι το θέμα αυτό θα ξεθωριάσει καθώς η πανδημία υποχωρεί. Τουλάχιστον ορισμένες από τις αλλαγμένες συμπεριφορές φαίνεται να είναι επίμονες.
«Ίσως, αφού συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στην ποικιλομορφία στις πόλεις μας, να δούμε σημαντικές αλλαγές στις αστικές παρεμβάσεις, στις μεταφορές, στις εξελίξεις για την ανακούφιση αυτού του προβλήματος», είπε. «Όμως, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος από τα τρία χρόνια».
Πηγή: bloomberg.com
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More