ΟΗΕ: Πάνω από 400.000 παιδιά στο Λίβανο έχουν εκτοπιστεί μέσα σε 3 εβδομάδες πολέμου
Το Ισραήλ κλιμάκωσε την εκστρατεία του κατά της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της εξαπόλυσης χερσαίας εισβολής, μετά από ένα χρόνο ανταλλαγής πυρών κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τη Χαμάς στη Γάζα.
Οι μάχες στο Λίβανο έπειτα από την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ που εδρεύει εκεί, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκδιώξει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέφυγαν στη Βηρυτό και αλλού στο βορρά.
Ο Τεντ Τσάιμπεν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF για τις ανθρωπιστικές δράσεις, επισκέφθηκε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για να φιλοξενήσουν εκτοπισμένες οικογένειες.
“Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αυτός ο πόλεμος είναι τριών εβδομάδων και τόσα πολλά παιδιά έχουν πληγεί”, δήλωσε ο Chaiban στο Associated Press στη Βηρυτό. “Καθώς καθόμαστε εδώ σήμερα, 1,2 εκατομμύρια παιδιά στερούνται εκπαίδευσης. Τα δημόσια σχολεία τους είτε έχουν καταστεί απρόσιτα, είτε έχουν υποστεί ζημιές από τον πόλεμο, είτε χρησιμοποιούνται ως καταφύγια. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα, πέραν όλων των άλλων που έχει περάσει, είναι ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς.” Ενώ ορισμένα ιδιωτικά σχολεία του Λιβάνου εξακολουθούν να λειτουργούν, το δημόσιο σχολικό σύστημα έχει πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο, μαζί με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της χώρας, όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Σύροι πρόσφυγες.
Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα, σχεδόν το 75% από αυτούς τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περισσότερα από 100 παιδιά σκοτώθηκαν και πάνω από 800 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Chaiban. Είπε ότι τα εκτοπισμένα παιδιά στοιβάζονται σε υπερπλήρη καταφύγια, όπου τρεις ή τέσσερις οικογένειες μπορούν να ζήσουν σε μια αίθουσα διδασκαλίας που χωρίζονται από ένα πλαστικό φύλλο και όπου 1.000 άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν 12 τουαλέτες. Πολλές εκτοπισμένες οικογένειες που βρέθηκαν έχουν στήσει σκηνές κατά μήκος των δρόμων ή σε δημόσιες παραλίες.
Τα περισσότερα εκτοπισμένα παιδιά έχουν ζήσει πλέον την έσχατη βία, συμπεριλαμβανομένων των ήχων των βομβαρδισμών ή των πυροβολισμών, που τα κάνει να τρομάζουν σε κάθε δυνατό θόρυβο, δήλωσε ο Chaiban. “Βρισκόμαστε στην αρχή και ήδη υπάρχει βαθύς αντίκτυπος”, είπε. Η κλιμάκωση έχει επίσης θέσει εκτός λειτουργίας πάνω από 100 εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ενώ 12 νοσοκομεία είτε δεν λειτουργούν πλέον είτε λειτουργούν μερικώς. Οι υποδομές ύδρευσης έχουν επίσης δεχθεί επιθέσεις. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, 26 σταθμοί ύδρευσης που παρέχουν νερό σε σχεδόν 350.000 ανθρώπους έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε ο Chaiban. Η UNICEF συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για την επισκευή τους.
Ζήτησε την προστασία των πολιτικών υποδομών. Και απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και στη Γάζα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και συνειδητοποίηση ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει, ότι αυτή η τρέλα θα σταματήσει, ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν φτάσουμε στο είδος της καταστροφής και του πόνου και της ταλαιπωρίας και του θανάτου που είδαμε στη Γάζα”, δήλωσε ο Τσάιμπεν.
Παρά τις τόσες πολλές ανάγκες, είπε, η έκκληση έκτακτης ανάγκης για 108 εκατομμύρια δολάρια στο Λίβανο έχει χρηματοδοτηθεί μόνο κατά 8% τρεις εβδομάδες μετά την κλιμάκωση.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More