Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ: Η δέσμευση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση: Προκλήσεις, Προοδευτικές Πολιτικές και Ενσωμάτωση

Κατά τη διάρκεια άτυπης Συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο Ιωάννη Σταματέκο, υπογράμμισε τη δέσμευσή της για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση (GCM), τονίζοντας την υιοθέτησή του ως συνεργατικό πλαίσιο που καλύπτει όλες τις διαστάσεις της διεθνούς μετανάστευσης.

Η χώρα μας, ανέφερε ο κ. Σταματέκος, έχει ευθυγραμμίσει τις μεταναστευτικές της πολιτικές με τις κατευθυντήριες αρχές του GCM και έχει ενσωματώσει βασικές συστάσεις από τη Δήλωση Προόδου του IMRF του 2022.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εθνική της μεταναστευτική πολιτική, εστιάζοντας στην ενίσχυση των οργανωμένων, κανονικών οδών μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης και των κινδύνων που συνδέονται με τη λαθραία διακίνηση μεταναστών, στην προώθηση της προστασίας των μεταναστών, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και στη διευκόλυνση της ένταξής τους» ανέφερε ο κ. Σταματέκος.

Βασικές Εθνικές Πρωτοβουλίες και Επιτεύγματα

Νομοθεσία για τη Νόμιμη Μετανάστευση: Η Ελλάδα εισήγαγε νομοθεσία που επιτρέπει σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα για τουλάχιστον τρία χρόνια και διαθέτουν έγκυρη σύμβαση εργασίας να αποκτήσουν άδεια διαμονής για εργασιακούς λόγους. Αυτή η πολιτική επέτρεψε σε περισσότερους από 20.000 παράτυπους μετανάστες να αποκτήσουν νόμιμη διαμονή και εργασία.

Διμερείς Συμφωνίες: Για τη δημιουργία οργανωμένων διαδρομών μετανάστευσης, η Ελλάδα έχει υπογράψει:

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα με το Μπαγκλαντές.

Διμερή συμφωνία για εποχιακούς εργάτες με την Αίγυπτο. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για έξι ακόμη συμφωνίες με άλλες χώρες προέλευσης.

Προσπάθειες Ένταξης: Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην ένταξη μέσω πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα HELIOS, το οποίο στηρίζει τους μετανάστες παρέχοντας βοήθεια στη στέγαση, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ένταξη στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην ενδυνάμωση και την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Υποστήριξη Ευάλωτων Ομάδων: Για την προστασία των ευάλωτων μεταναστών, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Κύριες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

1) το Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας για ασυνόδευτα παιδιά

2) τη νομοθεσία που χορηγεί δεκαετή άδεια διαμονής σε ενήλικες που εισήλθαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και ολοκλήρωσαν τουλάχιστον τρία χρόνια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πριν από την ηλικία των 23 ετών, παρέχοντάς τους πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Συνεργασία με τον ΔΟΜ για Ασφαλείς Επιστροφές: Η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), παρέχοντας βοήθεια σε περίπου 10.000 υπηκόους τρίτων χωρών για την ασφαλή επιστροφή τους και σε περισσότερους από 2.000 για την επανένταξή τους στις χώρες προέλευσής τους.

«Η Ελλάδα έχει μακροχρόνια συνεργασία με τον ΔΟΜ στον τομέα των ασφαλών επιστροφών, έχοντας παράσχει βοήθεια σε περίπου 10.000 υπηκόους τρίτων χωρών που επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους και σε περισσότερους από 2.000 που έλαβαν βοήθεια για την επανένταξη», ανέφερε ο κ. Σταματέκος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More