Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οδ. Ζώρας στο ΕΡΤΝews: Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις

Στις εξελίξεις στον πανεπιστημιακό χώρο αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Ζώρας Γενικός Γραμματέας την Ανώτατης εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι είναι η αστυνομία έχει επέμβει στα πανεπιστήμια, είναι η εφαρμογή του νόμου. Η Θεσσαλονίκη είχε την ελεγχόμενη είσοδο η οποία καταστράφηκε και επανεπισκευάστηκε. Το αυτοδιοίκητο, των πανεπιστημίων δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ύφεση των περιστατικών έξαρσης και αντίδρασης των φοιτητικών κινημάτων, αρκετά έντονη τα τελευταία χρόνια, είναι σε μια μεγάλη ηρεμία.
Ο καθηγητής, ο πανεπιστημιακός καθηγητής και φοιτητής και ερευνητής θέλουν ένα ήρεμο περιβάλλον και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μια ύφεση. Τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί αυτή η έξαρση, ίσως και λόγω του επερχόμενου νομοσχεδίου. Κατά τη γνώμη μου, αν θέλετε και το λέω ευθαρσώς, είναι πολιτικά υποκινούμενη και από διάφορες παρατάξεις.

Τα δύο και τρία χρόνια ηρεμίας είναι γιατί εφαρμόστηκε ο νόμος, η κατάργηση του ασύλου , η πανεπιστημιακή αστυνομία υπάρχει στα πανεπιστήμια αιχμής

Στο θέμα των καταλήψεων υπάρχει και ένα διεθνές δίκτυο που εναλλάσσονται, πάνε οι δικοί μας εκεί, έρχονται οι άλλοι, εδώ είναι υπάρχει όπως και στου Ηρακλείου την κατάληψη αν θυμόσαστε, που έγινε επέμβαση αστυνομίας και ανακαταλήφθηκε και εκεί υπήρχαν στοιχεία ξένα, παρεισφρέουν ξένα στοιχεία τα οποία όμως έχουν άλλο στόχο.
Δεν έχουν στόχο να βελτιώσουν το φοιτητικό επίπεδο της χώρας, έχουν στόχο την ανταλλαγή ναρκωτικών, είναι επάγγελμα πλέον οι καταλήψεις στην Ελλάδα. Βλέπετε ότι έγινε αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας».

Ακολούθως ανέφερε πως: «Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πρυτάνεις, ψάχνουμε τη βέλτιστη των λύσεων, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται ούτε αιχμές, ούτε υπόνοια ότι όλα αυτά γίνονται για να δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσάρεστο στα κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία είναι εξαιρετικά πανεπιστήμια.
Και λυπάμαι διότι όλα αυτά τα γεγονότα αμαυρώνουν ένα πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο.
Είμαστε σε επαφή με όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Θα δείτε ένα καινούριο τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με τα αλυσοπρίονα και με τους ζογκλέρ τους Αργεντινούς.

Οι φοιτητικές εστίες

Ο κ. Ζώρας είπε πως: «Ειδικά για τις Φοιτητικές Εστίες Κρήτης είμαι υπερήφανος γιατί ήμουνα πρύτανης στο πρώτος που ξεκίνησε την όλη ιστορία των ΣΔΙΤ και μετά επεκτάθηκε σε όλα τα πανεπιστήμια, συνεπώς είμαι περήφανος, τώρα υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για τις οποίες δεν έχει καμία σχέση η παιδεία, στις οποίες μεσολαβούν διαγωνισμοί, ανάδοχοι, είναι ένα δίκτυο το οποίο είναι αρκετά δυσκίνητο, το οποίο όμως πρέπει να ακολουθηθεί. Κάποτε αρχίζουν όλα και κάποτε τελειώνουν. Κάποτε θα γίνουν. Έχουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε.

Σας διαβεβαιώνω ότι ειδικά για την Κρήτη ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 6.000 – 7.000 κλίνες, οι οποίες θα ξεκινήσουν με τη διεργασία ΣΔΙΤ, θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού.

Επίσης θα γίνουν φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο με το πρόσφατο νομοσχέδιο έχει ενδυναμωθεί και έχει γίνει ένα πολύ ισχυρό πανεπιστήμιο και εκπαιδευτικός πόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Αττικής και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Σύνολο λοιπόν, είμαστε γύρω στα 800 εκατομμύρια περίπου, σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα που μιλάμε τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι 13.000 κλίνες διατίθενται για στέγαση φοιτητών, 16 εστίες λειτουργούν από το Ινστιτούτο Νεολαίας. Ο ιδιώτης έχει τη λειτουργία, λειτουργεί την εστία, έχει το ξενοδοχειακό κομμάτι, την υπευθυνότητα, όμως δεν έχει την ευθύνη του να λειτουργήσει.

Την ευθύνη να λειτουργήσει την έχει το Πανεπιστήμιο και φυσικά το Πανεπιστήμιο είναι εκείνο το οποίο επιδοτεί την πρόοδο έργου κλπ. Ο ιδιώτης που θα βάλει τα λεφτά του τα βγάζει μετά, Διότι υπάρχει πρόοδος του έργου η οποία επιδοτείται από το πανεπιστήμιο. Δηλαδή αναλαμβάνει να κάνει το έργο με χρήματα που δίνει το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More